Лауреаткою Літературної премії ЄС вперше стала українська письменниця

Лауреаткою Літературної премії ЄС вперше стала українська письменниця

23 Травня 2019
2285
23 Травня 2019
10:25

Лауреаткою Літературної премії ЄС вперше стала українська письменниця

2285
Українська письменниця Гаська Шиян стала першою лауреаткою Літературну премію Європейського Союзу від України, нагороду вона здобула за роман «За спиною».
Лауреаткою Літературної премії ЄС вперше стала українська письменниця
Лауреаткою Літературної премії ЄС вперше стала українська письменниця

Про це повідомляє прес-служба міжнародної громадської організації «Український центр Міжнародного ПЕН-клубу».

Зазначається, що цього року Україна вперше долучилася до Літературної премії ЄС. Урочиста церемонія нагородження переможців відбудеться в Брюсселі наприкінці вересня 2019 року.

«Автори-переможці отримують грошову винагороду в розмірі 5,000 євро, а також підтримку з боку "Креативної Європи", спрямовану на переклад та міжнародну промоцію їхніх творів», – йдеться в повідомленні.

Книга «За спиною» розповідає про псевдобезпечний сучасний світ, який «є всуціль крихким, починаючи від сім’ї, і закінчуючи суспільствами, державами, глобальними інституціями». У романі йдеться про 27-річну успішну українку, життя якої різко змінилося, коли її хлопцеві прийшла повістка в армію. Війна підштовхне героїню до переоцінки власних цінностей та ухвалення непростих рішень.

Лауреатами Премії від інших країн-учасниць стали Laura Fredenthaler (Австрія), Piia Leino (Фінляндія), Sophie Daull (Франція), Réka Mán-Várhegyi (Угорщина), Beqa Adamashvili (Грузія), Nikos Chryssos (Греція), Jan Carson (Ірландія), Giovanni Dozzini (Італія), Daina Opolskaite (Литва), Marta Dzido (Польща), Tatiana Țîbuleac (Румунія), Ivana Dobrakovová (Словаччина) та Melissa Harrisson (Велика Британія).

Від України до короткого списку Премії також увійшли Вікторія Амеліна з романом «Дім для Дома» та Маркіян Камиш з повістю «Чормет».

Нагадаємо, 18 січня в PEN Ukraine повідомили, що цього року Україна вперше запрошена до участі в процедурі присудження Літературної премії Європейського Союзу (EUPL). У січня стртувала робота українського журі премії, яке до кінця березня мало оголосити короткий список авторів-номінантів. У травні з-поміж них буде обрано переможця від України. 

22 квітня українське журі Літературної премії Європейського Союзу оголосило короткий список номінантів на здобуття премії від України, до якого ввійшли письменники Вікторія Амеліна, Маркіян Камиш та Гаська Шиян. Відповідне рішення було схвалене Консорціумом Премії в Брюсселі.

Фото: Український ПЕН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2285
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду