У Польщі відбулася прем'єра документального фільму про російську агресію в Україні

У Польщі відбулася прем'єра документального фільму про російську агресію в Україні

30 Червня 2018
1944
30 Червня 2018
13:11

У Польщі відбулася прем'єра документального фільму про російську агресію в Україні

1944
У варшавському кінотеатрі «Нове кіно Вісла» 29 червня відбулася прем'єра документального фільму «Дружба в тіні Кремля. Завтра Україна», що розповідає про роботу польських і українських волонтерів.
У Польщі відбулася прем'єра документального фільму про російську агресію в Україні
У Польщі відбулася прем'єра документального фільму про російську агресію в Україні

Про це повідомляє «Укрінформ».

За словами авторів фільму, він є своєрідним доповненням доповіді волонтерів «Російські військові злочини в Україні в 2014 році». Очолила роботу над доповіддю депутат польського Сейму Малгожата Госєвська. Документ складено на базі понад 60 інтерв'ю, які польські та українські волонтери провели з полоненими бойовиків на Донбасі. Колишні бранці розповіли, серед іншого, про фізичні і психічні тортури, вбивства, до яких, за їхніми словами, мали стосунок росіяни.

У першій половині 2016 року відбулися презентації документа в Європарламенті, Верховній Раді України, Сеймі Польщі, на засіданні ОБСЄ. У квітні 2016 року Госєвська особисто передала доповідь до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

«Коли ми дізналися, що депутат Госєвська готує доповідь про російські злочини, вирішили підтримати цю роботу фільмом, який став би методом тиску, аби Європа не могла легко відкидати аргументи, що містяться у цій доповіді, а також спробою показати це широкій публіц», - зазначив один з режисерів стрічки Войцех Яхимяк.

Депутат Госєвська закликала присутніх вшанувати хвилиною мовчання усіх загиблих на Донбасі, а також героїв фільму і тих, хто допомагав його знімати, яких уже немає серед живих. Вона висловила сподівання, що фільм буде показано широкій публіці в Україні, інших державах, а також у європейських інституціях.

Як нагадала політик, Гаазький трибунал прийняв цю доповідь до розгляду. Оптимістичним, на її думку, є те, що трибунал вже розпочав розгляд однієї справи проти Росії у контексті війни у Грузії.

«Тому, я сподіваюся, що це також відкриє шлях для нашої справи, того, що нам вдалося зібрати у доповіді, і що дійсно люди, які нам повірили, розповідаючи про пережите і завдані їм кривди, дочекаються справедливості, і що винуватців цих злочинів буде покарано», - підкреслила Госєвська.

Фільм базується на свідченнях, записаних авторами фільму під час поїздок у 2017 році в зону АТО, та зустрічах із колишніми полоненими бойовиків на Донбасі. Герої фільму, зокрема активістка Ірина Довгань, протестантський пастор Олександр Хомченко та інші, розповідають про те, як їх катували бойовики в 2014 році.

Як зазначають творці документальної стрічки, її знято під впливом слів президента Лєха Качинського, сказаними під час візиту до Тбілісі у серпні 2008 року, коли відбувалася російська окупація частини Грузії: «Сьогодні це Грузія, завтра Україна, післязавтра - балтійські країни, а потім настане час і Польщі».

Стрічка стала другою у циклі «Дружба у тіні Кремля», знятому польськими документалістами. Перша має назву «Сьогодні Грузія» і розповідає про російсько-грузинську війну 2008 року. Польські режисери знімали свої фільми з трьох перспектив: війни в Україні, смоленської трагедії та створення союзу країн Центрально-Східної Європи, які перебували в зоні впливу СРСР.

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1944
Читайте також
06.06.2018 15:48
Марина Баранівська
Світлана Григоренко
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду