У Литві розглянуть питання про обмеження трансляції телеканалу «Россия 24»

У Литві розглянуть питання про обмеження трансляції телеканалу «Россия 24»

10 Квітня 2019
1392
10 Квітня 2019
12:56

У Литві розглянуть питання про обмеження трансляції телеканалу «Россия 24»

1392
Литовська комісія з питань телебачення та радіомовлення в середу, 10 квітня, розгляне питання щодо обмеження ретрансляції в Литві телеканалу «Россия 24» через заяви депутата Держдуми РФ Володимира Жириновського в ефірі каналу, у програмі «Вечір з Володимиром Соловйовим» наприкінці листопада 2018 року.
У Литві розглянуть питання про обмеження трансляції телеканалу «Россия 24»
У Литві розглянуть питання про обмеження трансляції телеканалу «Россия 24»

Про це повідомляє латвійське видання Delfi.

«У програмі депутат Держдуми РФ Володимир Жириновський закликав "знищити Захід", почавши ядерну війну», –  йдеться в повідомленні.

Голова комісії Мантас Мартішюс заявив, що у Вільнюс були запрошені представники телеканалу «Россия 24» для надання пояснень через випуск програми «Вечір з Володимиром Соловйовим».

«У програмі були встановлені порушення, при яких поширювалася неприпустима інформація, розпалювалася ворожнеча. Ми чекаємо, поки представники каналу нададуть пояснення, і потім буде прийнято рішення», –  сказав він.

Зазначається, що Національні і європейські правові акти передбачають різні процедури щодо телеканалів, зареєстрованих в Євросоюзі і третіх країнах. Якщо телеканал зареєстрований не в ЄС, то діють більш прості процедури розгляду порушень, і литовська комісія може швидше приймати рішення про тимчасове обмеження ретрансляції. Комісія каже, що це діє щодо зареєстрованого в Росії каналу «Росія 24».

Нагадаємо, у 32017 році ЛКРТВ встановила, що висловлювання російського парламентаря Володимира Жириновського в програмі «Вечір з Володимиром Соловйовим» на каналі «РТР Планета» і в програмі «Право знати» на каналі «ТВЦi» розпалювали ненависть. Через попередні порушення комісія вже двічі забороняла трансляцію каналу «РТР Планета» (і зобов'язала включити його в платний пакет) і один раз –«ТВЦi». Заборона транляції в країні зазвичай поширюється на три місяці.

Литва почала обмежувати трансляції російських каналів з березня 2014 року, коли Росія анексувала Крим і стала підтримувати конфлікт на Сході України.

У грудні минулого року Литовська влада проінформували Європейську комісію про те, що російськомовний канал «РТР-Планета», який веде трансляції в Литві зі Швеції, поширює контент, який розпалює ворожнечу. Тому литовські власті припинили ретрансляцію каналу на три місяці. У січні Європейська комісія ухвалила, що рішення литовського регулятора відповідає законодавству Європейського союзу.

У червні 2016-го влада Литви також внесла чотирьох російських журналістів у список небажаних осіб. А в липні цього року міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс (Linas Linkevicius) дорікнув журналістці прокремлівського телеканалу Russia Today за пропаганду, і засудив те, як російські ЗМІ висвітлюють ситуацію в Україні.

Фото: Youtube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1392
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду