Нардепи Паламарчук, Палатний та Велікін пропонують криміналізувати наклеп

Нардепи Паламарчук, Палатний та Велікін пропонують криміналізувати наклеп

21 Листопада 2018
3192
21 Листопада 2018
14:23

Нардепи Паламарчук, Палатний та Велікін пропонують криміналізувати наклеп

3192
20 листопада у Верховній Раді України зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо встановлення відповідальності за наклеп» №9306. 21 листопада законопроект направлений на розгляд Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності
Нардепи Паламарчук, Палатний та Велікін пропонують криміналізувати наклеп
Нардепи Паламарчук, Палатний та Велікін пропонують криміналізувати наклеп

Автори законопроекту – нардепи Микола Паламарчук, Артур Палатний та Олег Велікін.

Вони пропонують внести зміни у статтю 1512 Кримінального кодексу України та пункт 1 частини першої статті 477 Кримінального процесуального кодексу України.

Зокрема, за «наклеп, тобто умисне поширення завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її ділову репутацію» нардепи пропонують карати штрафом від 3,4 до 8,5 тис. грн, або виправними роботами на строк до одного року, або обмеженням волі до двох років.

За ті самі дії, але вчинені «шляхом публічного демонстрування у творах, в засобах масової інформації або в мережі інтернет» ініціатори законопроекту хочуть карати штрафом від 8,5 до 25,5 тис. грн, або  виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років.

За обвинувачення у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину пропонується покарання у вигляді обмеження волі на строк від двох до п'яти років або позбавленням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

«Положеннями законопроекту передбачено встановлення кримінальної відповідальності за скоєння такого суспільно небезпечного діяння як "наклеп", який полягатиме в умисному поширенні завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її ділову репутацію», – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

У пояснювальній записці нардепи зазначають, що «журналісти досить часто публікують і поширюють інформацію, яка не відповідає дійсності» та згадують «випадок зі звинуваченнями, що лунають з боку деяких засобів масової інформації на адресу народного депутата України щодо причетності до вчинення особливо тяжкого злочину (напад на громадську активістку К. Гандзюк)». У документі нардепи також наводять міжнародний досвід щодо покарань за наклеп.

Зазначимо, що у справі замаху на херсонську активістку Катерину Гандзюк медіа згадували ім'я одного зі співавторів цього законопроекту - Миколи Паламарчука, оскільки до 6 листопада його помічником був Ігор Павловський, арештований 12 листопада за підозрою в причетності до замаху на Катерину Гандзюк.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3192
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду