Печерський суд заочно заарештував колишнього керівника МВС Віталія Захарченка - ЗМІ

Печерський суд заочно заарештував колишнього керівника МВС Віталія Захарченка - ЗМІ

17 Серпня 2019
1297
17 Серпня 2019
11:07

Печерський суд заочно заарештував колишнього керівника МВС Віталія Захарченка - ЗМІ

1297
Раніше Віталія Захарченка пов'язували з каналом «112 Україна», на самому телеканалі зв'язок заперечували.
Печерський суд заочно заарештував колишнього керівника МВС Віталія Захарченка - ЗМІ
Печерський суд заочно заарештував колишнього керівника МВС Віталія Захарченка - ЗМІ

Агентство «Інтерфакс-Україна» повідомило, що має копію резолютивної частини рішення Печерського районного суду Києва, який 15 серпня постановив обрати стосовно Захарченка запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Зазначається, що про обрання колишньому голові МВС запобіжного заходу клопотала Генеральна прокуратура України. Віталій Захарченко наразі перебуває поза територією України. Рішення суду може бути оскаржене в Київському апеляційному суді.

Віталія Захарченка та його оточення підозрюють у відмиванні понад 10,3 млрд грн через Смартбанк (Київ). ГПУ розслідує провадження за ч.5 ст.27 (види співучасників), ч.5 ст.368 (хабарництво), ч.3 ст.209 (відмивання грошей, одержаних злочинним шляхом), ч.1 ст.205 (фіктивне підприємництво), ч.3 ст.212 (ухилення від сплати податків) Кримінального кодексу України.

Крім того, Захарченка підозрюють в організації в складі організованої злочинної групи перевищення влади та службових повноважень співробітниками правоохоронних органів з метою перешкоджання проведенню мітингів, що призвело до масової загибелі людей на Євромайдані в Києві 18-20 лютого 2014 року.

У квітні 2018 року Печерський районний суд Києва надав дозвіл на проведення спеціального досудового розслідування стосовно ексміністра внутрішніх справ.

Нагадаємо, що раніше журналісти пов'язували Віталія Захарченка з телеканалом «112 Україна». У 2015 році журналістка Deutsche Welle Катерина Каплюк повідомила, що офіційним власником маєтку Захарченка є нідерландська компанія Stichting administratiekantoor LVV. Видання «Наші гроші» виявило, що саме ця компанія була на той момент співвласником ЗАТ «Гірничо-рудні технології», яке у свою чергу було і є співвласником ПАТ «Мармуровий кар'єр "Трибушани"», при цьому однойменну торгову марку Віталій Захарченко оформив на самого себе.

До голландців «Гірничо-рудні технології» були особисто записані на Людмилу Захарченко (дружину ексміністра), потім - на ПАТ «Страхова компанія "Стар-полiс"». У 2014-му страхова також була відома як співвласник «Банку Ринкові Технології», чий радник голови правління Андрій Подщипков виявився співвласником ТОВ «ТРК "112-ТВ"».

На каналі заявляли, що не мають стосунку до Захарченка.

Влітку 2016 року група з шести компаній, що мовлять з логотипами «112 Україна» і володіють ліцензіями на регіональне цифрове ефірне мовлення в мультиплексі МХ-5 та супутникове мовлення, змінили свою структуру власності, директорів і склад частини редакційних рад. Компанії стали належати одна одній, також до структури їх власності додалися ТОВ «Інформаційне агентство “112.юей”» і ТОВ «Інформаційне агентство “112 Україна”».

Зі структури власності вибули кіпрські компанії, кінцевим бенефіціарним власником яких себе називав бізнесмен Андрій Подщипков, він також пішов з посади директора двох компаній групи «112 Україна». А зі складу редакційної ради каналу вибула Ольга Зубрицька – сестра пана Подщипкова і дружина колишнього креативного продюсера «112 Україна» Віктора Зубрицького, якого міністр внутрішніх справ Арсен Аваков називав медіакоординатором колишнього глави МВС Віталія Захарченка.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1297
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду