Комітет свободи слова підтримав законопроект щодо протидії дискримінації в рекламі

Комітет свободи слова підтримав законопроект щодо протидії дискримінації в рекламі

18 Жовтня 2018
2216
18 Жовтня 2018
12:00

Комітет свободи слова підтримав законопроект щодо протидії дискримінації в рекламі

2216
Законопроект пропонує в Законі України «Про рекламу» визначити поняття «дискримінаційна реклама за ознакою статі».
Комітет свободи слова підтримав законопроект щодо протидії дискримінації в рекламі
Комітет свободи слова підтримав законопроект щодо протидії дискримінації в рекламі

Члени комітету з питань свободи слова та інформаційної політики одноголосно вирішили рекомендувати Верховній Раді прийнти у першому читанні за основу проект закону № 8558 про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо протидії дискримінації, а також доручити головному комітету (комітету свободи слова – Ред.) усунути деякі недоліки на етапі другого читання. Таке рішення було ухвалене на черговому засіданні, що відбулося 17 жовтня 2018 року.

Доповідачка з цього питання авторка проекту народний депутат Ірина Луценко зазначила, що проект покликаний ефективно сприяти протидії випадкам дискримінації за ознакою статі. З цією метою проектом пропонується в Законі України «Про рекламу» визначити поняття «дискримінаційна реклама за ознакою статі», уточнити та доповнити загальні вимоги до реклами, положення щодо недобросовісної реклами, відповідальності за порушення законодавства про рекламу, прав об’єднань громадян, об’єднань підприємств у галузі реклами тощо. Вона показала фото, на її думку, «яскраво-ганебної дискримінаційної» реклами, де принижується гідність особи.

За її словами, законопроект заохочує громадян та громадські об’єднання звертатися до судів з приводу дискримінаційної реклами. Це простимулює вимогливіше ставлення до змісту реклами з боку рекламодавців. Серед іншого, у разі прийняття проекту, зростуть розміри штрафів за дискримінаційну рекламу, а центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів, отримає більше повноважень для впливу на недобросовісних рекламодавців.

«Така дискримінаційна реклама призводить до сприймання жінок у статусі меншовартості, а чоловіків – першості. Це стосується і людей старшого віку, і дітей. Нещодавно був кричущий випадок, коли 12-річних дівчаток використовували для реклами білизни. Тобто вона ще не виросла, а їй уже приписують роль лише сексуальну, лише супроводу, лише в домашньому використанні. Це - меншовартість і відношення до жінки, як до другорядної особи. В законі про рекламу дуже скромно прописано, що забороняється дискримінація за ознакою статі, і це не допомагає виправити ситуацію. Наразі експерти можуть просто захистити дискримінаційну рекламу, зазначивши у висновку, що це витвір мистецтва», – сказала Ірина Луценко.

Секретар комітету свободи слова Олена Кондратюк зауважила, що загалом вона підтримує цей проект, але його треба буде доопрацювати до другого читання. Вона висловила сумнів, що прописані норми можна буде використати в судах. На її думку, треба посилювати повноваження тих органів, які повинні стежити за рекламою. Вона запропонувала доопрацювати цей проект на базі комітету свободи слова.

Представник ІТК Ігор Коваль зазначив, що більшість матеріалів, які називають сексистськими, за своїм визначенням не є рекламою. «Це є маркетингові комунікації, які взагалі не підпадають під дію законодавства, і більшість таких матеріалів не можуть контролюватися державою, тому мають бути зарегульованими», – сказав він, додавши, що низка юридичних пропозицій у проекті має суб’єктивний характер, і їх потрібно доопрацювати.

За словами голови комітету Вікторії Сюмар, комітет свободи слова й раніше піднімав питання дискримінаційної реклами. «Ми були переконані, що це питання краще вирішиться шляхом саморегуляції. Але пройшло кілька років і воно не вирішується шляхом саморегуляції, тому, очевидно, треба регулювати законодавчим  шляхом», – сказала вона.

Члени Комітету відзначили, що потребують доопрацювання деякі положення законопроекту, зокрема, термін «дискримінаційна реклама за ознакою статі».

 

Фото: Світлана Остапа

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2216
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду