Розгляд судової справи ЦПК проти Нацради заплановано на вересень

Розгляд судової справи ЦПК проти Нацради заплановано на вересень

8 Серпня 2018
1676
8 Серпня 2018
15:02

Розгляд судової справи ЦПК проти Нацради заплановано на вересень

1676
Центр протидії корупції судиться з Національною радою з питань телебачення та радіомовлення щодо відеороликів про роботу Генеральної прокуратури України, які Нацрада визнала соціальною рекламою.
Розгляд судової справи ЦПК проти Нацради заплановано на вересень
Розгляд судової справи ЦПК проти Нацради заплановано на вересень

Сьогодні, 8 серпня, в Окружному адміністративному суді міста Києва відбулося попереднє (підготовче) судове засідання за позовом Центру протидії корупції (ЦПК) проти Національної ради з питань телебачення та радіомовлення щодо визнання серії відеороликів про роботу Генеральної прокуратури України соціальною рекламою.

Ролики було створено ГО «Українська антикорупційна асоціація», яка надсилала до Нацради запит стосовно відповідності цих відеороликів вимогам соціальної реклами. Нацрада надала громадській організації висновок, що ролики мають ознаки соціальної реклами.

У цій справі, де ЦПК виступає позивачем, а Нацрада відповідачем, Українська антикорупційна асоціація та генпрокурор Юрій Луценко є третіми сторонами.

ЦПК просить суд визнати протиправними дії Нацради, оскільки «реклама була вироблення з порушенням законів України та містить недостовірну інформацію, яка може маніпулювати свідомістю людей, та неправомірно використовує державну символіку».

На попередньому розгляді справи представниця Нацради зазначила, що регуляторний орган розглядав звернення ГО «Українська антикорупційна асоціація» як запит юридичної особи і сама Нацрада не розглядала це питання на своїх засіданнях.

Представник Генеральної прокурати, у свою чергу, зазначив, що ГПУ не вбачає публічно-правового спору між позивачем та відповідачем і вважає, що права позивача жодним чином не порушено. 

Представник Української антикорупційної асоціації на попереднє засідання суду не з’явився, а лист-повідомлення повернувся з адреси, яку зазначено в державному реєстрі.

Суддя Сергій Каракашьян запитав у представників сторін, чи бажають вони на наступному засіданні досліджувати зміст відеороликів і, отримавши ствердну відповідь, запланував, що розгляд справи по суті відбудеться в приміщенні, яке обладнане монітором.

За словами юриста ЦПК Віталія Цокура, після засідання суддя уточнив, що розгляд по суті справи відбудеться, скоріше за все, у вересні цього року.

Нагадаємо, на початку лютого цього року телеканали ICTV та «1+1», а також ФМ-радіостанції почали транслювати рекламні ролики про досягнення Генеральної прокуратури України, які завершувалися слоганом: «Виконуємо закон, встановлюємо справедливість – Юрій Луценко». Про це написала газета Kyiv Post. За її даними, відеоролики начебто розміщувалися безкоштовно. Видання припустило, що генеральний прокурор Юрій Луценко використовує свою роботу в ГПУ як PR-платформу для свого політичного майбутнього.

12 лютого Національна суспільна телерадіокомпанія України отримала прохання розмістити ролики нібито від прокуратури, але висновки Нацради про соціальну рекламу були надані для ГО «Українська антикорупційна асоціація».

Згодом громадська організація «Українська антикорупційна асоціація» (УАА) оприлюднила заяву, у якій повідомляє, що відео- та аудіоролики про роботу Генеральної прокуратури України, про які писали українські ЗМІ, створені з її ініціативи.

Пізніше Нацрада заявила, що не просила медіа поширювати ролики, а лише надала громадським організаціям-заявникам висновки про відповідність роликів вимогам соціальної реклами.

Згодом Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення заявила, що припиняє добровільну допомогу в експертизі рекламних роликів стосовно належності їх до соціальних.

23 квітня стало відомо, що Центр протидії корупції подав до суду позов на Нацраду.

Фото - Лілія Зінченко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1676
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду