Сім із 50 інтернет-ЗМІ не приховують дані про власника та головреда – ІМІ

Сім із 50 інтернет-ЗМІ не приховують дані про власника та головреда – ІМІ

23 Листопада 2018
3828
23 Листопада 2018
11:16

Сім із 50 інтернет-ЗМІ не приховують дані про власника та головреда – ІМІ

3828
14% загальнонаціональних українських інтернет-ЗМІ можна назвати переважно прозорими, тобто такими, які розміщують на своїх сайтах контактну інформацію, дані про власника (кінцевого бенефіціара) та вказують головного редактора.
Сім із 50 інтернет-ЗМІ не приховують дані про власника та головреда – ІМІ
Сім із 50 інтернет-ЗМІ не приховують дані про власника та головреда – ІМІ

Такими є результати дослідження ГО «Інститут масової інформації», яке проводилося в червні-серпні 2018 року, повідомляє сайт ІМІ.

Експерти ІМІ оцінювали наявність на сайтах інтернет-ЗМІ контактної інформації, даних про головного редактора та власника інтернет-ресурсу (тобто про фізичну особу, яка є кінцевим бенефіціаром).

За результатами дослідження, переважно відкритими, тобто такими, які надали інформацію за всіма трьома пунктами – і контакти, і головред, і власник (або хоча б ТОВка чи ГО, на яку зареєстровано сайт), виявилися лише сім українських сайтів із 50, які підлягали дослідженню (14% від загальної кількості):  ZIK.ua, Hromadske.ua, Liga.net, KP.ua, УНІАН, «Дзеркало тижня», Focus.ua. Повністю прозорими виявилися і чотири російських сайти, які потрапили до моніторингу: «Лента.ру», «Вести.ру», «РИА.ру» та «КП.ру» прямо вказали, що є державними російськими сайтами, фінансуються з державного бюджету РФ, було зазначено також контактну інформацію та імена головредів.

Ще 14% українських веб-сайтів, за повідомленням ІМІ, виявилися переважно закритими і надали інформацію лише щодо одного з пунктів, і в більшості це були лише контакти.  Це такі сайти, як «Обозреватель» (повна контактна інформація), Censor.net, Comments.ua, які подали в контактних даних свою електрону пошту та телефон, Bagnet.org, Facenews та Enovosty.com – лише e-мейл, Expres.ua згадав тільки юридичну структуру, до якої належить.

Згідно з дослідженням ІМІ, один сайт із 50 досліджуваних виявився найбільш закритим і не подав жодної інформації за жодною з категорій – це сайт From-ua.com.

Решта 62% сайтів продемонстрували середній рівень відкритості (інформація містилася лише за двома категоріями або за трьома, але була неповною).

Аналіз прозорості проводився ГО «Інститут масової інформації» в 50 онлайн-медіа протягом червня-серпня 2018 року. Аналізувалися наступні веб-сайти: Obozrevatel.com, Segodnya.ua, Tsn.ua, 24tv.ua, Rbc.ua, Unian.net, Nv.ua, Ictv.ua, Strana.ua, Gordonua.com, Pravda.com.ua, Znaj.ua, 112.ua, Korrespondent.net, Apostrophe.ua, Gazeta.ua, Censor.net, Telegraph.com.ua, Newsone.ua, Liga.net, Glavcom.ua, zik.ua, Facenews.ua, Unn.com.ua, Politeka.net, Expres.ua, Hronika.info, Bagnet.org, Ukrinform.ua, Radiosvoboda.org, Slovoidilo.ua, Kp.ua, Focus.ua, Fakty.ua, Zaxid.net, Podrobnosti.ua, Comments.uа, Vesti-ukr.com, Bykvu.com, From-ua.com, Hvylya.net, Zn.ua, Ukranews.com, Hromadske.ua, Interfax.com.ua, enovosty.com, kp.ru, vesti.ru, ria.ru та lenta.ru.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3828
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду