Оголений дріт мовної політики. Медіапідсумки 25 лютого — 3 березня 2019 року

Оголений дріт мовної політики. Медіапідсумки 25 лютого — 3 березня 2019 року

4 Березня 2019
3215
4 Березня 2019
12:30

Оголений дріт мовної політики. Медіапідсумки 25 лютого — 3 березня 2019 року

3215
Є на світі чудова країна. Вона мальовнича, має й гори, й море. Її населяє стародавній народ, мудрий, працьовитий і гостинний. На жаль, ця країна межує з Росією, яка протягом кількох століть не випускала її зі своїх імперських обіймів. Наприкінці ХХ століття ця країна нарешті здобула омріяну незалежність. Але минуло зовсім небагато часу, й Росія напала на неї. Відтоді в цій країні немає спокою: окупована територія, невпинні дезінформаційні атаки, втручання в політику. І щоразу, як у цій країні відбуваються вибори, починається самовбивче безумство: коли постає вибір, об’єднатися і протистояти зовнішньому ворогу чи влаштовувати виснажливі міжусобні війни, місцеві політики інстинктивно обирають друге. Впізнали Україну? А я зараз не про неї. Я про Грузію.
Оголений дріт мовної політики. Медіапідсумки 25 лютого — 3 березня 2019 року
Оголений дріт мовної політики. Медіапідсумки 25 лютого — 3 березня 2019 року

Два тижні тому я виступала у Тбілісі на конференції країн Східного партнерства та Вишеградської четвірки щодо протидії дезінформації. Конференцію організувала місцева громадська організація «Інститут громадянського розвитку та досліджень», а ГО «Детектор медіа» виступила одним із партнерів. У конференції взяли участь більше 200 осіб, включно із послами іноземних держав (посол України Ігор Долгов відкривав захід) та представниками громадянського сектору всіх країн, про які йшлося в заявленій темі. Не було представників тільки однієї важливої ланки — урядовців самої Грузії, хоча їх точно запрошували.

У кулуарах ширилися чутки, що причиною їхньої відсутності став масовий від’їзд місцевих можновладців до бельгійського містечка Льєж, де в цей час невгамовний Михеїл Саакашвілі влаштував Всесвітній конгрес грузинів, які живуть в еміграції. Захід проходив під гаслом «Разом — додому». Саакашвілі перебуває у стійкій опозиції до новообраної президентки Грузії Саломе Зурабішвілі, й це несприйняття цілком взаємне, хоча якихось 15 років тому вони разом працювали в уряді. Але тепер усі такі послідовні, що, обираючи між протидією кремлівській дезінформації та піару Саакашвілі в ЄС, грузинські політики воліють витратити свій час на ЄС Саакашвілі.

Здається, бажання притиснути Саакашвілі в Зурабішвілі настільки сильне, що на початку виборчої кампанії воно навіть підштовхнуло її сказати фразу, яку їй закидають дотепер: відповідаючи на запитання журналіста, вона сказала, що Росія почала війну проти Грузії ще сто років тому, але Грузія вплуталася в російську провокацію, спровокувавши новий виток конфлікту. Цю заяву одразу розкритикували як в опозиції, так і в правлячій партії. Намагаючись виправдатися, Зурабішвілі потім пояснювала, що мала на увазі, що в 2008 році в ролі агресора виступила саме Росія, але Саакашвілі та його оточення зіграли на руку Москві, давши військову відповідь на російську провокацію, причому Росія це використала як привід для початку війни: «Це було величезним злочином Саакашвілі й Національного руху (очолюваної Саакашвілі партії. — Авт.) перед грузинським народом і державою, і згадувати про це — наш громадянський обов'язок». Чи це розважливо: сказати, що твоя країна почала війну, щоби звинуватити в цьому політичного опонента? І я не знаю, що мене лякає більше: те, що про нібито грузинську агресію сказав грузинський політик, чи те, що за цього політика проголосувала більшість громадян.

Дивуватися, на жаль, нічому. Російська дезінформаційна машина ефективно працює у Грузії. Це вже зброя не тільки масового ураження, але й суперточного наведення. Наприклад, Росія окремо комунікує з кожною національною меншиною, що компактно проживає у Грузії, де ці меншини російською володіють краще, ніж грузинською і, відповідно, споживають російські або проросійські медіа. Так, вірменам тут розповідають про те, що прийде НАТО і знищить вірмен, чеченцям — що прийде НАТО і знищить чеченців. А попутно Кремль розповідає російськомовним мешканцям Грузії свою версію про події в Україні, яка масово ллється з його блакитних екранів: «українські вибори 2019 року будуть сфальсифіковані», «в Україні вирощують новий антиросійський народ», «українська влада не хоче припиняти війну» тощо. Та й не тільки їм він це розповідає: не варто забувати про 1,4 млн мешканців України, переважно зі сходу та півдня країни, які кажуть, що дивляться російське телебачення.

Що я хочу сказати? Розвивати російськомовне іномовлення Україні, звісно, необхідно. Але ще необхідніше не вчиняти в запалі виборчих перегонів дій, які радше нагадують стояння в калюжі, куди вкинуто оголений дріт. Наприклад, не просувати саме зараз у парламенті законопроект про державну мовну політику — абсолютно адекватний, але не придатний для дискусій довкола нього під час виборів у країні, яка веде війну з Росією не лише за території, а й за свідомість власних громадян. Чому б не почекати завершення виборчих перегонів та встановлення нової зрозумілої політичної диспозиції? Під цим законопроектом підписалося стільки депутатів та експертів, що мені аж незручно запитувати: чи пам’ятає хтось, що саме рухи законодавця довкола мовного питання в лютому 2014 року так невдало для нашої країни лягли на здобрений російською пропагандою ґрунт? Зрештою, «Армія, мова, віра» — це хороше гасло, яке має свою аудиторію. Але чи це розважливо: вкотре дражливо розколювати суспільство, щоби відбудуватися від політичних опонентів?

Фото: alkaway.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3215
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду