Журналіст балотується у віце-президенти Колумбії

22 Березня 2002
724
22 Березня 2002
15:11

Журналіст балотується у віце-президенти Колумбії

724
У середу, за 2 місяці до дня голосування, стартували виборчі президентські перегони у Колумбії. І почалися вони з телевізійних дебатів між 5 кандидатами У середу, за 2 місяці до дня голосування, стартували виборчі президентські перегони у Колумбії. І почалися вони з телевізійних дебатів між 5 кандидатами. Пошукачі головної посади в країні наперебій обіцяли виборцям посилити боротьбу з повстанцями і видати їхніх командирів Сполученим Штатам Америки.
Журналіст балотується у віце-президенти Колумбії
Як повідомило агентство “Асошейтед пресс”, ці перегони більше, ніж коли-небудь, відображають зростання серед колумбійців злості на угруповання повстанців, так звані Революційні збройні сили Колумбії. Незадовго до початку виборчої кампанії чергові мирні переговори чинного Президента країни Андреса Пастрани з РЗСК зазнали невдачі, після чого бойовики відновили напади на інфраструктури країни. Але тепер розв”язувати вузол перманентної війни в Колумбії доведеться комусь іншому - Пастрана не балотується на другий термін.

Під час теледебатів 4 кандидати заявили, що вони б погодилися видати США лідера і засновника РЗСК Мануеля Маруланду на прізвисько “Точний постріл” , якщо Вашингтон цього зажадає. Тільки кандидат від лівих сил Луіс Едуардо Гарсон сказав, що він виступатиме проти його екстрадиції. Ніхто з кандидатів, однак, не заглиблювався в обговорення на теледебатах того, що 71-річного Маруланду, чиє угруповання упродовж 38 років веде партизанську війну проти ораних урядів Колумбії, практично неможливо розшукати і затримати. Найбільшим ворогом Маруланди серед кандидатів на теледебатах був відставний армійський генерал Гарольд Бедоя, який висувається як незалежний кандидат. "Точний постріл” – не повстанець, він контрабандист наркотиків”, заявив Бедоя і додав, що РЗСК є ніщо інше, як “наркокартель”. У теледебатах також взяли участь лідер перегонів Альваро Урібе, екс-міністр внутрішніх справ і представник лібералів Гораціо Серпа та екс-міністр закордонних справ Ноемі Санін, який висувається, як незалежний кандидат. Відсутній був ще один, шостий кандидат Інгрід Бетанкурт. Вона була викрадена бойовиками РЗСК 23 лютого на півдні Колумбії.

Як відомо, Колумбія – найбільший у світі виробник наркотиків. РЗСК і ще одне конкуруюче з ними праворадикальне збройне угруповання фінансуються за рахунок виробництва й контрабанди кокаїну. Судячи з останніх заяв міністра юстиції і генпрокурора США Джона Ешкрофта, з 1980 року Революційні збройні сили Колумбії вбили 13 і викрали понад 100 американців. Офіційні особи США ще не висунули звинувачення лідеру повстанців, але Ешкрофт заявив, що троє членів РЗСК звинувачуються у США у контрабанді наркотиків і подання про їхню екстрадицію були.

Альваро Урібе, якому за останніми опитуваннями симпатизують майже 60 % колумбійців, закликав США збільшити військову допомогу і відновити сприяння у пошуку й затриманні літаків, що перевозять наркотики і зброю для повстанців. Така співпраця була призупинена після одного трагічного випадку, коли перуанський винищувач під керуванням літака наведення ЦРУ збив пасажирський лайнер, що помилково прийняли за перевізника наркотиків. У тій катастрофі загинув американський посланець і його дочка.

Через годину після закінчення дебатів Урібе назвав напарника на президентських перегонах. Ним став журналіст Франциско Сантос на прізвисько “Пачо”, котрий заснував громадську організацію проти викрадення людей і який сам був заручником “меделінського картелю” наркобарона Пабло Ескобара. Такий вибір Урібе пояснив необхідністю “віддати шану колумбійським сім”ям, що зазнали страждань від викрадення їхніх родичів”. Сантос, який закінчив Університет Техасу в США, був редактором своєї сімейної газети “Ель Тьємпо”, коли у 1990 його викрав “меделінський картель”. Викрадення було частиною акцій шантажу, спрямованого повстанцями проти спроб уряду Колумбії видати США звинувачених у контрабанді наркотиків. Сантос провів у заручниках 8 місяців.

До речі, похід Сантоса у віце-президенти вдарив рикошетом по його газеті, яка через кілька днів почала зазнавати збитків. Співвидавець і двоюрідний брат Енріке визнав, що він побоювався такого розвитку подій і тепер “Ель Тьємпо” вже не може вважатися незалежним ЗМІ.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
спеціально для “Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
724
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду