“Детектор медіа” разом з інтернет-виданням “Ефір України” продовжує мовний практикум для наших радійників та телевізійників.

15 Січня 2002
771
15 Січня 2002
12:36

“Детектор медіа” разом з інтернет-виданням “Ефір України” продовжує мовний практикум для наших радійників та телевізійників.

771
Тиждень з 9 по 15 січня. Відмінювання числівників - явно хворе місце наших журналістів. Складається враження, що говорять вони за принципом: чим закрученіший вираз, тим це більше по-українськи. Головне, щоб звучало незвчино, не так, як говорили ще кілька років тому, і особливо щоб не було схоже на мову дикторів радянських часів. А вони, до речі, говорили правильною, літературною мовою, і ви б ніколи не почули від них двадцяти п'ятьох чи сто тридцятеро.
“Детектор медіа” разом з інтернет-виданням “Ефір України” продовжує мовний практикум для наших радійників та телевізійників.
Існує правило, за яким у складених кількісних числівниках відмінюються всі складові частини і форми узгоджуються, тобто або двадцяти п'яти, або двадцятьох п'ятьох.

Збірні числівники двоє, троє, четверо тощо, як правило поєднуються з невеликою кількістю названих предметів чи осіб (до десятка), а тому сто тридцятеро хоч граматично правильна форма, але так не говорять (треба сто тридцять).

У даному випадку в російській мові (значно ближчій переважній більшості журналістів, оскільки вони спілкуються нею у багато разів частіше, ніж українською) діє те ж саме правило, а тому спробуйте проговорити сто тридцятеро. У вас язик не повернеться. Чому ж українською повертається?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
директор фірми “Ефір-Україна”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
771
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду