Одеські журналісти назвали найпоширеніші проблеми медіа: табуйовані теми, самоцензура, замовні матеріали

Одеські журналісти назвали найпоширеніші проблеми медіа: табуйовані теми, самоцензура, замовні матеріали

27 Листопада 2018
1794
27 Листопада 2018
13:14

Одеські журналісти назвали найпоширеніші проблеми медіа: табуйовані теми, самоцензура, замовні матеріали

1794
Члени Комісії з журналістської етики та одеські журналісти обговорили проблеми, з якими найчастіше стикаються ЗМІ Одещини.
Одеські журналісти назвали найпоширеніші проблеми медіа: табуйовані теми, самоцензура, замовні матеріали
Одеські журналісти назвали найпоширеніші проблеми медіа: табуйовані теми, самоцензура, замовні матеріали

Табуйовані теми, «священні корови», про яких не можна писати, самоцензура, величезна кількість медіа, яку не може забезпечити рекламний ринок. Такі проблеми найчастіше виникають у одеських ЗМІ. Про це зазначили журналісти, викладачі, студенти-журналісти та блогери під час експертного обговорення «Журетика: розмови PRO», що відбулося 26 листопада 2018 року у Одесі.

За словами учасників заходу, як тільки хтось покритикує місцеву владу, відразу стаються напади на тих, хто пише критику: і на журналістів, і на громадських активістів.

На думку представників ЗМІ, ще однією проблемою є бажання медіа потрапити у стрічку ukr.net. Через це вони роблять заголовки своїх матеріалів скандальними, почасти неетичними.

Водночас у журналістів Одеси є чат для спілкування під назвою «Журчат», в якому вони обмінюються анонсами, контактами, верифікують інформацію тощо.

Також місцеві журналісти зазначили, що в Одесі велика кількість ЗМІ (18 телеканалів) й їм бракує місцевих новин, тому вони роблять матеріали переважно з прес-релізів органів влади.

Члени Комісії журналістської етики розповіли про діяльність саморегуляторного органу, обговорили з учасниками зустрічі Кодекс етики українського журналіста та якість журналістської освіти.

Учасники дискусії наголосили, що положень Кодексу журналістської етики не дотримується більшість місцевих журналістів, вони майже без спротиву виконують вказівки власників медіа про створення замовних матеріалів, за додаткові гроші. А за згоду не друкувати критичні матеріали отримують довгострокові договори про розміщення реклами.

В обговоренні взяли участь члени Комісії з журналістської етики Тетяна Лебедєва, голова Наглядової ради ПАТ «НСТУ», Світлана Остапа, заступниця шеф-редактора «Детектор медіа», Ірина Земляна, медіатренерка, медіаекспертка Інституту масової інформації (ІМІ), Ліза Кузьменко, відповідальна за піар та комунікацію на «Громадському радіо», Марина Безкоровайна, керівниця проектів із розвитку медіа Координатора проектів ОБСЄ в Україні, яка модерувала захід.

Крім експертного обговорення з представниками ЗМІ, делегація КЖЕ також провела зустріч про журналістську етику зі студентами Одеської юридичної академії.

Наступні зустрічі з представниками ЗМІ та громадських організацій, студентами відбудуться у Харкові та Кропивницькому.

Раніше експертні обговорення «Журетика: розмови PRO» відбулися в Запоріжжі, Краматорську, Вінниці, Львові, Чернівцях та ін. Журналісти Донбасу скаржилися на фейкові ЗМІ та квазі-журналістів, які на замовлення пишуть матеріали про конкурентів їхніх інвесторів, а коли їх хтось намагається провчити – кричать, що це наступ на свободу слова. За словами журналістів з Донеччини, як правило, у цих непрофесіоналів величезна кількість підписників у соцмережах, і як змусити таких дотримуватися Кодексу журналістської етики, вони не знають.

Плагіат, публікація  матеріалів без посилання на першоджерело, відмова у праві на відповідь – такі проблеми журналістської етики найчастіше виникають у вінницьких ЗМІ.

Заходи відбуваються за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні та проекту «Свобода медіа в Україні», що впроваджується в межах спільної програми Ради Європи та Європейського Союзу «Партнерство заради належного врядування».

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1794
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду