Пропаганду на російському ТБ контролює особисто перший заступник глави АП Путіна - «Проект»

Пропаганду на російському ТБ контролює особисто перший заступник глави АП Путіна - «Проект»

26 Січня 2019
1572
26 Січня 2019
11:25

Пропаганду на російському ТБ контролює особисто перший заступник глави АП Путіна - «Проект»

1572
Як з'ясували журналісти видання «Проект», щотижня по четвергах перший заступник голови Адміністрації президента РФ Олексій Громов проводить планерки для керівників центральних російських каналів, на яких дає вказівки, які події та яким чином висвітлювати.
Пропаганду на російському ТБ контролює особисто перший заступник глави АП Путіна - «Проект»
Пропаганду на російському ТБ контролює особисто перший заступник глави АП Путіна - «Проект»

Про це йдеться в розслідуванні на сайті «Проекту». Автори матеріалу посилаються на інформацію, отриману від неназваних учасників планерок, знайомих Громова та близьких до Кремля чиновників.

«Якщо хтось думає, що будь-який чиновник може зателефонувати керівникам держканалів і дати вказівку щось показати, то це велика помилка. Швидше за все, він буде посланий далеко і надовго. Це може зробити тільки Громов», - зазначив співрозмовник журналістів, близький до АП.

Так, за інформацією журналістів, отриманою від медіаменеджерів, саме Олексій Громов давав вказівки російським каналам не висвітлювати мітинги в березні 2017 року, які розігнала поліція, а також прибрати з новин відео розстрілу в політехнічному коледжі в Керчі восени 2018 року.

Щотижневі планерки Громов начебто проводить у своєму кабінеті. 

«На планерках часто збирається "весь іконостас" - так співрозмовники "Проекту", які в різний час брали участь в цьому заході, називають керівників всіх основних каналів. До Громова приходять начальники як державного, так і формально приватного ТБ: Першого каналу, ВГТРК, НТВ, ТВЦ, РЕН ТВ і П'ятого каналу (останні два були недавно фактично об'єднані і їх може представляти одна людина). Але бувають і їхні заступники або головні редактори. Наприклад, Перший нерідко представляє директор інформаційних програм Кирило Клейменов, а ВГТРК - головний редактор "России 24" Євген Бекасов», - йдеться в розслідуванні.

На цих нарадах, як повідомляється, Громов керує не тільки каналами, а й прес-службами президента, уряду і парламенту, також на них присутні речниця МЗС Марія Захарова та чиновники внутрішньополітичного блоку Кремля, який відповідає за вибори.

Громов обговорює з присутніми графік президента РФ і може дати пряме доручення - як висвітлювати подію і що саме потрібно показати або сказати в репортажах.

«А на це можна не звертати уваги», - такою фразою, за словами одного учасника, в Кремлі можуть накласти вето на ту чи іншу новину.

Присутнім дають вказівки і з приводу регіонів, існує навіть поняття «контрольні регіони». Наприклад, якщо в якомусь суб'єкті відбувається щось важливе - вибори губернатора або будівництво стадіону до чемпіонату світу з футболу - то каналам забороняють давати негативну інформацію про всю територію, причому ця інформація не обов'язково пов'язана з самою подією: «в цілому про регіон нічого занадто поганого розповідати не можна».

Раз на квартал Громов збирає прес-секретарів силових відомств. Їм теж забороняють оприлюднювати негативні події в «контрольних регіонах».

Як розповідають свідки, одного разу хтось із учасників наради приклеїв на двері кремлівського кабінету листок з написом «Філія міністерства пропаганди». Знімати листок ніхто не став, і захід продовжився.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що Росія фінансує декілька нових прокремлівських медіапроектів у Німеччині.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1572
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду