Найбільше регіональні онлайн-ЗМІ пишуть про кримінал – ІМІ

Найбільше регіональні онлайн-ЗМІ пишуть про кримінал – ІМІ

2 Листопада 2018
5129
2 Листопада 2018
10:45

Найбільше регіональні онлайн-ЗМІ пишуть про кримінал – ІМІ

5129
Кожна третя новина в регіональних онлайн-ЗМІ – про кримінал.При цьому 70% новин є передруківками або паркетними новинами. Найчастіше пишуть про кримінал харківські онлайн-видання
Найбільше регіональні онлайн-ЗМІ пишуть про кримінал – ІМІ
Найбільше регіональні онлайн-ЗМІ пишуть про кримінал – ІМІ

Такими є результати дослідження ГО «Інститут масової інформації», що було проведено в десяти регіонах України в жовтні 2018 року.

Так, за даними дослідження ІМІ, 34% новин у стрічках регіональних сайтів стосуються криміналу або надзвичайних подій, 15% – соціальної тематики та 11% – новин про місцеву владу. До топ-10 найбільш висвітлюваних тем також потрапили новини культури (6%), економічні новини та реформи, новини про війну та ООС, політичні новини (по 5%), спортивні, комунальні новини (по 4 %) та новини шоу-бізнесу (2%).

Новинні матеріали на тему антикорупції, екології, громадських ініціатив, релігії, зокрема, становлять разом 5%.

За результатами моніторингу ІМІ, найчастіше публікують кримінальні новини та інформацію про надзвичайні події онлайн-ЗМІ Харкова (49%, або майже кожна друга новина), Ужгорода (47%) та Запоріжжя (42%). Найменше криміналу – в новинних стрічках онлайн-ЗМІ Луцька (28%), Кропивницького (28%) та Вінниці (17%). При цьому харківські онлайн-медіа – лідери у висвітленні і соціальної тематики (22%, або кожна п’ята новина), нарівні з Луцьком (21%) та Одесою (20%). Новини про місцеву владу найчастіше висвітлюють онлайн-ЗМІ Полтави (23%), Одеси (20%) та Дніпра (14%), найрідше – у Луцьку (5%) та Харкові (3%).

ІМІ зазначає, що певним регіонам властиві так звані місцеві теми, зокрема в новинах  вінницьких онлайн-ЗМІ в аналізований період активно висвітлювалася тема петицій та вибухів в Ічні, в Маріуполі – новини з окупованих територій, у Дніпрі – громадські ініціативи.

«Крім цього, протягом моніторингу було виявлено, що в новинних стрічках регіональних онлайн-медіа не більше 30% авторських новин. Так, майже кожна друга новина є передруківкою з інших сайтів або публікацією прес-релізів різноманітних державних структур. Найбільше передруківок та “паркету” в онлайн-ЗМІ Луцька (89%), Харкова (88%) та Ужгорода (87%), найменше – в  маріупольських онлайн-медіа (39%)», – повідомляє ІМІ.

У межах дослідження експертами ІМІ було опрацьовано 5000 новин із 50 регіональних онлайн-медіа в десяти містах України (Вінниця, Дніпро, Запоріжжя, Кропивницький, Луцьк, Маріуполь, Одеса, Полтава, Ужгород, Харків).

Нагадаємо, у жовтні 2018 року ІМІ оприлюднив дослідження щодо висвітлення онлайн-ЗМІ теми ООС. За результатами дослідження, кількість матеріалів, присвячених темі ООС становить 4,5% від загальної кількості матеріалів. Це майже вполовину менше, ніж минулого року, коли кількість матеріалів на тему АТО становила 7–9%.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5129
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду