Війна і ЗМІ: про систему координат

Війна і ЗМІ: про систему координат

16 Серпня 2018
2292
16 Серпня 2018
14:30

Війна і ЗМІ: про систему координат

2292
ЗМІ не виконують належним чином своїх функцій — давати суспільству не лише знання фактів, а й розуміння того, що відбувається.
Війна і ЗМІ: про систему координат
Війна і ЗМІ: про систему координат

Нещодавно мав діалог із лікарем — палким патріотом, учасником АТО. Він: «Війну припинити дуже просто — треба змінити владу». Я: «То хіба ж це Порошенко розпочав війну?» Лікар: «Порошенко за домовленістю з Путіним». Помовчав і додав: «Ну, поплічники Порошенка».

Спитав у нього: «Гаразд, змінимо владу — то Крим і Донбас повернуться автоматично?» Лікар: «Відвойовувати будемо. А то Порошенко мінські угоди укладає, а там наші хлопці гинуть. А Порошенко з Путіним роблять бізнес на їхніх життях. Не угоди укладати треба — йти й воювати». Знову помовчав і повів далі: «Росія ж — слабка! В неї ж армія велика, але вона небоєздатна! Велетень на глиняних ногах — тицьни, й розвалиться! Вона ж ані на що не спроможна!» Я знову запитав: «Але ж у Росії є ядерна зброя! Й вона цілком може скинути бомбу на Київ!» Відповідь вразила: «Ну то й що? Що це Росії дасть?»

Свої переконання цей лікар черпав, зокрема, зі ЗМІ. Бо всі ці думки трапляються в них нерідко — так само, як і переконання, що «от візьмемо й відвоюємо». Так само, як нерозуміння факту: засоби, століттями перевірені у традиційних війнах, далеко не завжди можуть спрацювати у війні гібридній. Четвертий рік іде війна, а чимало основоположних речей її так і залишаються для українців неочевидними, й однією з причин такого стану є те, що ЗМІ не виконують належним чином своїх функцій — давати суспільству не лише знання фактів, а й розуміння того, що відбувається.

Гібридну війну не прописано в міжнародному праві, міжнародне право не знає такого поняття. Воно знає єдине поняття: війна. Просто війна, традиційна війна. Й от уже чотири роки політики всього цивілізованого світу тільки те й роблять, що намагаються підтягнути реалії гібридної війни до юридичних категорій і термінології війни звичайної — бо інакше взагалі немає ради, інакше взагалі з агресором нічого не зробиш, інакше довелося б визнати ту віртуальну картинку війни, яку малює російська пропаганда.

Й це мають усвідомлювати автори й редактори ЗМІ, коли поширюють матеріали, що буцімто «Європа нас зрадила», «Америка нас зрадила», «всі нас зрадили», «світ не хоче покласти край агресії» тощо. Це саме мають усвідомлювати політики у своїх публічних виступах.

Росія володіє ядерною зброєю. Вона володіє правом вето в Раді Безпеки ООН. Що поробиш: коли створювали ООН, була оптимістична надія, що союзники в перемозі над Гітлером так назавжди й залишаться союзниками й охоронцями миру на планеті. Не так сталося. Але цей факт мають усвідомлювати ЗМІ, коли таврують США й Велику Британію за невиконання умов Будапештського меморандуму. Просто ставити самим собі запитання: а що США й Велика Британія могли й можуть реально зробити? Що вони мусили би зробити?

ЗМІ мають давати собі звіт: увесь цивілізований світ сьогодні не знає, що йому робити з Росією. Ну, от просто не знає. Вжити до неї всі можливі санкції аж до припинення з нею будь-яких контактів? То Путін зрозуміє: всі свої козирі Захід уже використав, втрачати йому, Путінові, більше немає чого — тож і руки йому розв’язано. Захід просто змушений тримати щось запасне, якісь можливі заходи, до яких він може вдатися в разі ескалації російської агресії. Тож кричати про всесвітню зраду — це просто не розуміти ситуації.

Й оцінюючи дії української сторони, перш ніж таврувати пасивність і нерішучість, перш ніж вишукувати «зраду», медіа мають пам’ятати: Росія тільки й чекає на те, щоб Україна дала привід тицьнути в неї пальцем, мовляв, дивіться всі, це ж Україна нападає, це ж вона є агресором! І зовсім не факт, що в такому разі у світової спільноти знайдуться переконливі заперечення — принаймні одразу ж. Навіювання деякими ЗМІ шапкозакидальницьких настроїв — мовляв, російська армія слабка, вперед, заберемо в Росії Крим та Донбас — саме з тієї серії.

Нерідко можна почути і прочитати, як наводять приклад Фінляндії 1940 року — мовляв, маленька країна, але впевнена у своїй правоті, перемогла радянського монстра. Забувають згадати при цьому один-єдиний факт: Фінляндія в підсумку втратила чималі, як для її розмірів, території — причому землі з найбільшою у країні щільністю населення. Виборг, Сортавала, Суоярві, Піткяранта, Печенга та інші міста й селища — все це до 1940 року належало Фінляндії, а стало належати СРСР. Формальний привід для розв’язування війни — мовляв, фінський кордон розташований занадто близько до Ленінграда — СРСР цілком задовольнив. Іронія долі: заключний акт саміту, на якому було засновано ОБСЄ і який узаконив, зокрема, й територіальні надбання СРСР у тій війні, було підписано 1975 року не де-небудь, а в Гельсінкі.

Чи згодна Україна сплатити таку ціну?

Мінські угоди. Так, вони виконали завдання, для якого їх і підписували, — припинити масований наступ російських (де-юре й де-факто) формувань. Вони давно вже вичерпали весь закладений до них ресурс. Так, вони більше не здатні сприяти подальшому прогресу. Але закликати відмовитися від них або знехтувати ними? На сьогодні вони є єдиним документом, який ставить Росію бодай у якісь рамки. І саме їхнє невиконання Росією є однією з підстав збереження санкцій проти неї.

І замість тиражувати заклики політиків і публіцистів відмовитися від мінських угод, замість лаяти ці угоди, ЗМІ давно вже мали би розгорнути широку дискусію: як удосконалити ті угоди, як домогтися від Росії їх виконання — або ж як і чим їх замінити, бо миротворці є справою далеко не завтрашнього дня. І — так, дискусію про те, чи докладає влада достатніх зусиль для всього того. Тільки не умоглядну дискусію, а з фактами. А де ж вона, та дискусія?

Це були об’єктивні речі. Та далеко не раз траплялося у ЗМІ: мовляв, самі ці угоди — неофіційні, тож навіщо їх виконувати; траплялися різноманітні підозри в їхньому подвійному дні й просто подив із приводу участі в переговорному процесі Кучми та особливо Меведчука.

Так, в Україні будь-які підозри, на превеликий жаль, є логічними: де політика залишається закритою — там завжди підозри. Хай навіть в усьому, що стосується війни, вона не може не бути закритою, але її закритість загалом не дає впевненості, що будь-який крок влади не має подвійної мети.

Але погляньмо на ситуацію неупереджено. За тих умов, за яких укладали мінські угоди, вони не могли бути офіційними з кількох причин. Перша: вести офіційні переговори з керівництвом «ДНР» та «ЛНР», а тим паче укладати з ним офіційні угоди, влада не могла, бо це означало би визнати ці утворення бодай ad hос, причому визнати як самостійні суб’єкти, й дати Росії привід твердити, буцімто Україна визнала війну громадянською, внутрішньою. Друга: ці псевдореспубліки не є самостійними в ухваленні рішень. Третя: юридично довести те, що справжнім агресором є Росія, причому лише Росія, а не всілякі «ЛДНР», тим паче на момент підписання мінських угод, було б зовсім не легко. І четверта: якби переговори були офіційними, вони, не виключено, тривали би й донині без жодного результату. Росія наполягала би, що війна є громадянською, Україна заперечувала б — от на тому, цілком імовірно, все й застигло б, а тим часом російський масований наступ тривав би й тривав.

От звідси, цілком може бути, й Кучма. Адже Президент України довічно залишається Президентом, і таким чином угоди набували «неофіційної офіційності»: з одного боку, не представник чинної влади, а з іншого — все ж таки, Президент. Але чи сіли би представники псевдореспублік (та й, можливо, росіяни) за стіл переговорів із Кравчуком? А з Ющенком? Звісно ж, ні. То що ж, краще було би покликати Януковича, якого, до того ж, позбавили звання Президента?

Що ж до участі Медведчука, теж можна припустити: радше за все, спрацювала його близькість до Путіна, його можливість чинити на того вплив. А коли йдеться про звільнення полонених, реально врятовані люди дорожчі за тверду, але безрезультатну державницьку позицію. Тут хоч чорта лисого на допомогу можна було покликати. І тут медійні аналітики передусім мали б аналізувати (звісно ж, в імовірнісному ключі) дві речі: чи можна визнати дії Медведчука ефективними — а чи Путін однаково відпускає полонених лише тоді, коли сам захоче виглядати «добрим царем», і яку ймовірну винагороду, які ймовірні преференції міг отримати Медведчук як «подяку» за свої зусилля.

Попереду — вибори. За всіма соціологічними даними, тема російської агресії, тема війни лишається найболючішою для українців. І, поза всяким сумнівом, кандидати використовуватимуть тему війни на повну потужність, звинувачуючи владу в усіх можливих і неможливих «зрадах» та обіцяючи припинити війну вже завтра. Завдання ЗМІ за таких умов — докласти всіх зусиль, щоб українці не сприймали легковірно будь-які звинувачення та красиві обіцянки, а чітко усвідомлювали реальний стан речей. Усвідомлювали, в якій системі координат усе відбувається. Саме ЗМІ мають захистити українців від логічних та фактологічних маніпуляцій, від недобросовісної, а то й брехливої самореклами політиків. Власне, хіба ж не це є завданням ЗМІ?

Фото: mike, Flickr.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2292
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду