День після катастрофи MH17 був найбільш напруженим для «фабрики тролів» за всю її історію - експерт

День після катастрофи MH17 був найбільш напруженим для «фабрики тролів» за всю її історію - експерт

21 Жовтня 2018
1241
21 Жовтня 2018
13:15

День після катастрофи MH17 був найбільш напруженим для «фабрики тролів» за всю її історію - експерт

1241
17 жовтня Twitter виклав у відкритий доступ архів із більше ніж 9 млн твітів, які, як стверджує адміністрація сервісу, були написані і поширювалися російським «Агентством інтернет-досліджень» - так званою фабрикою тролів - близького друга Володимира Путіна Євгенія Пригожина. Експерт Лабораторії цифрової криміналістики при нью-йоркському дослідному центрі «Атлантична рада» (Digital Forensic Research Lab) Бен Німмо розповів про висновки після аналізу опублікованого Twitter масиву даних.
День після катастрофи MH17 був найбільш напруженим для «фабрики тролів» за всю її історію - експерт
День після катастрофи MH17 був найбільш напруженим для «фабрики тролів» за всю її історію - експерт

Про це пише «Радіо Свобода».

«Насправді день після катастрофи "Боїнга" був найбільш напруженим для "фабрики тролів" за всю її історію. Інтенсивність, з якою вони твітили за день до катастрофи, приймемо це за базовий рівень їхньої активності - 19 тисяч твітів. Після катастрофи акаунти "фабрики" зробили 57 тисяч твітів. У три рази більше, так багато вони ніколи не твіти ні до, ні після цього. Всі ці твіти групувалися навколо трьох хештегів: #КиевСбилБоинг, #ПровокацияКиева і #КиевСкажиПравду. Це було масове зусилля, зроблене в спробі звинуватити в події Україну», - розповів Бен Німмо.

«Радіо Свобода», проаналізувавши оприлюднений масив даних, також зазначає, що у той самий день, 18 липня 2014 року, десятки твітів рекламували статті російських сайтів про начебто іспанського диспетчера Карлоса. Він заявив, що нібито бачив на радарах поруч з «Боїнгом» два українських винищувача. Згодом журналістам вдалося викрити цей фейк і знайти справжнього «Карлоса». Ним виявився іспанець, який відсидів кілька років в румунській в'язниці за звинуваченням в шахрайстві, але не мав ніякого відношення до авіації.

Зазначається також, що ціла хвиля твітів пішла 13 жовтня 2015 року після публікації доповіді Ради безпеки Нідерландів: в ній стверджувалося, що «Боїнг» був збитий ракетою, випущеною з установки «Бук» з підконтрольної бойовикам «ДНР» території. В основному в цих твітах просувалася альтернативна версія, висунута виробником «Буків», російським концерном «Алмаз-Антей». У ній на основі результатів «натурного експерименту» стверджувалося, що літак нібито збили з району населеного пункту Зарощенське, який перебував під контролем української сторони. Згодом ця версія не раз була спростована незалежними розслідувачами.

За словами експерта Digital Forensic Research Lab, більше подій, які викликали б реакцію такого масштабу, не було, але «тролі» активно реагували на деякі новини.

«Вони були дуже активні після терактів в Брюсселі, коли вони робили твіти з хештегом #IslamKills ( "іслам вбиває"). Вони були активні після масового вбивства в Сан-Бернардіно в грудні 2015 року, коли одні тролі робили пости про те, що "Америці потрібно більше зброї", в той час як інші, навпаки, твітили заклики посилити контроль за його розповсюдженням. Вони були дуже активні після маршу в Шарлотсвілл в серпні 2017, який закінчився загибеллю одного з учасників протесту. В той момент твіти "фабрики тролів" в основному висловлювали підтримку американським ультраправим. Кожна таке подія була для них дуже важливою. Вони посилювали свою активність під час дебатів в ході кампанії з виборів президента США - як під час дебатів на праймеріз, так і пізніше, під час дебатів кандидатів у президенти. У ці моменти тролі були дуже активні», - зазначив він.

Як зазначає видання, головними темами «фабрики тролів» стали: російський опозиціонер Олексій Навальний, який, в базі з 9 мільйонів твітів згадується майже 6 тисяч разів, «MH17» - 2700 разів, «Боїнг» - більш 30 тисяч згадувань. У 23 тисячах твітів згадується Рамзан Кадиров: в основному посилання в них ведуть на сайти медіаімперії Євгенія Пригожина, в яких містяться позитивні оцінки роботи глави Чечні.

«Треба пам'ятати, що початковою метою "фабрики тролів" були росіяни. Це і атаки на опозицію, і поширення пропаганди в російськомовному просторі. Це по-справжньому важливо пам'ятати: в першу чергу це була історія про Росію і росіян. Що стосується впливу, то це багато в чому було справою випадку. Час від часу тролі намагалися надати якийсь вплив у Великобританії і Франції, але це не було послідовної тактикою і не схоже, щоб вони змогли на щось реально вплинути», - вважає Бен Німмо.

Про те, що «фабрика тролів» переорієнтувалася з російських новин на американські вибори, наочно свідчить частотний аналіз згадки в твітах імен російських і американських політиків. Якщо Володимир Путін (російською) згадується в них всього 157 тисяч разів, то Дональд Трамп (англійською) - 531 тисячу (його суперниця на виборах Хілларі Клінтон - майже 50 тисяч разів).

Як відомо, літак «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий над зоною збройного конфлікту на сході України 17 липня 2014 року. Загинули 298 людей – усі, хто перебував на борту.

у лютому 2016 року  група Bellingcat опублікувала повну доповідь із доказами причетності військових РФ до загибелі MH17.

У червні 2016 року Спільна слідча група 5 країн щодо катастрофи малайзійського літака над Донецькою областю, опублікувала звіт щодо ходу розслідування. У доповіді йдеться про те, що зенітно-ракетна установка «Бук», із якої збили «Боїнг», була доставлена на територію України з Росії. Місце пуску ракети – селище Первомайське, яке перебувало під контролем бойовиків, контрольованих Росією. До числа підозрюваних, згідно з доповіддю, входять близько 100 осіб.

Російський телеканал RT спотворив текст цієї доповіді, викинувши велику частину пояснювального тексту та назвавши професіоналів групи новачками без досвіду.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1241
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду