Чому тайванський режисер півжиття знімав шуліку

Чому тайванський режисер півжиття знімав шуліку

24 Грудня 2018
3056
24 Грудня 2018
14:00

Чому тайванський режисер півжиття знімав шуліку

3056
Тайванський режисер Чіен-те Ліанґ понад 20 років фільмував, як біолог Шен Жен-Жонґ досліджував зникнення з Тайваню чорного шуліки. Результатом став документальний фільм-розслідування про згубний вплив пестицидів на дику природу. А хижий птах став символом екологічного фермерства й чесного бізнесу.
Чому тайванський режисер півжиття знімав шуліку
Чому тайванський режисер півжиття знімав шуліку

Шуліка чорний колись вважався найчисленнішим видом яструбових на планеті. У Тайвані, де також був поширеним цей хижий птах, він почав зникати наприкінці 80-х. Шкільний учитель біології Шен Жен-Жонґ заповзявся розібратися, чому це сталося і як повернути птаха. Протягом 20 років він досліджував популяцію, що лишилася на острові та в сусідніх країнах. Біолога прозвали Містер Шуліка.

У 1992-му режисер Чіен-те Ліанґ зацікавився місією й переконав тоді ще юного й сором’язливого натураліста, що її треба зняти. У 2015-му вийшла довгоочікувана стрічка «Лети, шуліко, лети» (Fly, Kite, Fly), яка задокументувала довгий і непростий шлях відданого своїй справі вченого та його послідовників. Того ж року вона здобула перемогу на Японському фестивалі документальних фільмів про дику природу. Нещодавно її презентували в Китайському університеті Гонконгу. Авторка «Детектора медіа» Ярослава Куцай побувала на кіносеансі й поспілкувалася з автором стрічки про те, з чого розпочалася ця історія, чим закінчилася і як через сльози дитини отримала продовження.

— Ви знімали цей фільм половину свого життя. Хто вас так довго підтримував?

— На продакшен нам вдалося залучити кошти однодумців — людей, які бачили, що й навіщо ми робимо, й хотіли внести свою невеличку лепту. Вони знали про обітницю Містера Шуліки. Цим проектом я займався паралельно з іншими, але пішло на нього дуже багато часу. Самих коробок із плівкою в мене назбиралося десь 70. Правда, побачивши їх, навряд хтось подумав би, що то вмістилища цінного досвіду. Коли я переносив їх, склавши одну на одну, сусідка сказала мені: «Ох і любите ви піцу, шановний!»

Чіен-те Ліанґ: 90-ті й сьогодні

Цей фільм, можна сказати, розвивався разом із технікою, бо лише подумайте, як вона змінилася за всі ці роки! Коли я починав, вона була дуже громіздкою, займала страшенно багато місця. З нею було вкрай складно подорожувати. 50 кілограмів відповідальності! Я вдячний моїй кращій половині — Чен Сіу-мей, що вона підтримувала цю затію. Бувало, нам доводилося тижнями жити в машині, зупиняючись у храмах, щоб набрати води й зарядити акумулятори. Ми економили на всьому. Не кожна дружина таке витримає. Ми знімали цей фільм так довго, що він став частиною нас самих.

Режисер із дружиною Чен Сіу-мей у Гонконгу

— Що вас мотивувало продовжувати попри скромні ресурси?

— Мені було цікаво. Я народився в бідній родині й не мав можливості здобути хорошу освіту. Одразу після школи довелося йти працювати на фабриці. Але із самого дитинства в мене була ця шалена пристрасть до птахів. Поворотним моментом стало знайомство з відомою орнітологинею Люсі Лью з Academia Scinica (провідний дослідницький центр Тайваню. — Авт.). Важко знайти людину, яка би знала про птахів більше, ніж вона. Я став її помічником і багато чого в неї навчився.

Шуліка — дуже розумна і грайлива істота. Він тренується, щоб бути вправнішим і спритнішим: літає з якимось предметом у пазурях, відпускає його і знову перехоплює в польоті. Найчастіше ці предмети — гілля чи усілякий непотріб, знайдений на звалищі. Ці хижаки важливі для людей, тому що полюють на гризунів, які з’їдають урожай. Але фермери взялися винищувати щурів власноруч. Сподівалися на швидкий, ефективний результат і зробили собі гірше.

— Отже, шуліка чорний постраждав через вплив отрутохімікатів. Напрошуються паралелі з «Мовчазною весною» Рейчел Карсон (книжка-маніфест американського екологічного руху 1962 року. Біологиня Рейчел Карсон була стурбована раптовим скороченням популяції співочих птахів і провела розслідування. Ця її праця про згубний вплив отрутохімікатів на природу сприяла зміні законодавства про поводження з пестицидами та забороні застосування ДДТ в сільському господарстві США).

— Саме так. Старше покоління фермерів має звичку використовувати пестициди. Вони помітили, що птахів стало менше й навколо значно тихіше, але не розуміли, чому. Коли провели експертизу знайдених на полях мертвих тварин, то з’ясували, що причиною смерті половини з них були пестициди, знайдені в їхньому організмі.

Автор: (c) Graham Winterflood

— Що трапилося після виходу вашого фільму?

— Спершу нічого. Стрічка не мала успіху в прокаті. Товариство вивчення та охорони хижих птахів Тайваню організувало лекцію в одній із тайбейських шкіл. Ми також продемонстрували трейлер. Один із хлопчаків був розчулений, засмутився й навіть заплакав, коли почув, що фільм не показуватимуть. Він запропонував однокласникам написати листа Террі Ґоу — найбагатшому чоловіку в Тайвані (котрий є засновником Foxconn Electronics. — Авт.). Він допоміг нам випустити DVD-диски із фільмом. Тепер їх має кожна школа, де ми провели презентацію. Загалом їх було близько двохсот.

Молодь розгорнула інформаційну кампанію проти використання отрутохімікатів, які на шкоду й самим людям, під гаслом «Краще платити фермерам, ніж лікарям». Студенти-волонтери говорять із підприємцями особисто, вмовляють їх заради експерименту спробувати кілька років вирощувати урожай без пестицидів і розглянути можливість розвитку екотуризму. Популяція хижака поступово відновлюється, тож є кому їсти шкідників. Органічну продукцію підтримують. Вона має спеціальний лейбл із зображенням шуліки чорного, а це означає, що товар не зашкодив шулікам.

— Багатьох вдалося вмовити?

— Звісно, тих фермерів, які змінили свою думку після кампанії, — ще не більшість, але їхній приклад дуже важливий. Мені здається, що люди взагалі не схильні думати про глобальні екологічні проблеми, доки ті не впливають на них безпосередньо. Забруднення повітря ТЧ 2,5 (твердими частинками діаметром до 2,5 мікрометрів. — Прим.) вони відчують одразу, тому що ті погіршують видимість і ускладнюють дихання.

Досить багато фермерів у Тайвані використовують пестициди, які виснажують ґрунти, тому їм треба використовувати більше добрив. Пестициди — добрива, пестициди — добрива. Це замкнене коло. На початку в них можуть бути серйозні врожаї, але в довгостроковій перспективі вони програють.

Активісти заснували ГО «Мовчазна осінь», бо саме цей сезон у Тайвані — головний для використання пестицидів. Організація створила сайт, де кожен може повідомляти, коли фермери поблизу послуговуються отрутохімікатами. Організація проводить моніторинг і презентує дані уряду. Уряд зараз вживає значно жорсткіших заходів із контролю за пестицидами. Населення загалом це оцінює позитивно.

— Уряд продовжує запрошувати за стіл переговорів екологів?

— Тайванські політики, як, мабуть, і будь-які інші, орієнтуються на те, куди вітер дме. Один із нещодавніх прикладів — будівництво терміналу скрапленого природного газу. У Тайвані це вкрай непопулярний проект. Уряд призупинив процес, щоб заспокоїти людей. А все тому, що на носі були вибори.і

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3056
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду