Друга спроба Сергія Лазарєва на «Євробаченні»: хто ще так робив

Друга спроба Сергія Лазарєва на «Євробаченні»: хто ще так робив

14 Травня 2019
1689
14 Травня 2019
15:00

Друга спроба Сергія Лазарєва на «Євробаченні»: хто ще так робив

1689
В історії пісенного конкурсу були співаки, які брали участь по кілька разів і таки вигравали.
Друга спроба Сергія Лазарєва на «Євробаченні»: хто ще так робив
Друга спроба Сергія Лазарєва на «Євробаченні»: хто ще так робив

Сьогодні, 14 травня, в Ізраїлі стартує міжнародний пісенний конкурс «Євробачення». На цьогорічний конкурс Росія вольовим рішенням відправила Сергія Лазарєва — того, що 2016 року зібрав найбільше голосів глядачів і в підсумку посів третє місце. «Він уже точно переможе», — втовкмачують росіянам їхні ЗМІ.

Лазарєва й справді протягом довгого часу букмекери ставили на перше місце, тепер, після початку репетицій — на друге. Втім, нервувати поки що зарано: по-перше, прогнози букмекерів далеко не завжди збуваються (ані Руслані, ані Джамалі вони не прогнозували першого місця), а по-друге, на перше місце букмекери почали ставити російського співака ще наприкінці лютого, а пісня, з якою він виступатиме, стала відомою лише наприкінці березня. Тобто співака ставили на найвище місце за згадками про конкурс трирічної давнини, а ще через те, що пострадянські країни дають багато голосів представникам Росії незалежно від їхнього виступу.

Варто згадати, як під час національного відбору в Україні неодноразово лунало: мовляв, три роки тому на «Євробаченні» була «справжня заруба» (Сергій Притула) між Джамалою та Сергеєм Лазарєвим, і в підсумку він поступився їй і посів друге місце. Про буцімто друге місце Лазарєва казали й Сергій Притула, й Євгеній Філатов, і не лише вони. Насправді Лазарєв посів тоді третє місце, а другою була австралійка Демі Ім, про яку під час нацвідбору не згадав узагалі ніхто. Дрібничка, але зайвий показник того, наскільки представники нашого шоу-бізнесу живуть у пострадянському світі, ніби нічого іншого взагалі не існує.

Що ж до прагнення росіянина перемогти з другої спроби... Таке в історії «Євробачення» бувало, й неодноразово.

Переможниця конкурсу 1957 року у Франкфурті-на-Майні нідерландка Коррі Броккен дебютувала за рік до того, на найпершому «Євробаченні», але тоді перемоги не здобула (на конкурсі в Лугано подальший розподіл місць слідом за першим не оприлюднювали).

1964 року в Копенгагені шосте місце посів австрієць Удо Юргенс. Наступного року в Неаполі він повторив спробу й фінішував цього разу вже четвертим. Ще наступного року, в Люксембурзі, він нарешті став переможцем. От вона — наполегливість! А його перемога й досі є в історії «Євробачення» однією з лише двох перемог Австрії — наступного разу представник цієї країни зможе перемогти аж 2014 року.

1967 року у Відні на сцені «Євробачення» вперше з'явилася грекиня Віккі Леандрос, що виступала за Люксембург. Вона повторила спробу 1972 року в Единбурзі, й знову за Люксембург — і стала тріумфаторкою.

1983 року в Мюнхені шведка Карола Хеггквіст посіла третє місце, а 1991 року в Римі, вже як просто Карола, перемогла.

1984 року в Люксембурзі друге місце посіла ірландка Лінда Мартін. Перемогла вона наступного за Каролою 1992 року в Мальме.

2006 року в Афінах третє місце посів росіянин Діма Білан. А вже за два роки, 2008 року в Белграді, здобув-таки перемогу.

Деякі співаки пробували себе на конкурсах одного разу соло, іншого у групі, або в різних групах. Британка Шеріл Бейкер виступила на конкурсі 1978 року в Парижі у складі гурту Co-Co, який посів одинадцяте місце. 1981 року в Дубліні вона співала у складі гурту Bucks Fizz, який став переможцем.

2001 року в Копенгагені третє місце виборов грецький дует Antique. А вже 2005 року в Києві його учасниця Хелена Папарізу святкувала перемогу.

На конкурсі 1982 року в Херрогейті восьме місце посів шведський гурт Chips. Його учасниця Елісабет Андреассен стала переможницею 1985 року в Гетеборзі вже у складі норвезького дуету Bobbysocks. Але на цьому не зупинилася: 1994 року в Дубліні в дуеті з Яном Вернером Даніельсеном посіла шосте місце, а 1996 року в Осло вже як солістка — друге, обидва ці рази виступаючи за Норвегію.

Чимало переможців «Євробачення» випробовували шастя знову. Але дворазовий переможець в історії конкурсів є лише один, ірландець Джонні Логан — йому вдалося стати першим 1980 року в Гаазі та 1987 року у Брюсселі.

Переможниця найпершого конкурсу «Євробачення» 1956 року в Лугано швейцарка Ліз Ассія взяла участь і в наступному конкурсі 1957 року у Франкфурті-на-Майні й посіла восьме місце із загальних десяти, а от у ще наступному конкурсі 1958 року в Хілверсюмі виборола друге місце.

1958 року втретє поспіль узяла участь у змаганні переможниця попереднього конкурсу нідерландка Коррі Броккен, але стала лише дев'ятою.

1961 року в Каннах переміг французький співак Жан-Клод Паскаль, представляючи Люксембург. Він знову виступив аж 1981 року в Дубліні, й теж за Люксембург — але цього разу став лише одинадцятим.

Переможницею «Євробачення» 1962 року в Люксембурзі стала французька співачка Ізабелль Обре. Європа знову побачила її на конкурсі 1968 року в Лондоні. Третє місце було успіхом, але, все ж таки — не перемогою.

1964 року в Копенгагені перемогла італійка Джільйола Чінкуетті. Вона знову взяла участь у конкурсі рівно за 10 років, 1974 року у Брайтоні — й цього разу виборола друге місце. Зовсім трохи не пощастило — адже перемогла тоді ABBA.

1973 року в Люксембурзі перемогла представниця Люксембургу Анн-Марі Даві. 1979 року в Єрусалимі вона виступала вже за Францію й посіла третє місце. Теж успіх, але, все ж, не перемога.

Переможцем конкурсу 1978 року в Парижі став ізраїльтянин Ізхар Коген. 1986 року в Бергені йому вдалося стати лише п'ятим.

Про шведку Каролу вже було згадано: вона робила дві спроби й 1991 року перемогла. 2006 року в Афінах вона вийшла на сцену «Євробачення» утретє, але цього разу була лише п'ятою.

Ще одна її співвітчизниця зробила спробу повторити успіх. 1999 року в Єрусалимі перемогла шведка Шарлотте Нільссон. 2008 року в Белграді вона, вже як Шарлотте Переллі, фінішувала лише вісімнадцятою.

Переможниця конкурсу 1993 року в Міллстріті ірландка Нів Кавана вирішила ще раз випробувати долю 2010 року в Осло. Вийшло невдало — аж тільки двадцять третє місце.

Дуже прикметним був конкурс 2011 року в Дюссельдорфі: одразу двоє минулих тріумфаторів спробували повторити успіх. Ізраїльтянка Дана Інтернешнл, що здобула шалений успіх 1998 року в Бірмінгемі, цього разу навіть не пройшла до фіналу, залишившись п'ятнадцятою у півфіналі. Щасливішою була переможниця попереднього «Євробачення» в Осло німкеня Лена (унікальний після 1958 року випадок, коли чинний володар титулу брав участь у конкурсі наступного ж року) — вона виборола десяте місце у фіналі.

Нарешті, торік у Лісабоні лише п'ятнадцяте місце посів норвежець Александр Рибак, який 2009 року тріумфально виграв конкурс у Москві.

І зовсім уже незвично: 1997 року на конкурсі в Дубліні бек-вокалістом в ірландки Дон Мартін (дев'яте місце) був Пол Херрінгтон, який 1994 року там само, в Дубліні, святкував перемогу в дуеті з Чарлі Макгеттіганом. Таке теж буває.

Що рухає всіма цими співаками? Прагнення слави? Дух змагання? Бажання знову й знову відчути атмосферу всеєвропейського єднання та пісенного свята? Мабуть, у кожного по-різному. А історія конкурсів «Євробачення» збагачується цікавими фактами. А ще — набагато більше артистів, які по кілька разів брали участь у конкурсах «Євробачення», іноді від різних країн, деякі по п'ять — шість разів, але жодного разу так і не здобули перемоги.

Фото: ВВС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1689
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду