Компанії Facebook слід відкрити офіс в Україні – рекомендації НДІ та Європарламенту

Компанії Facebook слід відкрити офіс в Україні – рекомендації НДІ та Європарламенту

22 Листопада 2018
1415
22 Листопада 2018
14:40

Компанії Facebook слід відкрити офіс в Україні – рекомендації НДІ та Європарламенту

1415
Виявлення дезінформаційних кампаній в інтернеті, перевірка фактів та спростування дезінформації, встановлення їхніх джерел та протидія їхнім наслідкам вимагають дій з боку журналістів, спостерігачів за ЗМІ та виборами, громадських активістів, урядових установ та соцмереж
Компанії Facebook слід відкрити офіс в Україні – рекомендації НДІ та Європарламенту
Компанії Facebook слід відкрити офіс в Україні – рекомендації НДІ та Європарламенту

Про це йдеться в рекомендаціях передвиборчої делегації Національного демократичного інституту (НДІ) та Європейського парламенту в Україні, які оцінили підготовку до виборів Президента України 2019 року та підготовили з цього приводу заяву (українською, англійською).

Що стосується роботи ЗМІ у передвиборчий та виборчий період, у НДІ та Європарламенті вважають, що Верховна Рада України повинна підтримати бюджет, запропонований урядом для Національної суспільної телерадіокомпанії України, «з метою забезпечення громадян державним інформаційним ресурсом».

Декілька рекомендацій присвячені політичній рекламі. Зокрема НДІ та Європарламент рекомендує надати достатньої кількості безкоштовного ефірного часу всім кандидатам, забезпечити збалансоване висвітлення всіх кандидатів і партій в новинах та інформаційних програмах, заборонити дискримінацію у продажі політичної реклами, обмежити кількість платної реклами та чітко розмежуватися між авторськими статтями та новинами. Верховній Раді рекомендується розглянути можливість прийняття законодавства, що зобов’язувало позначати політичну рекламу, зокрема у соціальних мережах та на інших онлайн-платформах, а також оплачувати політичну рекламу через офіційні виборчі фонди партій чи кандидатів.

«Відповідальним органам слід створити засоби моніторингу, маркування та відстеження медіа-реклами, пов’язаної з виборами, у відповідності до принципів відкритості даних задля забезпечення дії положень про розкриття даних», – йдеться у рекомендаціях.

У НДІ та Європарламенті вважають, що Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення мають бути надані ресурси, незалежність та повноваження задля розгляду положення, що регулюють право власності на ЗМІ та впровадження вже прийнятих правил.

Також у заяві звертається увага на дезінформаційні атаки у виборчий період. Зокрема НДІ та Європарламент рекомендують організаціям громадянського суспільства розробити та впровадити методи систематичного моніторингу рівня, видів та вірогідних джерел дезінформаційних атак у виборчий період, у тому числі у соціальних мережах та закритих платформах для обміну повідомленнями. Зокрема НДІ та Європарламент вважають, що компанії Facebook слід відкрити представництво в Україні, і разом з іншими онлайн-платформами співпрацювати з зацікавленими сторонами в Україні для моніторингу, викриття та протидії дезінформації.

«Громадянському суспільству слід звернути свою увагу на заходи з підвищення рівня обізнаності громадян щодо того, яким чином, чому та коли вони можуть стати мішенями інформаційних атак у передвиборчий період. Це допомогло б виборцям виконати свій громадянський обов’язок і зробити поінформований вибір», – йдеться у заяві.

Українським та міжнародним неурядовим організаціям рекомендується продовжувати навчати громадян медіаграмотності, координувати свої зусилля у протидії дезінформації задля збільшення їх ефективності, а політичним партіям, громадським організаціям, ЗМІ, Верховній Раді та уряду України – вжити заходів для посилення власної кібербезпеки.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1415
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду