«Батьківщина» використала логотипи чернігівських ЗМІ без дозволу

«Батьківщина» використала логотипи чернігівських ЗМІ без дозволу

2 Вересня 2018
3518
2 Вересня 2018
10:02

«Батьківщина» використала логотипи чернігівських ЗМІ без дозволу

3518
В партії кажуть, що хотіли просто заохотити журналістів єднатись.
«Батьківщина» використала логотипи чернігівських ЗМІ без дозволу
«Батьківщина» використала логотипи чернігівських ЗМІ без дозволу

Чернігівський осередок партії «Батьківщина» поширив блокноти, на яких зображені логотипи місцевих засобів масової інформації та гасло «Ми в силах змінити все». Після того, як у фейсбуку оприлюднили фото блокнотів, які начебто роздають в агітаційних наметах, партія назвала їх «подарунками для чернігівських ЗМІ». В редакціях кажуть, що на використання лого згоди не дали.

Керівник міського осередку «Батьківщини» Дмитро Іванов пояснив «Детектору медіа», що блокноти були надруковані не для широкого загалу й не для продажу, а щоб привітати місцевих журналістів із професійним святом у червні 2018 року. «Блокноти передавалися з рук у руки під час особистого візиту нашого представника до редакції напередодні чи в день свята. Блокнот додавався до інших подарунків», – сказав Дмитро Іванов. Раніше прес-служба партії повідомляла, що редакції отримали від партії та нардепа Валерія Дубіля «подарунки та чайники».

Ідея оформлення блокнотів, за словами Дмитра Іванова, в тому, щоб показати медіа як силу, що може впливати та змінювати ситуацію. «Всі логотипи газет та онлайн-ресурсів ми об’єднали в одне ціле, щоб показати: всі разом вони мають вплив, щоби змінювати життя чернігівців та мешканців області на краще. Що більше медіа покаже ту чи іншу проблему, то більше шансів, що людей почують і допоможуть», – пояснив він.

Павло Солодовник, редактор інтернет-видання «ЧЕline», чиє лого також є на блокноті, у коментарі «Детектору медіа» сказав, що їхній редакції такі блокноти подарували на День журналіста. «Але ми категорично проти, щоб наш логотип фігурував у будь-якій політичній агітації. Це безпосередня маніпуляція, й ніхто не давав згоди на використання нашого логотипу», – каже редактор.

Є на блокноті й логотип «UA:Чернігів». За словами продюсера чернігівської філії Суспільного Артема Шелкового, також без згоди. «Таке використання без відповідної угоди незаконне. Зараз ми розбираємось із ситуацією, з’ясовуємо, чи блокноти справді поширювали й на яких підставах використали логотип», – коментує Артем Шелковий. До редакції міської газети «Семь дней» блокноти теж принесли як подарунок на День журналіста 6 червня. Редактор видання Сергій Кириченко говорить, що дозволу на використання логотипу в нього не просили. «Коли розгорнули, перше питання було: цікаво, а дозволи на використання лого ЗМІ для дизайну обкладинки отримували? З одного боку, це не є прямим використанням для отримання політичних дивідендів. З іншого, за бажання кваліфікований юрист мав би великі шанси на перемогу в судах», – каже редактор. Утім, він висловив сумнів, що хтось із місцевих ЗМІ схоче позиватись проти «Батьківщини», хіба що якесь із видань політичних опонентів.

Дмитро Іванов пообіцяв з’ясувати, чи справді блокноти з логотипами чернігівських ЗМІ роздавали безкоштовно в агітаційних наметах «Батьківщини».

Фото: Микола Друцький, Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3518
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду