Громадськість закликає владу скасувати наказ Мін’юсту, який обмежує доступ до архівів

Громадськість закликає владу скасувати наказ Мін’юсту, який обмежує доступ до архівів

16 Серпня 2018
2217
16 Серпня 2018
09:34

Громадськість закликає владу скасувати наказ Мін’юсту, який обмежує доступ до архівів

2217
Дослідники, історики, науковці, освітяни, журналісти, громадяни звернулися до Верховної Ради України, Кабінету міністрів та Міністерству юстиції України щодо змін до Порядку користування документами Національного архівного фонду (НАФ), що належать державі, територіальним громадам
Громадськість закликає владу скасувати наказ Мін’юсту, який обмежує доступ до архівів
Громадськість закликає владу скасувати наказ Мін’юсту, який обмежує доступ до архівів

Наказом Міністерства юстиції №2059/5 від 27 червня 2018 року з ініціативи Державної архівної служби було внесено ряд змін до Порядку користування документами Національного архівного фонду.

Підписанти зазначають, що попри декларативне право користувачів НАФ копіювати інформацію з архівних документів власними технічними засобами, «Наказом встановлено низку обмежень, які фактично унеможливлюють таке копіювання». І це, на думку громадськості, суперечить статті 20 Закону України «Про Національний архівний фонд та архівні установи» щодо права виготовлення копій документів без жодних форматних обмежень.

Вони також зазначають, що зміни до Порядку «були ухвалені у порушення встановленої процедури та без урахування численних пропозицій громадськості, що були надіслані Державній архівній службі під час двох кіл консультацій». Загалом, як зазначено в заяві, було виявлено щонайменше 23 невідповідності нового Наказу чинним законам України.

«Нагадуємо, що всі наративи країни-агресора будуються на сфальсифікованій і замовченій, а часто і привласненій історії українських земель. Розвиток історичної науки, а відтак і відкритість архівів, є питанням національної безпеки України. Однак, новітня історія українських архівів, а надто пожежа в Кам'янець-Подільському міському архіві, крадіжки в Центральному державному історичному архіві України, м. Львів, втрата державних архівів Донецької, Луганської областей та в АР Крим є переконливим свідченням стратегічного значення архівів та реальних ризиків і загроз, що постають перед архівами», – йдеться в заяві.

Вони наголошують на відсутності об’єднаного порталу архівів, де будь-який громадянин міг би отримати інформацію про наявність архівних документів і переглянути їх оцифровані копії, у тому числі для перевірки оприлюднених в ЗМІ матеріалів.

Також повідомляється про «катострофічний стан державних архівів, приміщення яких перебувають в аварійному стані» та наводять у приклад Державний архів Одеської області та Центральний державний архів-музей літератури і мистецтва України.

Підписанти вимагають від Верховної Ради України провести слухання на тему розвитку архівів, як елементу національної безпеки України.

Від Кабінету Міністрів України:

    • забезпечити проведення комплексного аудиту державних архівних установ, зокрема наявних приміщень та архівосховищ, а також обставин призначення на посади державних центральних та обласних архівів, їх рівня кваліфікації відповідно до встановлених кваліфікаційних вимог, а також результатів їх діяльності та ефективності;
    • забезпечити завершення будівництва комплексу споруд центральних державних архівів в м. Києві, знайти приміщення для Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України, а також розглянути можливість добудови, передачі на баланс державних обласних архівів приміщень для забезпечення належного зберігання документів НАФ;
    • розглянути можливість затвердження та фінансування, у т.ч. зі залученням міжнародної допомоги та партнерства, галузевої програми оцифрування найбільш затребуваних документів НАФ, а також тих документів, стан яких є під загрозою;

Від Міністерства юстиції України громадськість вимагає:

    • скасувати Наказ №2059/5 та, у відповідності до встановлених процедур із залученням громадськості, розробити нову редакцію Наказу, що буде відповідати букві та духу Закону;  
    • ініціювати перевірку обставин виникнення Наказу та забезпечити притягнення винних до дисциплінарної, адміністративної та кримінальної відповідальності;
    • забезпечити проведення прозорих консультацій з громадськістю щодо усіх нормативно-правових актів у архівній сфері відповідно до Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" та постанови Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 р. N 996, а також їх погодження Державною регуляторною службою України.

Заяву підтримали 234 осіб та організацій, серед яких і «Детектор медіа».

Щоб підписатися під заявою, необхідно надіслати свої ПІБ та посаду/рід занять або назву організації на електронну пошту: archives4people@googlegroups.com.

Нагадаємо, у листопаді 2017 року заступник голови офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко висловила сподівання, що доступ до архівів в Україні буде удосконалено.

У лютому 2018 року Державна архівна служба України оприлюднила на своєму сайті проект Типової інструкції про порядок роботи з документами та іншими матеріальним носіями інформації, що містять конфіденційну інформацію, яким пропонується запровадити гриф «Конфіденційно». Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) тоді заявив, що «Інструкція не відповідає принципам і вимогам інформаційного законодавства та закликав архівну службу відкликати документ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2217
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду