Телевізійні новини в США тяжіють до зіркових стандартів Голлівуду.

5 Лютого 2002
983
5 Лютого 2002
10:11

Телевізійні новини в США тяжіють до зіркових стандартів Голлівуду.

983
Незабаром на CNN з”явиться нова ведуча Конні Чанг, яка з весни почне вести політичне шоу в прайм-тайм напротивагу такому ж шоу Біла Орейлі, що транслює канал “Фокс ньюз” Незабаром на CNN з”явиться нова ведуча Конні Чанг (Connie Chung), яка з весни почне вести політичне шоу в прайм-тайм напротивагу такому ж шоу Біла Орейлі, що транслює канал “Фокс ньюз”.
Телевізійні новини в США тяжіють до зіркових стандартів Голлівуду.
Конні Чанг запросили на “Сі-Ен-Ен” з компанії “Ей-Бі-Сі” й вона тепер одна з тих телезірок, які мають таку ж велику популярність і відповідну зарплату, як голівудські зірки Том Круз і Мег Райян. Попри затишшя на переповненому кадрами телеринку, американські менеджери продовжують “гру на підвищення”, переманюючи людей, які, на їхню думку, принесуть на канали неповторний стиль. Особливо це змагання відчувається на кабельних мережах, де останнім часом інтенсифікується гонитва за найкращим новинним продуктом. Там ведучі мало запам”ятовуються глядачами, тому й зростає попит на індивідуальності, які можуть стати обличчям новин. Телекритик з Університету Фордхема у Нью-Йорку Еверетт Денніс каже, що таким чином американське телебачення віддаляється від творчої концепції, заради концепції торгівельної. “Сі-Ен-Ен” і його кабельний конкурент “Фокс” досить агресивно борються за найкращі таланти. Узяти хоча б перехід з “Фоксу” на “Сі-Ен-Ен” Поли Зан і придбання “Фоксом” правового аналітика Грети Ван Сустерен, яка на “Сі-Ен-Ен” була уособленням 20-годинного слоту (відтинок часу у сітці мовлення від 20.00 до 21.00 – прим.), що його тепер опанує Конні Чанг.

В багатьох випадках канали “полюють” не лише на журналістів. Минулого тижня компанія MSNBC запустила нову передачу, яку веде колишній кандидат на посаду Президента США від республіканців Алан Кейз. Менеджери “Сі-Ен-Ен” минулого тижня дали зрозуміти, що нинішні часи диктують новий підхід до теленовин: зіркою є не сама новина, а людина, що їх розповідає. "Я ніколи повністю на розумів, чому досі було так. Я відчував, що новини мусить повідомляти харизматична особистість, яка є знаним журналістом і яку глядачі хочуть бачити”, заявив пресі Уолтер Ісааксон, керівник новинного підрозділу “Сі-Ен-Ен” (CNN News Group).

Нова ведуча Чанг уособить ту телевізійну модель, яку телекомпанія розробляла впродовж минулого року. Інші кроки у цьому напрямку – повернення ведучого фінансових програм Лу Доббса і успішне утримання на каналі Ларрі Кінга. Згідно нового контракту Кінга на наступні 4 роки, він коштуватиме “Сі-Ен-Ен” від $26 до $56 мільйонів, включно з зарплатою й іншими витратами. Це здається величезним вкладенням, але, виявляється, що це - не межа. $60 мільйонів готова викласти мережа “Ен-Бі-Сі” за те, щоб на каналі протягом наступних 4,5 років лишилася ведуча популярного шоу "Сьогодні" Кеті Курік. Більше того, її зарплата тепер більша, ніж зарплата ведучого вечірніх випусків новин на каналі Тома Брокау. Звістки про такі угоди викликали запитання в середовищі американських журналістів, мовляв, невже хтось коштує таких грошей, і чи не можна витратити кошти на щось більш корисне, наприклад, на поліпшення роботи корпунктів за кордоном? Подібне внутрікорпоративне обговорення триває вже днів 20, відтоді як стало відомо, що контракт кореспондента Барбари Уолтерс сягнув позначки $1 мільйон.

Рік Каплан, колишній президент американського крила “Сі-Ен-Ен” (CNN's US division), пояснює нинішнім журналістам: “Подивімося на Кінга, який веде найпопулярніше шоу на “Сі-Ен-Ен”. Якщо він піде, це вдарить по рейтингах програм, які транслюються до і після його шоу, а також буде ударом по іміджу компанії. Отже, якщо не дати Ларрі Кінгу зайвий мільйон, і таким чином його втратити, то невже ви думаєте, що його замінять двоє журналістів, чи навіть 200 ?” Він також зазначив, що зарплати ведучих більш -менш відповідають розмірам їхньої глядацької аудиторії і величині прибутків. Бізнес-реальність така, що є безліч людей, які не пропускають жодного випуску з телеведучою Курік, тоді як знайдеться багато шанувальників такого талановитого публіциста “Нью-Йорк Таймс”, як Том Фрідмен, які можуть й не читати усі його статті”. До відома – останнім часом новини стрімко набувають ролі дуже важливого елементу прибутків телемереж в Америці. "Я більше стурбований тим фактом, що ми жертвуємо компетентною журналістикою, як нашим головним продуктом, заради задоволення примх інвесторів”, каже Женева Оверхолсер, професор Університету Міссурі і екс-редактор видання “Дес моінс регістер”. "Як на мене, це набагато важливіше, ніж те, скільки грошей одержує ведуча Кеті Курік”, каже вона. Не заперечуючи вишенаведену думку, вона припускає, що причина підвищення зарплати коріниться в тому, що телеведуча - жінка. "Для мене немає найменших сумнівів, що це тому, що вона – жінка”, каже Оверхолстер. "Ми роками переплачували чоловікам-телеведучим ”. Як повідомляється, ведуча Конні Чанг отримуватиме на “Сі-Ен-Ен” майже $2 мільйони на рік і дуже хоче робити своє телешоу, яке транслюватиметься з Нью-Йорка. Ветеран журналістики, яка висвітлювала “Уолтергейт”, вона виграла 3 нагороди “Еммі” і є однією з 2 жінок-журналісток, які мали можливість в Америці бути спів-ведучим вечірніх новин. (Міссіс Уолтерс була другою). Однак часті переходи Чанг з каналу на канал (“Сі-Ен-Ен” для неї четверте місце роботи) викликали суперечливі відгуки і поставили запитання щодо цього вибору “Сі-Ен-Ен”. Детектор медіа сумніваються, що вона засяє, як зірка, адже її шоу транслюватимуться у той самий час, як і шоу Білла Орейлі, який є визнаною зіркою кабельного телебачення. Врешті-решт, критики сходяться на думці, що саме наповнення вечірніх шоу, а не особистість ведучого, визначатиме, якому каналу глядачі віддаватимуть перевагу. За матеріалами газети “Крістчен сайнс монітор” (США)
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Новий канал
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
983
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду