Провайдери в анексованому Криму повністю блокують 12 українських інформаційних сайтів - дослідження

Провайдери в анексованому Криму повністю блокують 12 українських інформаційних сайтів - дослідження

6 Квітня 2019
1543
6 Квітня 2019
17:15

Провайдери в анексованому Криму повністю блокують 12 українських інформаційних сайтів - дослідження

1543
Десять кримських провайдерів повністю блокують 12 українських інформаційних сайтів і 2 соціальні мережі. Крім цього, 28 сайтів заблоковані частково.
Провайдери в анексованому Криму повністю блокують 12 українських інформаційних сайтів - дослідження
Провайдери в анексованому Криму повністю блокують 12 українських інформаційних сайтів - дослідження

Про це свідчать результати моніторингу «Кримської правозахисної групи» (КПГ), який був проведений в лютому-березні 2019 року.

Перевірку доступності сайтів провели за допомогою мереж 10 різних провайдерів в 9 кримських населених пунктах: «БелНет» (Білогірськ), SevStar (Севастополь), КСТ (Сімферополь), «Мрія» (Сімферополь), «Боспортелеком» (Керч), «ЯлтаНет» (Ялта), SkyLine (Красноперекопський район), «Сиваш-ні» (Красноперекопськ), Orange-net (Бахчисарай), «Хвиля-мобайл» (Джанкой).

КПГ перевірила доступ до 34 українських інформаційних сайтів, доступ до яких частково або повністю заблокований мінімум в одному з перерахованих вище населених пунктів.

Моніторинг показав, що 12 сайтів з цього списку блокують всі 10 провайдерів: «Чорноморська телерадіокомпанія», «Цензор.нет», «След.нет», «5 канал», «15 хвилин», «Фокус», «Депо», «Українська правда», «РБК Україна», «Укрінформ», «Главком», «Uainfo». Крім того, всі 10 провайдерів повністю блокують доступ до соціальних мереж LinkedIn і Telegram.

Сайти «Главное» і «Громадське радіо» блокують 9 з 10 провайдерів.

У порівнянні з попереднім моніторингом КПГ, ситуація погіршилася для сайту «Uainfo». У грудні 2018 року цей сайт блокували 5 провайдерів з 8, у березні 2019-го - всі 10 досліджених провайдерів.

До списку частково заблокованих сайтів додався також сайт «112.ua», його блокує 1 з 10 досліджених провайдерів.

Три провайдера стали блокувати більше сайтів, ніж в листопаді минулого року. У той же час у трьох інших провайдерів кількість заблокованих сайтів знизилося.

В цілому на 1 квітня 2019 року сімферопольський провайдер «Мрія» блокує 31 сайт із загального списку моніторингу. Красноперекопський «Skyline» - 25 сайтів, а красноперекопський «Сіваш.нет» - 17 сайтів. Керченський «Боспортелеком» і севастопольський «Севстар» - по 16 сайтів. Білогірський «БелНет» блокує 15 сайтів з цього списку, сімферопольський «КСТ» - 13 сайтів, а ялтинський «Ялтанет» - 12. Також до списку моніторингу додалися два провайдера, блокування яких раніше не досліджувалися. Це бахчисарайский «Orange-net», який блокує 16 сайтів, і джанкойський «Хвиля-мобайл», блокуючий 23 сайта.

При цьому, повідомляє КПГ, всього кілька сайтів блокується на вимогу Роскомнагляду. В основному, з сайтами не встановлюється з'єднання або на екрані з'являється напис «Помилка 403». Провайдери блокують навіть ті сайти, які не внесені до реєстру заборонених в Росії. 

Нагадаємо, раніше Лабораторія цифрової безпеки повідомляла, що кримські інтернет-провайдери блокують щонайменше вісім сайтів, яких немає в офіційних списках Роскомнагляду.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1543
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду