Золотухін підтвердив створення третього списку сайтів, рекомендованих до заборони

Золотухін підтвердив створення третього списку сайтів, рекомендованих до заборони

15 Вересня 2018
1866
15 Вересня 2018
12:55

Золотухін підтвердив створення третього списку сайтів, рекомендованих до заборони

1866
За словами заступника міністра інформаційної політики України, зараз в роботі спеціальної робочої групи з моніторингу вже є певна кількість інтернет-ресурсів.
Золотухін підтвердив створення третього списку сайтів, рекомендованих до заборони
Золотухін підтвердив створення третього списку сайтів, рекомендованих до заборони

Вчора стало відомо про те, що наразі спеціальна робоча група з моніторингу при Міністерстві інформаційної політики України готує новий (третій) перелік сайтів, які відомство пропонує заборонити в Україні. «Детектор медіа» звернувся по коментар до заступника міністра інформаційної політики Україниа Дмитра Золотухіна, який спершу наголосив на тому, що в повідомленні йдеться саме про «постійно діючу робочу групу з моніторингу загроз». За словами чиновника, ця група вивчає інформацію, публікації онлайн-медіа і приймає рішення пр те, чи вбачаються окремі ознаки порушень законодавства.

«Немає мети створити перелік, третій, п'ятий, – підкреслив Дмитро Золотухін. – Група працює постійно. Окремі ресурси обговорюються, моніторяться, інформація збирається...»

Чиновник зазначив, що збирання списків сайтів обумовлене тим, що відправляння до СБУ по одному ресурсу є недоцільним. Тож лист до відомства готується, коли є матеріал на певну кількість інтернет-ресурсів. Наразі, за словами Золотухіна, в роботі групи вже є певна кількість сайтів, можливо, її буде ще доповнено.

Але, фактично, на запитання, чи буде третій перелік сайтів, рекоменованих до заборони, заступник міністра інформаційної політики відповів стверджувально.

«Так, буде. Але перелік – не самоціль, – повідомив Золотухін. – Головне – дотриматися процедури закону. Зрозумійте, ми не сидимо і не кажемо "а давайте ще один перелік зробимо"... "А давайте..." Це постійна планомірна робота з моніторингу і оцінки протиправності розповсюдження забороненої до поширення інформації. Перелік стає "релевантним" тільки, в момент направлення до правоохоронців. До того, жодну службову інформацію про оцінювання контенту розголошувати буде неправильно».

Нагадаємо, у березні 2017 року міністр інформаційної політики Юрій Стець повідомив «Детектору медіа», що антиукраїнські сайти має закривати суд за результатами моніторингу МІПу та аналізу СБУ й Експертної ради.

19 червня 2017 року Міністерство інформаційної політики оприлюднило перелік сайтів, переданий до СБУ для можливого блокування. До переліку потрапили 20 інтернет-ресурсів: rusvesna.su, rusnext.ru, news-front.info, novorosinform.org, nahnews.org, antifashist.com, antimaydan.info, lug-info.com, novorossia.today, comitet.su, novoross.info, freedom.kiev.ua, politnavigator.net, odnarodyna.org, zasssr.info, ruspravda.info, on-line.lg.ua, ruscrimea.ru, c-pravda.ru, 1tvcrimea.ru.

Жодних повідомлень про судові рішення щодо блокування 20 інтернет-ресурсів з переліку МІПу не було, але деякі інтернет-провайдери без рішень суду вже блокують доступ користувачів до сайтів з оприлюдненого міністерством списку – наприклад, «Ланет».

У березні 2018 року Мінінформполітики підготувало новий перелік сайтів, рекомендованих для заборони. Зокрема, в запропонованому переліку названі: dan-news.info, admin-gorlovka.ru, dnr24.su, gorlovka.today, golospravdy.com, s-narodom.ru, politnavigator.net, riafan.ru, dnr-hotline. ru, genocid.net, miaistok.su, dnr24.com, republic-tv.ru, ruskline.ru, dnipress.com, kianews24.ru, c-eho.info, crimea.ria.ru, c-inform.info, komtv.org і gazetacrimea.ru.

Фото: Фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1866
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду