Щоб ти жив на самих галушках!

Щоб ти жив на самих галушках!

25 Серпня 2018
2384
25 Серпня 2018
10:00

Щоб ти жив на самих галушках!

2384
Тепер ми відроджуємо Україну. Прагнемо, щоб Україна стала Україною, а не якоюсь УРСР. То настав час відродити й українські кулінарні традиції й, головне, знання про них. І телебачення тут має зіграти виняткову роль.
Щоб ти жив на самих галушках!
Щоб ти жив на самих галушках!

Напередодні Дня Незалежності ваш автор вирішив опитати відомих телеведучих і журналістів, поставивши два запитання. 1. Які страви української кухні ви полюбляєте? 2. До яких страв української кухні ви байдужі? Отак відповіли «жертви опитування».

Ольга Сніцарчук, «UA: Перший»

1. Можу навіть сказати, що я сьогодні їм, — вареники з вишнею. Їх я полюбляю понад усе. Я, напевне, їх і виокремлю, бо насправді я й пригадати чогось такого не можу — оригінального. Ну, звісно, до борщу добре ставлюся.

2. До пампушок із часником. Я просто бачу, як їх завжди рекламують, що це дуже-дуже українська страва, але ставлюся до них без пієтету. Може, я насправді їх — справжні — й не їла ніколи.

Віталій Гайдукевич, 5 канал

1. Вареники з вишнями — це з дитинства, це бабусине. Звісно, голубці. Стандартного набору, як-от борщ і все таке інше, згадувати не буду, бо це — опція «стандартний комплект». На півдні колись була купа страв із баклажанів, але хто його знає: це — запорізько-херсонське, а чи кримськотатарське. Пригощали ними бабусі, вони їх називали «синенькі».

2. До кулішу, якось так.

Олена Фроляк, ICTV

1. Вареники з капустою, причому з квашеною. Борщ, звісно. Дуже люблю гуцульські страви — балош із білими грибами та бринзою; якщо ви робите з білими грибами щось гуцульське, я все дуже люблю.

2. Я й не знаю такого. Я все люблю в українcькій кухні, тільки з нею треба бути дуже обережним, бо вона — дуже калорійна. Дуже люблю сало з часником, але його ж їсти не будеш щодня. Дуже люблю різні вареники — з картоплею, з різними начинками, але ж їх теж щодня їсти не будеш. Я взагалі люблю всю українську кухню, бо це ж — моя рідна кухня. Тільки не треба переборщувати з борщем.

Дмитро Хоркін, «Українське радіо»

1. Бограч.

2. Я всеїдний, я люблю все.

Богдан Буткевич, Espreso TV

1. Вареники — не буду оригінальним, хоча чи можна вважати їх українською архетиповою кухнею? Вареники з усім. Борщ — теж не буду оригінальним, його не можна не любити. Крученики.

2. Мабуть, до сала: я його можу їсти, але воно — не моя тема.

Леся Ганжа, «Детектор медіа»

1. Я люблю борщ, і готувати навіть більше, ніж його їсти.

2. Я байдужа до голубців.

Матвей Ганапольський, «Прямий канал»

1. Вареники — я не оригінальний.

2. (Після паузи.) Скажімо так: полюбляю вареники з м’ясом і з картоплею, байдужий до найпопулярніших вареників з вишнею і з капустою.

Андрій Куликов, ICTV

1. Вареники.

2. Сало.

Тетяна Даниленко, ZIK

1. Найбільше полюбляю найбільш універсальну страву — звісно, це борщ. Його дуже складно не любити. Його знайдеш у кожному готелі — хоч турецькому, хоч іспанському, навіть в Еміратах. Його із задоволенням їдять як українці, так і іноземці. Він дуже низькокалорійний, але дуже смачний. От тільки його дуже складно й довго готувати — мабуть, тому я досі не опанувала цього.

2. Я байдужа до всього борошняного, тому я не фанат вареників, усяких там пиріжків, кручеників. Це стосується не тільки української, а будь-якої кухні. Хоча я визнаю їх і поважаю, вони легко готуються й є продуктом нашого культурного експорту.

Микола Вересень, «Прямий канал»

1. Я обожнюю борщ, особливо взимку, особливо з часником, особливо з салом, особливо з чорним хлібом. Ще я люблю перший травневий редис. За це я можу продати Батьківщину. За молодий травневий часник і молоду травневу редиску з сіллю я зраджу батьківщині дуже легко й із чистою совістю. Єдине, якщо москалям, то нізащо не зраджу, а там Замбії чи Лесото...

2. Я б навіть не сказав що до якихось страв байдужий, я все люблю. От саме нещодавно обговорював, що дуже важко зробити з української кухні високу кухню. Але природа, те, що дає природа! Я люблю свою Батьківщину, люблю все, це — моє, рідне. Пити італійське вино в Україні — це вже не те. Так само й їсти сало в Італії — це як пити італійське вино в Україні. Така доля наша — любити те, що тут готується: й ту картоплю, й пити ту горілку, чудовий український самогон, заїдати маслюками. Але борщ — це національна страва, й я вірю, що настане час, коли це буде визнано Європою, буде визнано ЮНЕСКО; буде український борщ у тому списку, де є грецький сир, швейцарський шоколад.

***

Отже, відповіді виявилися передбачуваними:  насправді всі ми, разом із вашим автором, дуже мало знаємо традиційну українську кухню. Зокрема й люди, які докладають чималих зусиль до національного відродження України. То невже країна, що має родючі землі, на яких що тільки не росте, має таку бідну, одноманітну кухню?

Ймовірно, відповідь треба шукати в іншій площині: в царині кулінарії ми так і залишаємося бранцями суто радянського погляду на світи. Адже якою була радянська традиція? Така сама, як і в усьому іншому. Відповідно до неї, існувала багата й розмаїта «наша» традиційна кухня — радянська, а насправді російська. Теж, до речі, далеко не завжди «висока». І, як додаток до неї, по одній-дві страви з «національних» кухонь «національних» республік — задля позначення «дружби народів». По одній-дві — не більше. Єдиним винятком із того була грузинська кухня, яку репрезентували до десятка загальновідомих страв — імовірно, через те, що з Грузії був Сталін, це була його рідна кулінарна традиція.

Совєтизація, асиміляція українців полягала й у тому, що на кулінарні традиція ми почали дивитися російськими очима й забули своє, рідне. Знаємо про нього на рівні тієї самої радянської квоти в одну-дві «національні» страви. Трагедія Голодомору також як не перервала, то маргіналізувала українські кулінарні традиції, обірвавши зв’язок поколінь і спадковість навичок та вмінь.

За пострадянських років кулінарія стала однією зі сфер просування «русскаго міра» та «миодиннароду». Зверніть увагу на відому мережу закладів під назвою «Вареничная Катюша»: не «блинная», не «пельменная», а саме «вареничная» — так теж просували ідею буцімто «спільної» й «єдиної з Росією» кулінарної традиції.

Що ж до «високої» кухні, то доводилося читати: популярна страва бефстроганов має одеське коріння. Саме в одеському палаці Строганових з метою благодійності кожен, хто забажає, міг знайти безкоштовний і смачний обід. І спеціально заради цього було розроблено страву, яку легко й швидко готувати, й яка чудово ділиться на порції.

Тепер ми відроджуємо Україну. Прагнемо, щоб Україна стала Україною, а не якоюсь УРСР. То настав час відродити й українські кулінарні традиції й, головне, знання про них. І телебачення тут має зіграти виняткову роль. Точніше, так: тільки воно цю роль і може зіграти. І, напевне, особлива місія лягає тут на Суспільне мовлення.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2384
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду