Офіційна агітація на НСТУ: змагання двох дуль

Офіційна агітація на НСТУ: змагання двох дуль

19 Квітня 2019
2178
19 Квітня 2019
23:02

Офіційна агітація на НСТУ: змагання двох дуль

2178
Увечері четверга, 18 квітня, в ефірі НСТУ було анонсовано офіційно виділений час для агітації кандидатів у президенти.
Офіційна агітація на НСТУ: змагання двох дуль
Офіційна агітація на НСТУ: змагання двох дуль

Традиційна процедура, зумовлена законодавством. Для кандидатів — зайва можливість розказати виборцям про себе. Форма агітації — довільна, та, яку обере собі сам кандидат.

Першим мав час для агітації Володимир Зеленський. Натомість на екрані йшов документальний фільм «Джунглі Азії. Індійські слони», а внизу були титри: «Вибачте, кандидат у президенти Зеленський Володимир Олександрович не з'явився до студії». Який же сюрприз!

Гаразд, хай Зеленський не хоче ходити на телешоу, бо «вони просто собачаться, займаються просто піаром». Але ж от саме тут не було кому собачитися! Зеленський мав бути на екрані сам-один і міг казати те й так, як він вважав би за потрібне. Це був би його й суто його авторський виступ. Це по суті зовсім не відрізнялося б від роликів, за допомогою яких Зеленський зазвичай і комунікує. Ні, він не прийшов.

І раптом згадався приклад з історії далекої Нікарагуа. Був там одіозний диктатор Анастасіо Сомоса, який збудував собі на дуже віддаленій і відлюдній околиці замок-фортецю, недосяжну для простих громадян. Отаку інформаційну й комунікаційну фортецю, відлюдну й недосяжну, збудував Володимир Зеленський — даруйте вже за аналогію.

Настав час агітації Порошенка — й іще один сюрприз: самого президента у студії глядачі не побачили. Побачили натомість велелюдний мітинг на майдані перед Олімпійським стадіоном — камера повсякчас показувала загальний план великого Спортивного майдану, вщент заповненого людьми. Як на мою приватну думку, робити будь-які натяки на аналогії з героїчним Майданом 2014 року в піарних, тобто приватних інтересах — це не блюзнірство, це наруга. Знову ж таки, даруйте за різкість.

А на мітингу співали патріотичні пісні, зокрема про «Свободну Українську державу від Сяну до Кавказу». Так-так, на президентському мітингу співали про Україну, що включала би польський Сян та російський Кавказ! Це вже, даруйте, на гнівні ноти тягне, й піди тепер доведи світовій громадськості, що Путін бреше, коли називає Україну агресивною! Потім показували фрагменти виступу Порошенка на самому стадіоні, де він чекав на дебати Зеленського. Те, що є загальновідомим і зовсім недавнім, а отже ще не забутим — але не свіжим, не новим.

Ні, така форма агітації геть не є забороненою: це все — на розсуд самого кандидата. Але, здавалося б, протягом останніх тижнів Порошенко використовує кожну найменшу можливість, щоб висловитися перед виборцями, достукатися до їхніх сердець. Достукуватися до сердець у запису — як на мене, неблискуча ідея. Чим це тоді так уже відрізняється від роликів Зеленського?

І ще. Порошенко в іміджі мітингового трибуна — даруйте, не вірю. Незвично й тому неприродно для сприйняття. Чужа це роль, не його. Тим паче що ми вже побачили, чим усе скінчилося для іншого кандидата, що робив у своїй комунікації ставку на мітинговість, — для Юлії Тимошенко. Звинувачувати опонента (Зеленського) в ухилянні від змістовної комунікації й самому вчинити майже так само — принаймні, невиграшно.

Усередині стадіону Порошенко також промовляв загальниками. У новій команді «це мають бути молоді люди» — не компетентні, не чесні, не патріотичні, а саме молоді: що це — ейджизм на публіку?

Отут і сформулювалося остаточно нав'язливе враження: Порошенко у своїй комунікації завжди веде мову про державу й майже ніколи — про людей, хіба що про полонених. Він бачить усе з погляду держави й не вміє поглянути на ситуацію очима громадян. Його «армія, віра, мова» — це саме з цього дискурсу, й Порошенко, судячи з усього, був упевнений, що цього буде достатньо. Ймовірно, він просто мислить «великими масштабами», «лісом», а не «деревами».

... А перед першим туром кожен кандидат мав свій час для агітації, навіть двічі. Хотів був переглянути агітацію Зеленського, Порошенка й Тимошенко у другій серії — й виявив, що жоден із цієї трійці ані сам до студії не з'явився, ані матеріалів своїх не подав. Яка ж рідкісна для української політики одностайність!

Запам'ятався тоді Анатолій Гиценко, який стисло, по справі й детально розповідав про свої наміри — щоправда, як і зазвичай, залишаючи підсумкове враження такого собі «деспота-ліберала». Ролик Вілкула показував його в дитинстві, як добре він навчався у школі і як успішно ходив на дзюдо — найважливіші, поза всяким сумнівом, риси для президента. А ще нав'язливо показував панораму якогось гігантського кар'єру, розритої й понівеченої землі з велетенськими екскаваторами — це, напевне, мало означати, як успішно Вілкул розвивав би економіку, а самі кар'єри з екскаваторами мали символізувати майбутній розквіт української економіки, тобто сировинно-видобувної промисловості. Ролик Олега Ляшка показував нескінченні роз'їзди строкато пофарбованого «ляшкобуса», найчастіше якимись степовими й лісовими стежками. А ще чимало хронометражу було приділено тому, як Ляшко відвідував у лікарні жіночку, на яку впала полиця в поїзді, давав їй гроші на лікування й таврував «злочинний режим», який цього не зробив. От уявіть ситуацію: до тяжко хворої людини приходить Ляшко зі знімальною групою й починає на її очах на цій людині піаритися. Ще запам'яталося, що решта кандидатів в «офіційній» агітації озвучувала якісь загальники, таврувала владу в усіх гріхах, Ілля Кива ставив риторичне запитання: «На кого перетворилася Україна — на колонію Америки чи Росії?»

Такою є стара-стара традиція: ті, хто вважає себе без п'яти хвилин переможцями, «офіційну» агітацію ігнорують, прийти до студії — нібито означає слабкість, пряма комунікація — не для сильних, вони вищі від неї. Те саме традиційно відбувається з дебатами, принаймні після пам'ятних дебатів Ющенко — Янукович аж 2005 року, та й то вони були за нештатної ситуації, коли результати голосування було визнано нечинними й мало відбутися переголосування: ті, хто вважає себе потенційними переможцями, пряму комунікацію ігнорують.

Пряма телекомунікація з потенційними виборцями в українській політиці традиційно вважається за надлишкову й непотрібну, політики покладаються на політтехнології й виключно на них. Нинішня агітація й перед першим, і перед другим туром засвідчила: і президент, і претендент із «новим обличчям» залишаються неухильно вірними цій суто постсовковій традиції.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2178
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
макитра
1826 дн. тому
Порошенко уходи, ты опозорен на весь мир. И как ему не стыдно, правильно ему задал вопрос Зеленский, тебе не стыдно, и тут он задумался почему-то. Скорее всего стыдно что украл маловато.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду