Суд визнав протиправними дії Ситника та Лещенка щодо розголошення інформації про Манафорта

Суд визнав протиправними дії Ситника та Лещенка щодо розголошення інформації про Манафорта

12 Грудня 2018
1619
12 Грудня 2018
17:18

Суд визнав протиправними дії Ситника та Лещенка щодо розголошення інформації про Манафорта

1619
11 грудня Окружний адміністративний суд міста Києва частково задовольнив позов народного депутата Борислава Розенблата до директора НАБУ Артема Ситника та народного депутата Сергія Лещенка про розголошення інформації щодо Пола Манафорта
Суд визнав протиправними дії Ситника та Лещенка щодо розголошення інформації про Манафорта
Суд визнав протиправними дії Ситника та Лещенка щодо розголошення інформації про Манафорта

Про це повідомляється на сайті суду.

Зокрема, йдеться про «чорні списки Партії регіонів». Суд визнав, що Лещенко та Ситник незаконно розповсюджували інформацію про Манафорта.

«Зокрема, Окружним адміністративним судом міста Києва визнано протиправними дії Директора НАБУ Артема Ситника щодо розголошення та розповсюдження інформації про громадянина США Пола Манафорта, Глави штабу (на час вчинення протиправних дій) кандидата в Президенти США Дональда Трампа щодо наявності прізвища та підписів Пола Манафорта в списках «чорної бухгалтерії Партії регіонів» в матеріалах досудового розслідування, що мало наслідком втручання у виборчі процеси Сполучених Штатів Америки 2016 року та завдало шкоди інтересам держави Україна», – повідомляє суд.

Також суд повідомляє, що визнав протиправними дії Лещенка щодо втручання у зовнішню політику України, що були здійснені шляхом поширення даної  інформації про Пола Манафорта.

«Суд ухвалив відповідне рішення з огляду на недоведеність відповідачами, які є суб’єктами владних повноважень, обставин поширення вказаної інформації, отриманої НАБУ від колишнього першого заступника голови СБУ Віктора Трепака, без порушення  обмежень, які для них встановлені законом», – повідомляє суд.

Рішення суду нардеп Лещенко назвав абсурдним. Свою реакцію він написав у блозі на «Українській правді».

«На перший погляд, такий абсурд можна коментувати лише анекдотом. Адже, якщо і було порушення закону (тобто втручання у вибори США), то розслідувати це мають американські правоохоронні органи, а не Окружний адміністративний суд міста Києва... Окружний адміністративний суд міста Києва пачками задовольняє рішення на користь Розенблата та по справам проти Артема Ситника та НАБУ, про що миттєво опубліковується інформація на сайті суду. Яким, повторюся, керує Вовк, підконтрольний президентському "смотрящему" Олександру Грановському, у чому він був викритий журналістом Михайлом Ткачем», – написав він.

В Україні Пол Манафорт багато років працював на виборчих кампаніях Віктора Януковича та Партії регіонів. Наразі Національне антикорупційне бюро розслідує справу щодо «чорної бухгалтерії» Партії регіонів, в якій фігурує і сам Манафорт.

Нагадаємо, записи у книзі витрат Партії регіонів, яку оприлюднили Сергій Лещенко і екс-заступник глави СБУ Віктор Трепак, свідчать, що Партія регіонів з червня до жовтня 2012 року витратила «на політику» $66 млн, частина з них – на піар на центральних українських телеканалах та в регіональних ЗМІ. Згідно із цими документами, екс-радник Віктора Януковича Пол Манафорт отримав більше $12 млн від Партії регіонів із 2007 по 2009 роки.

Зокрема, згідно оприлюднених даних «Українською правдою», дев’ять платежів загальною сумою 8 млн 42 тис. дол. начебто отримав Валерій Варениця. Як зазначає видання, «особа з таким прізвищем та ініціалами є директором рекламного агентства Mindshare Ukraine» (до жовтня 2012 році пан Варениця очолював медійне агентство Mindshare Ukraine, яке було рекламним підрядником Партії регіонів, а з 15 жовтня очолив сейлз-хаус «Плюси» в структурі «1+1 медіа». – ДМ). На це прізвище було записано платежі за рекламні послуги.

На піар на телеканалах «Інтер» та ICTV загалом було начебто витрачено $6,6 млн  Так, згідно з записами, В. Грановському було видано $2 млн для піару на телеканалі «Інтер». З цією ж метою А. Прищепі було начебто надано $1,5 млн. 

З метою піару на телеканалі ICTV 1 млн. 500 тис.дол. були начебто передані через А.Терійкова, $1,5 млн - через О. Періблова та $150 тис - через В.Бессараба.

У документах є також виплати за новини в інтернеті. 

Серед витрат – також кошти на баннери, розміщені на сайтах «Української правди» та УНІАН, за зйомку програм студії «Ого», загальні витрати у сумі $269,356 тис – на регіональну пресу і ТБ.

30 жовтня 2017 року ФБР звинуватила колишнього голову виборчого штабу президента Дональда Трампа Пола Манафорта, який багато років працював в Україні на виборчих кампаніях Віктора Януковича та Партії регіонів, за 12 епізодами, включно зі змовою проти влади США.

У звинуваченні окремо вказано, що з 2006 до 2015 року Пол Манафорт як консультант та лобіст працював незареєстрованим представником Партії регіонів, Віктора Януковича та «Опозиційного блоку». Зазначено, що так він заробив десятки мільйонів доларів, з яких не сплатив податків у США.

На початку грудня стало відомо, що газета Kyiv Post опублікує статтю про Манафорта, яку в США вважають порушенням умов звільнення його під заставу. У грудні суд заборонив Манафорту спілкуватися з журналістами.

Згодом журналіст The Atlantic Франк Фоера зробив розслідування, під час якого з’ясувалося, що колишній керівник кампанії Трампа, політтехнолог та екс-радник Януковича Пол Манафорт мав у кожному міністерстві в Україні своїх людей.

У червні 2018 року суд у США взяв під варту екс-радника передвиборної кампанії Трампа Пола Манафорта. Суддя зазначив, що Манафорт «зловживає» довірою, наданою йому півроку тому.

Слідча група Роберта Мюллера представила понад 300 документів, які розкривають деталі співпраці Манафорта з Партією регіонів і «Опозиційним блоком».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1619
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду