Олександр Щерба спростував повідомлення «Страна.ua» про свою причетність до продажу UMH

Олександр Щерба спростував повідомлення «Страна.ua» про свою причетність до продажу UMH

30 Серпня 2018
1955
30 Серпня 2018
10:32

Олександр Щерба спростував повідомлення «Страна.ua» про свою причетність до продажу UMH

1955
Надзвичайний і повноважний посол України в Австрії Олександр Щерба спростував інформацію про нібито його участь у переговорах щодо продажу «Українського медіа-холдингу» (UMH), про що два роки тому писало інтернет-видання «Страна.ua»
Олександр Щерба спростував повідомлення «Страна.ua» про свою причетність до продажу UMH
Олександр Щерба спростував повідомлення «Страна.ua» про свою причетність до продажу UMH

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

«Це (опублікувало – ред.) одне славне видання під назвою «Страна.ua», яке відоме своєю «коректністю» і «достовірністю» своїх даних. І це було саме в той період, коли була інформаційна атака в різних джерелах, пов’язана з одним відомим олігархом. Ну от вони таку річ придумали, що я ніби був посередником при продажі мільярдної цієї угоди», – зазначив він.

У травні 2016 року видання «Страна.ua» опублікувало статтю, в якій ішлося, зокрема, про те, нібито Олександр Щерба у 2013 році був одним із переговірників стосовно продажу «Українського медіа-холдингу» бізнесменом Борисом Ложкіним, який у 2016 році був головою Адміністрації президента Порошенка.

«Цікаво, що, за чутками, Щерба також брав участь в переговорах про продаж в 2013 році Борисом Ложкіним... «Українського медіа-холдингу». Купив його тоді, нагадаємо, бізнесмен Сергій Курченко, близький до сім’ї Януковича і особисто до Сергія Арбузова. Причому, що характерно, за повідомленнями ЗМІ, гроші від Курченка до Ложкіна за покупку «УМХ» в розмірі 315 мільйонів доларів проходили через австрійські банки...», – йшлося в матеріалі «Страна.ua».

Нагадаємо, у жовтні 2015 року народний депутат Сергій Лещенко звинуватив тодішнього голову  Адміністрації Президента Бориса Ложкіна у отриманні 315 млн. євро від продажу «Українського медіа холдингу», які він начебто не задекларував.

За словами Сергія Лещенка, австрійські правоохоронці виявили документальне підтвердження переміщення 315 млн. євро. з рахунків компанії, пов'язаної із розшукуваним в Україні бізнесменом Сергієм Курченком, на рахунки офшорної компанії Integrity International Holding LTD, начебто пов'язаної з нинішнім главою Адміністрації Президента України Борисом Ложкіним, під час продажу UMH Group («Український медіа холдинг»).

Депутат також стверджує, що у кримінальній справі щодо відмивання грошей фігурує крім Бориса Ложкіна Григорій Шверк, екс-член Нацради, колишній віце-президент UMH Group, а нині народний депутат від «Блоку Петра Порошенка».

У квітні 2016 року Борис Ложкін, коментуючи заяву народного депутата (БПП), колишнього журналіста-розслідувача Сергія Лещенка, що офшорна компанія Integrity International Holding LTD не вказана в декларації Ложкіна, а сума угоди не була предметом оподаткування в Україні, заявив: «Це історія 2013 року. Це був звичайний бізнес ще до мого приходу на держслужбу…Структура бізнесу була складна, але нічого страшного, як це здається Лещенку, там не було».

У грудні 2017 року «Комсомольська правда» оприлюднила заяву Курченка, у якій він заявив, що у 2013 році купив у Порошенка медіахолдинг UMH group за $400 млн та стверджує, що після продажу медіахолдингу Порошенко не сплатив податки.

У відповідь в Адміністрації президента заявили, що заява українського бізнесмена Сергія Курченка щодо несплати Петром Порошенком податків після продажу «Українського медіахолдингу» (УМХ) не відповідає дійсності.

У лютому 2018 року сайт міжнародного телеканалу Al Jazeera опублікував розслідування, у якому йшлося про те, що продаж було «заплямовано брудними грошима, і цей осад не змити». Як з’ясували журналісти, Сергій Курченко, якого названо «газовим чарівником України» часів екс-президента Віктора Януковича, взяв кредит у державному «Укрексімбанку», однак ці гроші були «брудними», бо походять із позики, забезпеченої вкраденими активами.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1955
Читайте також
18.06.2018 14:20
Дар’я Мещерякова
для «Детектора медіа»
1 584
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду