Запитання "Детектор медіа":, - Хто очолить парламентський комітет з питань свободи слова та інформації? Які політичні сили у Верховній Раді змагатимуться за вплив на цей комітет?

19 Квітня 2002
755
19 Квітня 2002
12:46

Запитання "Детектор медіа":, - Хто очолить парламентський комітет з питань свободи слова та інформації? Які політичні сили у Верховній Раді змагатимуться за вплив на цей комітет?

755
Відповідають: Артур Білоус, Сергій Дацюк, Микола Княжицький, Ігор Лубченко, В’ячеслав Піховшек, Юрій Покальчук, Юрій Шкарлат Ігор Лубченко, голова Спілки журналістів України:
Запитання "Детектор медіа":, - Хто очолить парламентський комітет з питань свободи слова та інформації? Які політичні сили у Верховній Раді змагатимуться за вплив на цей комітет?
- Головне, щоб головою комітету став професіонал, людина з мас-медіа, а не просто депутат. Вплив на ЗМІ дуже важливий, тому за профільний комітет змагатимуться всі політичні сили.

Артур Білоус, народний депутат:

- Ймовірно, що головою комітету залишиться Олександр Зінченко. Від “Нашої України” може бути запропонована кандидатура Миколи Томенко, хоча може бути обрана й інша особа від цієї фракції. “За єдУ” буде прагнути встановити контроль над економічними комітетами, тому комітет з питань свободи слова не буде їх дуже цікавити. Опозиційні партії можуть назвати потенційним головою комітету Сергія Правденка.

Сергій Дацюк, експерт з ТБ та PR:

- Головою комітету не повинна бути особа, яка є представником певного корпоративного інтересу. Це повинен бути, можливо, навіть позафракційний громадський діяч, можливо, журналіст. Людина, яка знає принципи роботи ЗМІ, орієнтується у питанні. Комітет має спрямувати свою діяльність на випестування Громадського телебачення. Це завдання під силу лише особі, яка не пов”язана із певними партійними структурами чи мас-медіа, що стоять за ними. І не керівник мас-медіа, який би, обійнявши посаду в комітеті, не полишав би свій медіа-бізнес та його інтереси. Але, на жаль, у складі нового парламенту не багато осіб, які б пропонували альтернативні проектні підходи в інформаційній сфері. І саме в цьому полягає проблема. Якщо Комітет очолить представник опозиції, Громадське телебачення буде бачитися в опозиційному напрямі, що викличе протидію влади й загальмує його можливу появу. громадського ТБ.

Юрій Покальчук, член Національної Ради з питань телебачення і радіомовлення:

- Для початку треба бачити, як цей комітет сформується. От, Микола Томенко, принаймі для мене, є тією людиною, яку я бачу на цій посаді. Є у новому складі парламенту й ті люди, які мають відношення до телебачення і до радіо. Мені б хотілося, щоб у цій структурі була людина, яка не гірше за Зінченка вміє оперувати поняттями засобів масової інформації. Якщо профільний комітет буде нормально сформований, то нам, Національній Раді, буде легше жити, конкретно кажу про себе. Наша позиція стосовно комітету – хотілося б бачитиособистостей, які хочуть, щоб у цій країні був порядок, щоб у наших ЗМІ настала рівновага.

Микола Княжицький, тележурналіст, екс-член Нацради з питань ТБ і РМ :

- Важливо, наскільки ця людина буде фахівцем у процесах політичного і суспільного регулювання засобів масової інформації. Якщо вона раніше цим займалась, і наскільки ефективно – це важливо. Це може бути будь-хто – юрист, політик, журналіст, не грає великої ролі. Всі фракції і політичні сили борються за партійний контроль над телевізійними каналами. Якщо комітет подає кандидатури членів Національної Ради, кожен захоче мати свого члена Нацради, щоб лобіювати власні інтереси.

Олександр Зінченко має шанси знову стати головою комітету, тому що він є досвідченим політиком. Але, зважаючи на те, що фракція СДПУ(о) не має дуже багато місць, найбільші фракції будуть проти і політичні моменти гратимуть велику роль. Складно сказати, хто з “Нашої України” міг би очолити комітет. Я знаю там дуже багатьох порядних людей, але я не знаю там жодного фахівця із засобів масової інформації. Те, що буде відбуватися у парламенті, можна буде назвати війною за контроль над тими чи іншими мас-медіа. Звичайно, опозиція буде за них боротися. З опозицією, у свою чергу, теж боротимуться через мас-медіа.

Це жахливо, адже використовувати мас-мадіа у політичній пропаганді всередині держави є неправильним з точки зору європейської демократії. Ми маємо перейти цей етап. І владі, і опозиції треба, все ж таки, домовитися заради створення Громадського телебачення, яке не буде неправдивим ані по відношенню до влади, ані по відношенню до опозиції.

В’ячеслав Піховшек, телеведучий, керівник “ТСН”, канал “1+1”:

- Вплив на комітет стане предметом парламентських торгів, і вони вже відбуваються. Головою комітету може стати Олександр Зінченко, адже партія цього разу має не 4, а 6%. Кандидатуру від правих важко назвати. Від СПУ могли б претендувти Іван Бокій, Юрій Луценко. БЮТ не може представити тих, хто міг би обійняти посаду. КПУ не говорили про бажання взяти участь у формуванні комітету. Незалежно від того, яка політична сила матиме визначальний вплив на комітет, створення Громадського телебачення є нереальним.

Юрій Шкарлат, член Національної Ради з питань телебачення і радіомовлення:

- Бажаючих очолити комітет дуже мало. У нинішньому складі парламенту дуже мало людей, які так чи інакше працювали із засобами масової інформації. Є журналісти. Але коли вони проходять у парламент, вони стають не журналістами, а політиками. І вони навряд чи зможуть бути об”єктивними в розвитку плюралістичних засобів масової інформації.

Все залежатиме від розкладу політичних сил. Цей комітет, як і інші, буде предметом політичних домовленостей. Може появитися абсолютно далека від медіа людина, але бажано, щоб вона при цьому не була політично заангажованою і здоровий глузд в неї переважав над політичними позиціями. Серед політичних сил поки що ніхто не виявив чіткого бажання на цей комітет.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Києво-Могилянська Академія
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
755
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду