Запитання "Детектор медіа":, – Чим ви поясните повернення нашого ТБ до діалогічних форм ведення ефіру? , На прикладі “Подробно...” і “Останньої барикади”

15 Березня 2002
728
15 Березня 2002
17:39

Запитання "Детектор медіа":, – Чим ви поясните повернення нашого ТБ до діалогічних форм ведення ефіру? , На прикладі “Подробно...” і “Останньої барикади”

728
Відповідають:
Запитання "Детектор медіа":, – Чим ви поясните повернення нашого ТБ до діалогічних форм ведення ефіру? , На прикладі “Подробно...” і “Останньої барикади”
Наталя Влащенко, Віктор Коваленко Наталя Влащенко, заступник головного редактора газети “Сегодня”:

- Появление "Последней баррикады" и "Подробно" в эфире я бы не назвала "возвращением" к диалогическим формам по причине того, что какие-то диалоги на нашем ТВ существуют. Правда ограничиваются они общением ведущего и гостя. "Последняя баррикада" по форме скорее напоминает пресс-клуб – обмен мнениями на заданную тему. К сожалению, видела пока только один выпуск программы, посвященный Тарасу Шевченко.

К появлению диксуссионных программ на телевидении отношусь с абсолютным одобрением. Они необходимы зрителю априори. Другое дело, что:

- не стоит забывать, что ТВ предполагает зрелищность, и может есть смысл подумать, чтобы на эти "круглые столы" приглашать людей, обладающих не только интеллектом, но и способных проявляться публично (пример Дмитрия Корчинского достаточно ярок). Не помешало бы чуть-чуть эпатажа, острой драматургии таким обсуждениям;

- постоянный состав у этого клуба может быть, но каждый раз должны присутствовать разные люди со свежим взглядом и разной поведенческой стилистикой, т.к. в обратном случае это будет скучным;

- стоит продолжить поиск формы.

Віктор Коваленко, ведучий новин “Репортер” (Новий канал):

- Цього року розмовні шоу “Подробно с Дмиртием Киселевым” и “Остання барикада” стали наочним прикладом освоєння в Україні нового, вищого рівня ведення дискусій на телебаченні. І я б не став пояснювати їхню появу тільки виборами до Верховної Ради. Хоча й не став би відкидати, як причину, наближення виборів Президента у 2004 році. Пригадаймо, як напередодні виборів 1999 року канал 1+1 вдавався до виробництва нічного розмовного шоу з гостями, яке мало назву “Проти ночі” і яке вели Данило Яневський і Володимир Оселедчик. Але через 3 роки той формат вже перестав відповідати сучасному рівневі телевізійної комунікації і назрілим потребам у ефективному промоушені для еліти, будь то політична, інтелектуальна чи бізнесова.

Для каналу 1+1 «Остання барикада” виглядає не як потреба у виконанні передвиборчих замовлень певних політичних кіл в останні тижні перед виборами. Для цього зручно і ефіективніше використовувати дебати і випуски новин, які дивиться масовий глядач. “Остання барикада” є, з одного боку, промоушеном кільком фігурам, що вже з”явилися серед “умників і умниць” і з”являтимуться далі заради створення абсолютно нового кола “лідерів думок”. З іншого боку, це схоже на відчайдушну спробу виправити й піднести імідж телеканалу в очах тієї частки української еліти, яка відвернулася після того, як імідж 1+1 був підмочений скандалом навколо судового рішення за позовом телекомпанії “АІТІ” та ще раніше відчутними перекосами інформаційного мовлення на користь 1-2 партій. Як кажуть “спрага ніщо, імідж все” і він справді багато що вирішує.

Полілогічна “Остання барикада” за вільною атмосферою обміну думками і незрежисованим стилем на межі reality TV нагадує програму “Взгляд” часів перебудови в СРСР. І, слід відзначити, продюсери 1+1 зробили влучний хід: ностальгія за стилем Лістьєва в багатьох інтелектуалів в Україні присутня й досі і прямий контакт з глядачем на рівні символічного встановлюється одразу і легко. Різниця лише в тому, що у “Взгляді” ведучі потужно керували полілогом, виголошували остаточні інтерпретації, проводили власні репортажі і розслідування. А в “Останній барикаді” спостерігається, як ведучі зорієнтовані на “підкидання жару у вогонь” і якщо й виголошують інтерпретації, то не захищають їх до останнього. Часто саме гість каже останнє слово. Але зачекаємо до квітня і не включено, що в концепції “Останньої барикади” відбудуться переміни.

Інша цільова аудиторія в розмовного шоу “Подробно з Дмитрием Киселевым» на ICTV, яка є яскравим втіленням (хоч і не завжди вдалим виконанням) однієї з американських моделей телевізійної публіцистики для масового глядача. Грунтується вона на запрошенні до студії відомого експерта, за присутності (навіть пасивної) якого є змога успішно і тонко вводити до свідомості глядачів певні інтерпретації подій і прив”язувати їх до стійких символічних образів. Як відомо, аудиторія більш довірлива до експерта, ніж до телеведучого, а експерт часто не готовий спростовувати інтерпретації ведучого і отже неспростоване стає для глядача істинним. Прокол в “Подробно” стався тільки з режисером Іллєнком і лідером соціалістів Морозом. Але згодом переведення цієї ситуації Дмитром Кисельовим в площину нечуваної гласності й відкритого інтелектуального поединку в підсумку зіграла тільки на користь цьому розмовному шоу.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
728
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду