У ТСК заявили, що оприлюднена «Нашими грошима» переписка фігурантів розслідування не відповідає дійсності

У ТСК заявили, що оприлюднена «Нашими грошима» переписка фігурантів розслідування не відповідає дійсності

22 Березня 2019
3315
22 Березня 2019
20:19

У ТСК заявили, що оприлюднена «Нашими грошима» переписка фігурантів розслідування не відповідає дійсності

3315
Оприлюднені в журналістському розслідуванні проекту Дениса Бігуса «Наші гроші» про корупцію в оборонній сфері фрагменти переписки фігурантів начебто не відповідають її реальному змісту.
У ТСК заявили, що оприлюднена «Нашими грошима» переписка фігурантів розслідування не відповідає дійсності
У ТСК заявили, що оприлюднена «Нашими грошима» переписка фігурантів розслідування не відповідає дійсності

Про це заявив голова парламентської тимчасової слідчої комісії (ТСК) з розслідування розкрадань у Збройних силах України Іван Вінник, передає «Інтерфакс-Україна».

«Ми роздрукували всі слайди, які були в дослідженнях Bihus.info, і порівняли діалоги з цих слайдів із реальними експертизами та реальними переписками, які були витягнуті з телефонів, що забрали під час слідства», - розповів Вінник.

Він зазначив, що звернувся до генерального прокурора Юрія Луценка з проханням надати доступ до матеріалів експертизи.

«Можу стверджувати, що висновки та резонанс цього журналістського розслідування були спричинені окремими слайдами переписки – їх насправді немає в наявності в месенджерах, вилучених у Жукова та Рогози. Конкретно можу стверджувати, що переписка Жукова с директором концерну "Укроборонпром" Павлом Букіним, як це висвітлено у Бігуса з натяком на якісь корупційні оборудки, розкрадання тощо, насправді не відповідає реальному змісту переписки. І якщо повертатися до реального змісту переписки, то Жуков набивався на зустріч із Павлом Букіним, а той де-факто ігнорував його», - додав голова ТСК.

Нагадаємо, 28 лютого Верховна Рада ухвалила постанову №10104 «Про невідкладне розслідування фактів, оприлюднених у засобах масової інформації щодо зловживань в державному концерні «Укроборонпром» та причетності до цього посадових осіб». Метою постанови є невідкладне проведення Тимчасовою слідчою комісією ВРУ розслідування фактів, оприлюднених у ЗМІ, щодо зловживань в державному концерні «Укроборонпром» та причетності до цього посадових осіб.

Під час засідання ТСК Юрій Луценко заявив, що експертний аналіз інформації з телефонів фігурантів справи показав розбіжності із журналістським розслідуванням «Наших грошей». 

Як писав «Детектор медіа», 25 лютого було оприлюднено дві перші серії розслідування «Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)» проекту Дениса Бігуса «Наші гроші». Авторка матеріалу – журналістка Леся Іванова. Розслідування - про суми «відкатів» і схеми розкрадання мільйонів в оборонній сфері. За даними журналістів, безпосереднім учасником цих схем був син заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського - Ігор Гладковський.

26 лютого президент Порошенко закликав правоохоронні органи перевірити інформацію, викладену в програмі, та підтримав відсторонення Гладковського на час проведення розслідування.

Син Олега Гладковського Ігор сказав, що подаватиме на журналістів до суду. У державному концерні «Укроборонпром» заявили, що журналісти «здійснили маніпулятивний виклад окремих розрізнених даних і не вказали джерел її отримання інформації».

За повідомленням РНБО, Олег Гладковський звернувся до НАБУ та ГПУ з проханням перевірити викладену в розслідуванні інформацію.

27 лютого Національне антикорупційне бюро України повідомило, що детективи бюро внесли відомості до ЄРДР і розпочали досудове розслідування за частиною викладених журналістами фактів. 

4 березня Порошенко звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони.

Увечері 4 березня в ефір вийшла наступна частина розслідування «Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)». Ігор Гладковський у відповідь «Нашим грошам» запустив фейсбук-проект «Ваші гроші»

5 березня стало відомо, що Ігор Гладковський подав до суду на керівника програми «Наші гроші» Дениса Бігуса та журналістку-розслідувачку Лесю Іванову.

10 березня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що генінспекція за допомогою поліграфа шукає, хто злив журналістам інформацію про «Укроборонпром».

11 березня вийшла четверта серія розслідування, в якій журналісти розповіли, що організатори корупційної схеми давали хабарі представникам правоохоронних органів, зокрема ГПУ, СБУ, ДФСУ та НАБУ, аби ті не проводили досудові розслідування та не притягували до відповідальності за незаконні дії. 

Речниця ГПУ Лариса Сарган після виходу серії в ефір заперечила інформацію про хабарі та затягування справи. 

12 березня в ДБР повідомили, що слідчі центрального апарату бюро розпочали досудове розслідування за матеріалами журналістського розслідування під назвою «За скільки зливали справи по оборонці. Роль НАБУ, СБУ і прокуратури (таємна переписка, ч. 4-5)».

Як написала перший заступник директора ДБР Ольга Варченко на своїй сторінці у Facebook, розслідування триває за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

12 березня Рада громадського контролю (РГК) при НАБУ закликала директора НАБУ Артема Ситника відсторонити працівників, які фігурують у розслідуванні. Він, у свою чергу, записав відеозвернення, в якому заявив про неточності в інформації журналістів. Згодом на сайті НАБУ з'явилося роз'яснення ситуації, в якому сказано, що звинувачення журналістів на адресу бюро є безпідставними, також було оприлюднено листування з «Укроборонпромом» та журналісткою «Наших грошей».

14 березня у НАБУ повідомили, що відсторонили двох детективів, які фігурують в журналістському розслідуванні.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3315
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
123456
1823 дн. тому
Когда Гриценко станет президентом, этот Винник сядет всерьёз и надолго !
123456
1823 дн. тому
Бу-га-га ! Курам на смех ! Неужели кто-то верит этому Ивану Виннику ?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду