80 сайтів із понад 25% маніпулятивних новин мають загалом 50 млн відвідувань на місяць - дослідження

80 сайтів із понад 25% маніпулятивних новин мають загалом 50 млн відвідувань на місяць - дослідження

28 Листопада 2018
5740
28 Листопада 2018
18:49

80 сайтів із понад 25% маніпулятивних новин мають загалом 50 млн відвідувань на місяць - дослідження

5740
80 новинних сайтів, які містять 25% або більше маніпулятивної інформації, мають загальний обіг близько 50 мільйонів відвідувань на місяць. Їх виділили за допомогою комп’ютерної нейромережі, яку навчили розпізнавати маніпуляції.
80 сайтів із понад 25% маніпулятивних новин мають загалом 50 млн відвідувань на місяць - дослідження
80 сайтів із понад 25% маніпулятивних новин мають загалом 50 млн відвідувань на місяць - дослідження

Про це йдеться в дослідженні видання Texty.org.ua «У нас погані новини», яке презентували в Українському кризовому медіа-центру.

В рамках проекту аналітики видання навчили комп’ютерну нейромережу розпізнавати маніпуляції двох типів у новинах: емоційні та за допомогою хибних аргументів.

«Ми вирішили, що потрібно нарешті збудувати якусь модель, якийсь алгоритм, для того щоб моніторити новини, загальний потік, а не робити це індивідуально», - пояснила аналітик проекту Надія Романенко.

За її словами, зі 150 відносно маловідомих новинних порталів, які все ж мають вплив на формування громадської думки, було виділено 80 сайтів, які містили більше 25% маніпулятивної інформації.

Як зазначила аналітик, велика кількість таких сайтів має відвідуваність близько 1 мільйона людей на місяць.

В рамках проекту 50 тисяч найбільш емоційних новин поділили на теми, щоб візуально зобразити, чим найбільше маніпулюють подібні сайти.

«Найбільша кількість контенту (більш ніж половина від усіх повідомлень з цієї вибірки) присвячена Україні як такій. Головною темою є улюблені пісні російської пропаганди: "країна-невдаха", "країна, що не існує", "країна, що не вдалася" (failed state). "На Украінє" все дуже погано, катастрофи і провали, що сталися або от-от стануться, негаразди всередині і ззовні тощо. Практично будь-який інформпривід використовується для створення "новин" із потрібним месиджем. Це важливий елемент інформаційної війни: такі новини потрібні Росії, щоб викликати в нас апатію, нездатність приймати рішення та діяти», - йдеться в дослідженні.

Найбільше повідомлень про політиків, головним чином негативних, стосується Петра Порошенка.

«Якщо виріти цим заголовкам, Порошенко — це дуже, дуже, дуже погана людина і політик: "алкоголік", "крадій", "нахабний боягуз" і тому подібне. Загалом як російські, так і українські "трешові" сайти ллють постійний потік лайна на українського президента», - зробили висновок аналітики.

Для того, щоб натренувати нейромережу виділяти саме такий контент методом глибокого навчання, було зібрано експертне коло журналістів, які спочатку вручну перевірили 7 тисяч новинних статей та позначили маніпулятивний контент.

«Ми вирішили не шукати фейк, тому що фейк - це річ фактологічна. В той же час необов’язково заплутувати факти для того, щоб маніпулювати, маніпуляція може бути в першу чергу за допомогою формування ставлення», - наголосила Надія Романенко.

Результати та матеріали дослідження можна знайти у відкритому доступі за посиланням.

Нагадаємо, раніше «Інститут масової інформації» дослідив, де інтернет-медіа найбільше маніпулюють із заголовками.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5740
Читайте також
28.09.2018 15:00
Надія Бабинська
Федір Сидорук
для «Детектора медіа»
4 940
22.08.2018 13:00
Ірина Новожилова
для «Детектора медіа»
3 952
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду