Казахська журналістка та активістка Жанара Ахмет повідомила про провокацію щодо її редакції

Казахська журналістка та активістка Жанара Ахмет повідомила про провокацію щодо її редакції

10:40,
28 Лютого 2019
1228

Казахська журналістка та активістка Жанара Ахмет повідомила про провокацію щодо її редакції

10:40,
28 Лютого 2019
1228
Казахська журналістка та активістка Жанара Ахмет повідомила про провокацію щодо її редакції
Казахська журналістка та активістка Жанара Ахмет повідомила про провокацію щодо її редакції
Казахська журналістка, представниця «Демократичного вибору Казахстану» Жанара Ахмет, яка з 2017 року переховується в Україні, заявила про провокацію щодо редакції очолюваного нею в Києві опозиційного казахського новинного телеканалу «16/12». Журналістка пов’язує це зі своєю журналістською діяльністю

Про це вона повідомила ІМІ.

За її словами, сьогодні до квартири її журналістів, яка є водночас редакцію, приїжджали поліцейські. Вона розповіла, що виїжджала поліція до них нібито за анонімним дзвінком щодо замінування житлового комплексу і що саме їхня квартира становить небезпеку.

«Сьогодні ми в Казахстані провели мітинг, був сьогодні з’їзд керівної партії, і ми до цього з’їду провели великий мітинг по всій країні. Щоразу, як ми робимо такі заходи, нам тут у Києві влаштовують великі проблеми, влаштовують їх за допомогою спецслужб Казахстану. Цього разу вони організували нібито анонімний дзвінок, і за цим дзвінком сюди приїхала поліцейська бригада. Приїхали двоє поліцейських, які пішли до квартири наших хлопців-журналістів. Вони туди стукали, але ми двері не відчинили», – розповіла Жанара Ахмет.

Вона вважає, що в такий спосіб спецслужби Казахстану хочуть отримати доступ до інформації редакції і політичної організації «Демократичний вибір Казахстану», які вона представляє.

«Ми інформаційна служба “Демократичного вибору Казахстану”, опозиційної організації. Я в організації займаюся не лише журналістикою, але й політикою. У нас є певна група журналістів, які також є біженцями, зокрема з Казахстану і не тільки. Ми об’єдналися і випускаємо новини на сайті інтернет-видання “16/12”», – розповіла вона.

«Це провокація спецслужб Казахстану. Я знаю, що вони хочуть отримати доступ до інформації, до нашого активу, штабу, матеріалів. І це єдиний спосіб вчиняти нальоти, проводити обшуки під приводом теракту», – додала вона.

Також Ахмет розповіла, що це не перший візит поліції за анонімним дзвінком до квартири редакції. «У нас уже в цю квартиру місяці півтора-два тому приходили поліцейські. Також що нібито тут бандити і їм надійшов анонімний дзвінок», – сказала журналістка.

Наразі поліцейські поїхали, а редакція чекає на своїх адвокатів. «Я не знаю, як буде надалі складатися ситуація, тому ми підняли шум і виклали все в соцмережу», – додала Жанара Ахмет.

Як повідомляв «Детектор медіа», 21 жовтня 2017 року казахську журналістку затримали в Києві через те, що вона начебто перебуває у розшуку по лінії Інтерпол. 25 жовтня Києво-Святошинський суд заарештував її на 18 днів. Того ж дня Жанари Ахмет оголосила голодування. 22 листопада Апеляційний суд змінив запобіжний захід казахській журналістці з арешту на особисте зобов'язання на час розгляду екстрадиційного запиту. Журналістку на поруки взяла народний депутат України Світлана Заліщук.

В Окружному адміністративному суді міста Києва у квітні 2018 року Жанари Ахмет програла справу проти Міграційної служби Київської області, яка відмовила їй у статусі політичного біженця. Журналістка подала апеляцію. 31 липня Апеляційний суд Києва скасував рішення Окружного адміністративного суду Києва, який відмовив казахській журналістці Жанари Ахмет в оскарженні рішення Державної міграційної служби щодо відмови у наданні статусу біженки.

Верховний Суд України зобов'язав міграційну службу надати казахській журналістці Жанари Ахмет статус біженки. Про це 29 вересня повідомила у Facebook народний депутат Світлана Заліщук.

 

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду