В ОБСЄ закликали Верховну Раду «серйозно переглянути» текст законопроекту про блокування сайтів без рішення суду

В ОБСЄ закликали Верховну Раду «серйозно переглянути» текст законопроекту про блокування сайтів без рішення суду

7 Липня 2018
1894

В ОБСЄ закликали Верховну Раду «серйозно переглянути» текст законопроекту про блокування сайтів без рішення суду

1894
Представник ОБСЄ зі свободи засобів масової інформації Арлем Дезір висловив стурбованість щодо законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері», оскільки це може поставити під загрозу вільний доступ до інформації в інтернеті.
В ОБСЄ закликали Верховну Раду «серйозно переглянути» текст законопроекту про блокування сайтів без рішення суду
В ОБСЄ закликали Верховну Раду «серйозно переглянути» текст законопроекту про блокування сайтів без рішення суду

Про це він заявив 6 липня, повідомляється на сайті ОБСЄ.

«Я закликаю законодавців серйозно переглянути текст законопроекту та збалансувати проблеми безпеки зі свободою ЗМІ та правом громадян на свободу вираження думки», - сказав Дезір. 

«Хоча я поділяю інтереси національної безпеки України, законопроект має містити конкретні та чіткі заходи, спрямовані на захист принципів прозорості, пропорційності та необхідності, а також уникання застосування надмірних заходів, що впливають на поширення онлайн-контенту в Україні. Законопроект також не містить положень, що забезпечують ефективний судовий нагляд та належний процес щодо рішень про блокування доступу до послуг», - додав він.

Дезір відзначив серйозні занепокоєння організацій громадянського суспільства України щодо законопроекту та запропонував допомогу свого Управління в наданні подальших юридичних порад та екпертних рекомендацій.

Нагадаємо, 12 липня 2017 року народні депутати, члени Комітету з питань національної безпеки й оборони Іван Вінник («Блок Петра Порошенка»), Дмитро Тимчук («Народний фронт») і Тетяна Чорновол («Народний фронт») зареєстрували законопроект №6688 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері», який має на меті узаконити можливість тимчасового блокування доступу до інформаційних ресурсів і сервісів в інтернеті за рішенням не лише суду, а й прокурора, слідчого та Ради національної безпеки і оборони України. 21 червня цей законопроект було внесено до порядку денного Ради

Інтернет-асоціація України закликала народних депутатів не допустити підтримки антидемократичних, диктаторських підходів щодо вирішення безпекових питань в інформаційній сфері.

Низка медійних громадських організацій вимагали від Верховної Ради відкликати законопроекти № 6676 і № 6688 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері».

У вересні 2017 року низка громадських організацій вимагали від депутатів не вносити до порядку денного законопроекти №6676, №6688, №2126а без проведення відповідних консультацій з медійними організаціями. Законопроект №6676 було згодом відкликано, а законопроект №6688 залишився на розгляді Верховної Ради.

20 червня 2018, в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов заявив, що для захисту держави необхідно прийняти пакет законів, що значно розширять можливості державних органів у питаннях інформаційної та кібербезпеки.

2 липня 2018 Коаліція «За вільний Інтернет» оприлюднила аналіз пропозицій та свої рекомендації до Проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері» №6688, який експерти вважають загрозливим для свободи вираження поглядів.

4 липня 2018 року Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки підтримав законопроект №6688 про досудове блокування сайтів. Зокрема вважає, що слід ухвалити проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері» в першому читанні. З тим, щоб до другого читання доопрацювати з врахуванням Конвенції про права людини і практики європейського суду з прав людини.

5 липня Верховна Рада України не включила до порядку денного сесії для прийняття рішення проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері» №6688.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1894
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду