РПР анонсував початок публічного обговорення «Дорожньої карти реформ»

РПР анонсував початок публічного обговорення «Дорожньої карти реформ»

31 Жовтня 2018
2021
31 Жовтня 2018
19:00

РПР анонсував початок публічного обговорення «Дорожньої карти реформ»

2021
Аналітичний документ охоплює 21 галузь державної політики у 4 тематичних блоках: верховенство права і національна безпека, публічне управління, економіка і сталий розвиток та гуманітарний розвиток. Йдеться в «Дорожній карті реформ», серед іншого, і про медіареформу.
РПР анонсував початок публічного обговорення «Дорожньої карти реформ»
РПР анонсував початок публічного обговорення «Дорожньої карти реформ»

Коаліція громадських організацій «Реанімаційний пакет реформ» (РПР) презентувала напрацьовану експертами «Дорожню карту реформ» для України на наступні 5 років та анонсувала її публічне обговорення. Про це повідомляється на сайті РПР.

Для кожної зі сфер документ містить опис проблеми, запропоновані цілі і завдання та вказує на відповідальні за впровадження цих кроків органи влади.

«Відкрита пропозиція [обговорення] «Дорожньої карти реформ» є найпрозорішим і найчеснішим способом звернутися до політиків, щоб запропонувати інтегрувати бачення громадянського суспільства у їхні програми. Ми закликаємо до обговорення усіх, хто розділяє бачення необхідності плану дій для змін в країні», – зазначив співголова ради РПР Тарас Шевченко під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Запропонована експертами РПР медіареформа має кілька цілей.

Ціль 1. Повноцінне функціонування незалежного суспільного мовлення:

  • внести зміни до законодавства про суспільне мовлення задля гарантування незалежності НСТУ та її органів управління;
  • запровадити більш захищену та прозору модель фінансування суспільного мовлення відповідно до стандартів Ради Європи, зменшивши дискрецію Уряду і Парламенту при розрахунках обсягу щорічного фінансування НСТУ;
  • протидіяти ухваленню ініціатив, спрямованих на неправомірне втручання в редакційну свободу НСТУ.

Рішення приймає: Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України, Міністерство фінансів України.

Ціль 2. Зменшення впливу «великих грошей» на виборчу агітацію в ЗМІ:

  • заборонити або суттєво обмежити платну передвиборну агітацію на телебаченні та радіо;
  • вдосконалити механізми контролю та притягнення до відповідальності за порушення вимог виборчого законодавства ЗМІ.

Рішення приймає: Верховна Рада України, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, Центральна виборча комісія.

Ціль 3. Європейські стандарти регулювання аудіовізуальних медіа:

  • ухвалити новий галузевий закон «Про аудіовізуальні медіа-сервіси», який відповідатиме стандартам Ради Європи та вимогам Директиви ЄС 2010/13/EU (з подальшими змінами);
  • вдосконалити законодавство про прозорість медіавласності та запровадити систему прозорості фінансування ЗМІ й забезпечити його належну імплементацію;
  • створити ефективні механізми співрегулювання у сфері аудіовізуальних медіа.

Рішення приймає: Верховна Рада України, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення.

Ціль 4. Гарантований доступ громадян до публічної інформації:

  • забезпечити ефективний державний контроль за дотриманням права громадян на доступ до публічної інформації (зокрема, удосконалити механізми притягнення до відповідальності за порушення права на доступ);
  • знизити судовий збір та встановити нульову ставку авансового внеску за примусове виконання судового рішення у справах щодо захисту права на доступ до публічної інформації;
  • ратифікувати Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів.

Рішення приймає: Верховна Рада України, Президент України.

Ціль 5. Вдосконалене регулювання друкованих ЗМІ та посилений захист журналістів:

  • вчасно завершити процес роздержавлення друкованих ЗМІ;
  • лібералізувати процедуру реєстрації друкованих ЗМІ та вдосконалити вимоги до їхньої діяльності;
  • скасувати законодавчі норми про вплив державних органів на діяльність ЗМІ, зокрема Закон «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» та Закон «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів»;
  • розширити визначення професійної діяльності журналіста в Кримінальному кодексі України, не обмежуючись наявністю посвідчення журналіста;
  • підвищити ефективність розслідування справ про перешкоджання журналістській діяльності.

Рішення приймає: Верховна Рада України, Державний комітет телебачення і радіомовлення України, органи правопорядку.

Ціль 6. Забезпечена свобода вираження поглядів в Інтернеті:

  • встановити процедуру добровільної реєстрації (ідентифікації) Інтернет-ЗМІ та вимоги до публікації інформації про власників веб-ресурсів та осіб, відповідальних за редакційну політику;
  • гарантувати, що будь-які механізми, спрямовані на блокування онлайнконтенту, будуть відповідати міжнародним стандартам свободи вираження поглядів.

Рішення приймає: Верховна Рада України, учасники ринку.

«Як для аполітичної коаліції, для нас не має значення, хто виграє на цих виборах – для нас має значення, чи будуть вони втілювати "Дорожню карту реформ", яка, як ми вважаємо, має забезпечувати сталий розвиток держави», - додала член ради РПР Юлія Кириченко.

Як відомо, до експертної групи РПР входять громадські організації: «Центр демократії та верховенства права», «Детектор медіа», «Центр UA», «Інтерньюз-Україна», «Інститут Розвитку Регіональної Преси».

Обговорення на місцевому рівні будуть організовані партнерами «Реанімаційного пакету реформ» - місцевими коаліціями за реформи. Пропозиції можна подати також онлайн, через сайт РПР.

Нагадаємо, раніше експерти дали докладні поради журналістам, як писати про медреформу в Україні.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2021
Читайте також
03.09.2018 13:31
Катерина Кулина
для «Детектора медіа»
3 872
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду