Як італійський прем”єр свій медіа-бізнес захищає...

19 Березня 2002
769
19 Березня 2002
12:29

Як італійський прем”єр свій медіа-бізнес захищає...

769
Майже 80% італійців заявили, що прем”єр-міністр країни Сильвіо Берлусконі має неприпустимий конфлікт інтересів, оскільки він є одночасно державним службовцем і бізнесменом. Він змушений обирати – чи ухвалювати популярні рішення, які можуть не сприяти його мультимільярдній бізнес-імперії, чи відхиляти їх, щоб не розоритися.
Як італійський прем”єр свій медіа-бізнес захищає...
Такі данні соціологічного опитування оприлюднив італійський тижневик “Лєспрессо”, яке на його замовлення здійснила соціологічна служба “Сірм”. Було опитано 1003 людини, похибка – 3,1%. Опитування показало, що тільки 13% упевнені, що Берлусконі не має конфлікту інтересів. Відповідаючи на запитання, що повинен зробити Берлусконі, щоб уникнути такого становища, 30% відповіли, що він повинен продати свою імперію, а 27% респондентів відповіли, що він повинен віддати імперію в руки зовнішніх менеджерів.

Нижня палата італійського парламенту позаминулого тижня прийняла закон, що надає повноваження антимономольним органам проводити розслідування будь-якого конфлікту інтересів серед політиків, які мають свій бізнес. Лівоцентристська опозиція розкритикувала цей закон, оскільки ним не передбачено жодних санкцій. До речі, опитування “Лєспрессо” засвідчило, що 56% відсотків італійців не згодні з новим законом, тоді як 32% його схвалюють, а 38% не знають, про що він. У цей час консервативний уряд Берлусконі ніби-то пішов назустріч опозиції і запропонував посилити закон щодо конфлікту інтересів, додавши туди економічні санкції. В останню мить за наполяганням пропрем”єрської більшості до законопроекту була додана поправка, за якою менеджерам, але не власникам компаній, забороняється одночасно обіймати посади в офіційних установах. За підступність італійські журналісти вже охрестили цю норму "поправкою Берлусконі", адже вона залишає за прем”єром право й надалі володіти бізнес-імперією. Крісло прем”єра дало Берлусконі ще й блискучу можливість контролювати конкурентні своєму “Медіасет” канали державного телебачення “RAI”. Шефа держТБ призначає парламент, а там діє пропрем”єрська більшість. Минулого тижня керівником держТБ було обрано 58-річного телевізійника Агостіно Сакка, який до цього керував “Раіуно” - першим каналом державного ТБ. А керівником “Раіуно” він став одразу після того, як Сильвіо Берлусконі був обраний прем”єром. Як повідомляла “Детектор медіа”, раніше італійський медіа-магнат від політики вже вдавався до активного захисту своїх бізнес-інтересів від зовнішніх загроз. Він так би мовити натравив Антимонопольний комітет на два провідних медіаконцерни «Канал плюс» (європейське крило «Вівенді Юніверсал») і «Ньюз корпорейшн» Руперта Мердока, які хотіли об”єднати контрольовані ними в Італії платні канали «Телепью» і «Стрім», щоб удвічі зменшити витрати на трансляцію футбольних матчів. Антимонопольний процес, що має скінчитися на початку травня, майже не лишає закордонним мовникам шансів на успіх.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
769
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду