Запитання „Детектор медіа”: - Що треба принципово міняти в ранковому ефірі наших телеканалів? "Підйом" Новий, „Сніданок з „1+1”, „Ранок на НБМ”, „Ера” на УТ-1

22 Листопада 2002
1353
22 Листопада 2002
10:35

Запитання „Детектор медіа”: - Що треба принципово міняти в ранковому ефірі наших телеканалів? "Підйом" Новий, „Сніданок з „1+1”, „Ранок на НБМ”, „Ера” на УТ-1

1353
Відповідають: Дарина Хаєвська, Наталя Околот, Ольга Суська, Марія Бурмака, Валерій Гроссман, Дмитро Крижанівський Відповідають: Дарина Хаєвська, Наталя Околот, Ольга Суська, Марія Бурмака, Валерій Гроссман, Дмитро Крижанівський
Запитання „Детектор медіа”: - Що треба принципово міняти в ранковому ефірі наших телеканалів? "Підйом" Новий, „Сніданок з „1+1”, „Ранок на НБМ”, „Ера” на УТ-1


Дарина Хаєвська, редактор відділу ТВ газети „Сегодня”:



- Первая проблема, на мой взгляд, - это прямые эфиры. У нас ведущие их проводить не умеют. Они в полном обьеме не владеют темой, которая обсуждается в утреннем эфире. Они не способны увлечь аудиторию. Мало у кого получаются удачные экспромты, которые подразумевает прямой эфир. Из-за отсутствия таких навыков ведущие часто скатываются в пошлость.

Вторая проблема – язык. Большинство ведущих еще не владеют достаточно хорошо украинским. Это очень заметно украиноязычным зрителям. Получается так, что многие каналы предоставляют для таких программ большой объем эфира, который на самом деле нашим ведущим пока не нужен, они не способны его «держать». Часто зрители в письмах и звонках жалуются на натужные шутки, дешевые заигрывания ведущих друг с другом, если это пара. Это касается «Нового» и «М-1». Ведущие этих программ ведут себя, как тинэйджеры - легкомысленно и легковесно. Они не владеют более взрослой аудиторией (от 22 лет), но и не способны увлечь совсем юных (подростков от І4 до 16 лет). Главный упор пока нужно делать на гостей программы - актеров, певцов, звезд шоу-бизнеса. От ведущих очень устаешь.

Наталя Околот, музикознавець, Національна телекомпанія України:



- Мені здається, що насамперед кожний ранок в житті людини - це радість від того, що Бог дав тобі ще один день життя. І святий обов'язок ранкової телепрограми підтримати цю тезу як аксіому. Тому я думаю, що кожна ранкова програма повинна мати точну адресу свого потенційного глядача. І це зробити - як показує і досвід наших телеканалів - найважче, тому що слід врахувати потреби різних соціальних і вікових верств населення. І головне - не розмежовувати їх в цій умовній "адресі", щоб ті, хто поспішає на роботу, до школи чи дитячих садків, не були відокремлені від тих, хто залишається вдома - домогосподарок, пенсіонерів, інвалідів. Це повинен бути формат, який би включав, з одного боку, енергію нового дня - елементарні фізичні вправи, які функціонально слугуватимуть протягом дня людям, у яких різні форми проведення цього дня (вправи для хребта, для рук, для очей - для тих, у кого напружена сидяча робота); однохвилинний комплекс для автолюбителів - після того, як вони залишають кермо; рекомендації для двохвилинного відпочинку для тих, у кого рухливий спосіб виконання роботи тощо. Обов’язкові поради лікаря, психолога, гороскоп. Простий кулінарний рецепт для тих, хто сам собі готує сніданок. Прогноз погоди. І, нарешті, політико-економічні новини для всіх громадян України в лаконічній, доступній формі. І це не повинно відволікати від тих основних спланованих справ, якими кожен починає новий день. Все це можливе за 20 хвилин. Зранку і вночі я б не рекомендувала давати кримінальні новини і хроніку, тому що це не сприяє мобілізації захисних функцій організму. А людина, незважаючи на соціальний статус і вік, потребує позитивної інформації протягом дня, а особливо на його початку і в кінці.

Ольга Суська, соціолог мас-медіа, член Спілки журналістів України:



- Ранковий ефір і для телебачення, і для радіо завжди мав своє, досить яскраво виражене обличчя. Мається на увазі не те, що демонструється на екрані та в радіоефірі, а саме включеність аудиторії, тобто присутність телеглядачів і радіослухачів на конкретних каналах в ранковий час. Традиційно ранок в усьому світі - це панування „час-радіо”. І цю звичку, вироблену десятиріччями, дуже важко змінити. Найбільшого злету як конкурент радіо колись досягли уроки аеробіки, але тоді, коли вона ще була „молодою”.

Тепер телебачення успадкувало від вечірнього ефіру „форму ранкової трапези” - саме від вечірнього і навіть нічного ефіру, де ці трапези були завжди поширені („В ніч на суботу з Оленою Роміною” та інші посиденьки за північ). Чи варто було переносити їх на ранок? Тим більше, що портрет аудиторії вранішніх каналів мало змінюється, бо залежить від умов зайнятості населення. Тобто. від того, коли у людини починається робота, скільки їй до неї добиратися, з точки зору розподілу аудиторією свого „бюджету” ранкових хвилин.

Щодо існуючих на сьогодні телепропозицій у цей час, то, по-перше, вони всі досить одноманітні за формою, за інтонацією спілкування з аудиторією і навіть за звичною для нас певною „вимученістю” ще лінивого зранку розумового стану, в якому так само знаходяться і глядачі. Не дивно, що навіть веселощі , „ранкові жарти” та інше в цей час не сприймаються. Найбільш природне, що шукає слухач і глядач у цей час, це випуски новин, інформація про погоду, називання відповідних відрізків часу замість годинника (бо це допомагає вкластися в заплановане зранку), а також інформація, найближча до особистості людини: про здоров’я, про поточну ситуацію місцевого значення. Іноді сенсації вчорашнього вечора. Щодо традиційних для радіо дитячих програм та для ТБ - занять гімнастикою, то вони завжди доречні, якщо припадають на визначений і зручний для більшості час, соціологами давно встановлений. Тому, якщо зарядка або гімнастика іде після опів на десяту замість 6.45 -7.20, то вона стає недоцільною і краще замінити її будь-яким концертом популярної музики.

Залишають бажати значно кращого включення в ранковий ефір місцевих радіопередач. Особливо щодо їх якості і змісту. Вкрай дивує використання ранкового ефіру для релігійних передач різних конфесій. Адже думати про духовне ми все ж таки звикли ввечорі. Щоб долучити до ранкового телеекрану більшість аудиторії, яка звикла сприймати інформацію тільки вухами, треба втілювати інтереси саме цієї аудиторії. А тим більше, що у значної частини аудиторії обмаль часу. І лише пенсіонери, школярі та студенти другої зміни можуть дозволити собі сприймати телепрограму зранку від 45 хв. до 1 год. 20 хв. Таким чином, портрет аудиторії серіалів перед вами. Щоб не перетворювати ранковий ефір на набір штампів, не треба намагатись дублювати „домашню ситуацію”. Треба подавати людям інформацію, потрібну до вжитку: від курсу валют і погоди на сьогодні до конкретних подій цього дня.

Марія Бурмака, співачка, телеведуча:



- Напевно, через те, що я сама колись працювала в ранковому ефірі, мені складно об’єктивно оцінювати роботу інших. Причому саме тому, що я схиляюся перед людьми, які можуть щодня вставати о 4.30. І о цій годині встають не лише ведучі, а й всі технічні працівники, Тобто всі, хто лишається за кадром. Тому будь-який огріх в ефірі має для мене своє пояснення. Ранкові програми - завжди прямоефірні. Що ж до самих програм, як на мене, вони мають бути різні, розраховані на різну аудиторію (для мене найближчий „Підйом”). Дуже б хотілося, щоб деякі ранкові програми позбавилися менторського тону і повчань. Бо мені, як глядачеві, хочеться вранці бути на легкій хвилі і бачити в екрані друзів, а не „наставників”.

Валерій Гроссман, програмний директор телекомпанії "ТЕТ":



- В принципе, я считаю, что ничего менять не нужно. Я уверен, что есть очень немного схем утренней программы. Это может быть или программа, которая пытается удовлетворить все категории зрителей (практически все программы российского ТВ), или целевая программа (например, «Подъем» - передача для молодого, как принято сейчас говорить, продвинутого зрителя). "Эровская" программа выполняет очень важную задачу: она для жителей деревни, маленьких городков или маргиналов больших городов, которым она помогает акклиматизироваться в большом городе. Что касается "Сніданку", то она для жителей больших городов с нормальным образовательным цензом. Мне кажется, что как бы не относится к качеству наших утренних программ, но своих целей они достигают, свои ниши занимают. И если вспомнить быстро исчезнувшие проекты, то я считаю, с ними произошло то, о чем когда-то говорил Эмиль Кроткий: когда водитель ищет новых путей, трамвай сходит с рельс. Может быть, я консерватор, но считаю, что здесь ничего придумать уже нельзя - да и не нужно.

Дмитро Крижанівський, ведучий програми „Студія – 5”, Перший національний:



- Ни одна программа не имеет по-настоящему домашней атмосферы. А это значит: визуальное оформление ни одной утренней программы не ассоциируется с домом. Как правило, руководители проектов гонятся за якобы модной офисной стилистикой и утрированным дизайном информационных студий. Нет, конечно, не обязательно делать декорацию как квартиру или дом. Но цветовая тональность должна подбираться из гаммы теплых цветов. Категорически должна отсутствовать в утренних эфирах информация об экстремальных или криминальных событиях. Не стоит забывать, что утренняя программа в большей степени должна соответствовать радийному формату, чтобы человек не жалел, что приготовление кофе или другие домашние дела отрывают его от экрана. Следственно, темп подачи ведущими информации должен быть все-таки неспешным. Должны быть под запретом в утреннем эфире интеллектуально-философские разговоры и в основном говорить необходимо о том, с какими приблизительно проблемами человек будет сталкиваться на протяжении дня. Интересной каждому зрителю в этой ситуации будет непосредственная „война” в прямом эфире с нашими вечно халтурящими коммунальными службами. Не менее важен вопрос здоровья, начиная от занятий модной йогой и заканчивая простыми советами обычного терапевта. Музыка должка присутствовать, но не раздражающая и не агрессивная, а мягкая.

Утренние программы - это единственное телевизионное время, о котором можно сказать, что оно по-настоящему семейно. К сожалению, ни один украинский канал не имеет в роли ведущих семейных пар. Не актеров, разыгрывающих свои роли, а настоящих пап и мам хотя бы по возрастной разнице. Ни одна программа не уделяет внимания школьникам, сборам в школу, гимнастике, питанию детей и т.д. А ведь семья - источник настоящего счастья. Поэтому утренние эфиры должны дарить зрителю ощущение счастья.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1353
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду