Щотижневі опитування „Детектор медіаю” експертів., Тиждень з 28 вересня по 5 жовтня.

5 Жовтня 2001
893
5 Жовтня 2001
12:25

Щотижневі опитування „Детектор медіаю” експертів., Тиждень з 28 вересня по 5 жовтня.

893
1
Щотижневі опитування „Детектор медіаю” експертів., Тиждень з 28 вересня по 5 жовтня.
Ваші враження зі знаком "+".

2. Ваші враження зі знаком "-".

3. Особистість телетижня. Валерій Калниш, випускаючий редактор ЗНТРК "ТВ-5":

1. Пожалуй, со знаком «плюс» я бы отметил прямые включения на "Новом канале" в связи с ситуацией крушения самолета над Черным морем. Похоже, "Новый" начал наверстывать упущенное во время событий 11 сентября чувство интерактива. Кроме этого, прямые «Интеровские» включения из Москвы в день урегулирования газовых долгов Украины перед Россией.

2. К минусам бы отнес освещение последствий терактов в США каналом "Интер". Мне кажется, что его технические возможности (а не каждый телеканал смог себе позволить прямые включения) используются не в полную силу. То же самое можно сказать и о характере материалов - ту информацию, которую дает "Интер", трудно назвать эксклюзивом. Любой желающий мог бы прочитать ее в Интернете.

3. Что же касается личности теленедели, то я бы не решился выделить хоть кого-нибудь - ни среди журналистов, ни среди политиков.

Ірина Бекешкіна, кандидат соціологічних наук, фонд „Демократичні ініціативи”:

1. Смотрю в основном новостийные передачи на Новом канале, «1+1», «Интере» и ICTV. На Новом канале они выглядят достаточно объективно. Заметно улучшение и на канале ICTV – может быть, потому, что до выборов еще далеко. Понравился новый имидж Людмилы Добровольской. И вообще, профессионализм ведущих «1+1», ведь понятно, как это непросто сей час.

2. Со знаком «минус» отмечу передачу «Слабое звено» («Интер»). Жуткая передача. Я многое приемлю: и эротику, и триллеры, но не передачу, которая пробуждает худшие чувства и унижает человеческое достоинство.

Мне как социологу интересно, как каналы разных социальных уровней подают информацию. На мой взгляд, «Интер» - самый заангажированный канал, во-первых, судя по количеству появлений на экране Виктора Медведчука. Это как новость для одного экрана. А во-вторых – исходя из отсутствия разносторонних комментариев. Единственный комментарий на канале – от программы. Потому предпочитаю читать Интернет-газету «Форум», а телевизор воспринимаю как фон: просто смена картинки.

Ганна Липковська, доцент Державного інституту театрального мистецтва ім.І.Карпенка-Карого:

1. Большой "+" "Интеру" за расширение корреспондентской сети и новостийного вещания в целом.Информации стало больше, она стала более качественной и оперативной.

2. Тенденциозность новостей НТВ и ТВ-6 в освещении катастрофы российского самолета. По сравнению с ними высказывания Путина и Касьянова на ОРТ - образец политической толерантности.

3. Борис Моисеев - два украинских эфира – имидж, выверенный до миллиметра.

Юрій Луканов, журналіст, телепродюсер:

1. Документальний фільм Павла Чухрая „Діти з безодні”, присвячений подіям у Бабиному Яру, показаному на „Плюсах”, „Стисло, сильно і страшно”, як сказав би один із класиків. Мені в якийсь момент і справді стало моторошно від приреченості цих людей. У цьому фільмі поєдналися суспільно значима тема і майстерне її екранне втілення. І ще раз подумалося про те, який великий вплив на суспільство може мати документальне кіно. І знову ж таки пошкодував, що ніхто з наших телевізійних грандів не запровадив досі або телеканалу, який би спеціалізувався на документалістиці, або, принаймні, не віддав би спеціальний час на своєму каналі для цієї справи.

2. А сам телеміст „Плюсів” „Бабин Яр. Уроки нетерпимості” - це той випадок, коли важлива тема - не те, щоб дискредитувалася, але принижувалася неналежно продуманим виконанням. У програмі взяли участь чимало розумних людей, котрі говорили цікаві речі. Були цікаві репортерські матеріали. Але воно все важко ліпилося докупи. Було враження, що ведучі значною мірою безпорадні. Гадаю, що той час, коли сама лише тема викликала глядацький інтерес і приносила успіх, вже минув і досить давно. У подібних програмах треба поєднувати розлогі розмірковування учасників із динамічною роботою журналістів, із всілякими інформаційними перебивками – лише тоді вони зможуть втримати увагу глядача. Хоча також скажу, що мінус цій програмі я поставив відносний.

 Діана Клочко, мистецтвознавець:

2. Найсильнішу негативну емоцію, хвиля котрої "накрила" усі інші "мінуси", став надзвичайно промовистий інтонаційний "перекос" в інформаційних повідомленнях про падіння літака в Чорне море, зрозуміло - вітчизняних та сусідніх каналів. Надто недобрий "душок" російських телеканалів, який можна окреслити виразом підтексту "у Чорному морі шукають лише мертвих". Просто боляче було порівнювати з таким зляканим, ніби-то офіційним, "не ми, не робили, не ракета" у вітчизняних новостійників. Боляче, бо тут не лише - ідеологічний програш, а моральна непевність і залежність від того, що повідомляли т.з. "офіційні джерела". А де ж особисте ставлення, де та жива емоція, яка свідчить про щось більше, ніж "посилання на..."?

1. Бліда у порівняні з цим негативом, але все ж таки позитивна емоція - це вечірні кінопокази на СТБ, "Новому каналі", "Гравісі", бо їх появу можна назвати на кшталт французського роману - "трохи сонця в холодній воді". Поряд з детективами, "милом" та трілерами таке повернення до візуальної ні, поки що не розкошу, але вже - розбірливості, можна лише вітати. Та й випадало якось так цікаво, що у центрі багатьох фільмів була проблема моралі адюльтеру. Для часу "до та після півночі" - те, що треба...

3. А "героєм екрану", принаймні - ранкового, залишається у моїй сім’ї Пеппі Довгапанчоха з мультсеріалу на "Новому" каналі. І як би не відносилася особисто я до цього безсмертного персонажу, але дитина (і його друзі в садочку - також) дивляться серіал з задоволенням. Можна й схитрувати: під виглядом підготування до серіалу - змусити дорогоцінних чад швиденько зібратися і розважливо з’їсти сніданок. А чого ще треба мамам зранку, як не того, аби діти слухняно вдягнулися, заковтнули порцію поживних речовин і з грайливим настроєм пішли у власних справах?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
893
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду