Криміналізація наклепу малоймовірна – медіаюрист ІМІ

Криміналізація наклепу малоймовірна – медіаюрист ІМІ

22 Листопада 2018
1221
22 Листопада 2018
13:27

Криміналізація наклепу малоймовірна – медіаюрист ІМІ

1221
Медіаюрист Інституту масової інформації Роман Головенко вважає, що зареєстрований 20 листопада у Раді проект закону «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо встановлення відповідальності за наклеп» №9306 не відповідає теорії інформаційного права та демократичним практикам
Криміналізація наклепу малоймовірна – медіаюрист ІМІ
Криміналізація наклепу малоймовірна – медіаюрист ІМІ

Про це він сказав у коментарі «Детектору медіа».

Медіаюрист зауважує, що це не перша спроба криміналізувати наклеп у Кримінальному кодексі 2001 року: «В окремих західних країнах дійсно існує такий склад злочину, але він застосовується зрідка і наразі відмирає з правової практики», – зауважив медіаюрист.

Пан Головенко каже, що законопроект особливий тим, що є спроби запровадити відповідальність лише за наклеп, хоча часто цей склад ішов у Кримінальному кодексі в парі з «образою». Медіаюрист пояснює, що наклеп – це посягання на честь, ділову репутацію, а образа – це, передусім, посягання на гідність.

«У даному законопроекті ці склади фактично схрестили, визначивши наклеп як посягання на честь, репутацію і гідність, що виглядає не дуже грамотного юридично. Власне, з пояснювальної записки виглядає, що поява законопроекту спричинена звинуваченнями щодо певних осіб у причетності до нападу на Катерину Гандзюк й, очевидно тому, законопроект стосується лише наклепу»,– каже Головенко.

Він вважає, що гіпотетичне прийняття такого законопроекту малоймовірне.

«А якщо ж воно відбудеться, то можна прогнозувати, що різного роду наклепи, чорний піар перемістяться в інтернет на зливні бачки, де не можна ідентифікувати ні автора тексту, ні володільця веб-сайту, а тим більше довести, що вони відповідальні за поширення інформації. Тобто саме добросовісним поширювачам інформації буде дещо важче, оскільки багато-хто просто труситиметься над кожним формулюванням або зазнаватиме спроб притягнення до кримінальної відповідальності за оцінки чи поширення достовірної інформації, які трактуватимться як наклеп», – пояснив медіаюрист.

Нагадаємо, 20 листопада у Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо встановлення відповідальності за наклеп» №9306. Автори - нардепи від БПП Микола Паламарчук, Артур Палатний та Олег Велікін. Вони пропонують ввести відповідальність за наклеп обмеженням волі на 2 роки, а у випадку, якщо інформація поширюється «шляхом публічного демонстрування у творах, в засобах масової інформації або в мережі інтернет», – до 5 років обмеження волі. Найвища ж міра покарання (позбавлення волі на строк до 3 років) передбачена за обвинувачення у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину. 21 листопада законопроект направлений на розгляд Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

У Коаліції «За вільний Інтернет» вважають, що законопроект слугує виключно засобом тиску на журналістів та просить нардепів відкликати його. Експерт-кримінолог Анна Маляр у коментарі «Детектору медіа» сказала, що ініціатива надепів є погрозою як медіа, так і всім людям, які публічно щось висловлюють.

22 листопада голова фракції партії «Блок Петра Порошенка» Артур Герасимов заявив, що пропозиція нардепів Паламарчука, Палатного та Велікіна щодо кримінальної відповідальності за наклеп є їх особистою ініціативою і не є позицією фракції.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1221
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду