Пішов з життя “батько американських телесеріалів”

8 Квітня 2002
740
8 Квітня 2002
10:11

Пішов з життя “батько американських телесеріалів”

740
Відомий сценарист і продюсер серіалів, а також батько прайм-таймових телевізійних драм з елементами динамічного ТБ і кіно Рой Хаггінз помер у каліфорнійському містечку Санта-Моніка у віці 87 років.
Пішов з життя “батько американських телесеріалів”
Серед найпопулярніших робіт Хаггінза – серіали “Утікач” з актором Девідом Дженсеном, “Папери Рокфорда” і “Бродяга”, в яких зіграв Джеймс Гарнер. Перший з цих серіалів у 93 році удостоївся нагороди Американської телеакадемії і йому завдячують своєю популярністю такі відомі нині голлівудські актори, як Гаррісон Форд і Томмі Лі Джонс.

Народжений у містечку Літтел в штаті Вашингтон Хаггінз закінчив Університет Каліфорнії у Лос-Анжелесі і дістав ступінь магістра з філософії, вступив до аспірантури, щоб отримати науковий ступінь з політичних наук. Однак закінчити навчання завадила Друга світова війна. Перебуваючи в роки війни на урядовій службі, він вчився писати сценарії на прикладі творів американського драматурга Реймонда Чендлера. Перша книжка Хаггінза "Двозначне" вийшла у 46-му, багато перевидавалася і розкрила його як автора, що пише у стильній, лаконічній і популярній манері. Такий же успіх спіткав і наступну драму Хаггінза "Надто пізно для розриву”, яка побачила світ у популярних журналах. Саме ця драма у 49-му році стала першою екранізованою роботою Роя, коли він підписав контракт з компанією “Коламбія пікчерз”, як сценарист і режисер драматичних серіалів. Потім у 52-му він склав телевізійний сценарій на основі своєї драми "Вузол ката", для одноіменного серіалу в якому зіграли Рендольф Скотт і Донна Рід.

Під час перших років телевізійного буму, яке тоді виходило у прямому ефірі, Хаггінз влаштувався до кінокомпанії “Уорнер бразерз”. Відтоді за ним закріпилося прізвисько “батько телевізійного фільму” за серіали "Чейні", “Коль 45-го калібру”, “Бульвар Сансет, 77” і перші досить популярні детективні серіали. А з 62-го року впродовж довгих 15-ти років Рой співпрацював з компанією “Юніверсал телевіжн”. А починав він з посади виконавчого продюсера серіалу "Вірджинці", який знімали протягом 9-ти років. Він також входив до творчих груп інших серіалів, таких як "Рух за твоє життя" з актором Беном Газзарою і "Партнери Сміт і Джонс".

Рой Хаггінз був справжнім взірцем для багатьох молодих американських телевізійників і у часи роботи на “Юневерсал” він мав кілька спільних робіт з талановитим продюсером Стівеном Кеннелом. А у 85-му році саме Коннел врятував свого вчителя від втрати роботи і запросив його до участі у серіалі “Охотник”. Загалом протягом півстолітньої роботи в індустрії розваг, Хаггінз написав майже 350 сценаріїв для ТБ і кіно, більшість з яких побачили світ під псевдонімом “Джон Томас Джеймс” на честь одного з його трьох синів.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
спеціально для “Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
740
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду