Компанія «Воля» попередила абонентів про блокування сайтів згідно з указом Президента

Компанія «Воля» попередила абонентів про блокування сайтів згідно з указом Президента

8 Червня 2018
3475
8 Червня 2018
15:33

Компанія «Воля» попередила абонентів про блокування сайтів згідно з указом Президента

3475
У компанії повідомили, що найближчим часом доступ до ресурсів/сервісів буде заблоковано, «наразі здійснюються організаційні та технічні заходи».
Компанія «Воля» попередила абонентів про блокування сайтів згідно з указом Президента
Компанія «Воля» попередила абонентів про блокування сайтів згідно з указом Президента

«Шановний абоненте! Доводимо до вашого відома, що, відповідно до Указу Президента України №126/2018 від 14.05.2018 р., введено в дію рішення РНБО України від 02.05.2018 р., яким розширено запровадження санкцій та оновлено перелік заборонених ресурсів/сервісів, - йдеться в повідомленні, яке в п’ятницю, 8 червня, отримали абоненти компанії «Воля». - В зв’язку з цим найближчим часом доступ до ресурсів/сервісів буде заблоковано, наразі здійснюються організаційні та технічні заходи».

Про конкретні терміни виконання заходів з обмеження доступу до ресурсів «Воля» пообіцяла повідомити додатково.

Щоправда, спроба перейти за посиланням, щоб ознайомитись, як пропонується в повідомленні, з повним переліком заборонених ресурсів/сервісів, виявилася невдалою.

Як повідомляв «Детектор медіа», сьогодні, 8 червня, Коаліція «За вільний Інтернет» звернулася із заявою до Адміністрації Президента України та Ради національної безпеки та оборони з вимогою скасувати президентський указ №126/2018 в частині блокування сайтів та залучати громадськість до обговорень ініціатив по регулюванню Інтернету.

Юристи та експерти в сфері свободи Інтернету, прав людини та цифрової безпеки, які об'єднались в коаліцію «За вільний Інтернет», вважають, що указ Президента та рішення Ради національної безпеки і оборони України про санкції в частині вимоги блокування сайтів суперечить національному та міжнародному законодавству та порушує права людини.

Нагадаємо, 24 травня 2018 року офіційний сайт Президента України оприлюднив списки осіб, щодо яких було запроваджено персональні санкції за рішенням РНБО від 2 травня та указом Президента від 14 травня.

Рік тому із запровадженням санкцій РНБО та Президент зобов’язали інтернет-провайдерів блокувати доступ до російських соціальних мереж «Вконтакте» і «Одноклассники», інтернет-порталу «Яндекс» і його сервісів, а також поштового сервісу Mail.ru, ресурсів виробників програмного забезпечення «Лабораторія Касперського», «Доктор Веб», 1С та інших.

За підрахунками «Детектора медіа», нині під санкціями у списках юридичних і фізичних осіб опинилися 198 сайтів і веб-ресурсів із Росії та з окупованих територій України, а також три українські інтернет-ресурси.

Зокрема, від інтернет-провайдерів вимагається блокувати 43 веб-сайти російських медійних компаній — телеканалів, деяких радіостанцій, медіахолдингів, інформаційного агентства «Россия сегодня» («РИА Новости»), 40 веб-ресурсів і сервісів, пов’язаних із російською платіжною системою Webmoney та системою управління бізнесом Capitaller, та 115 веб-ресурсів із окупованих Криму та ОРДЛО.

Також під вимогу блокування потрапили три українські інтернет-ресурси: «РИА Новости Украина» (rian.com.ua), «Экономические известия» (eizvestia.com) і «Український бізнес-портал» (ubp.com.ua). 

Медійні громадські організації закликають українську владу відмовитися від практики ухвалення рішень про блокування сайтів без встановлення юридичного факту порушення закону та без дотримання належних юридичних процедур. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3475
Читайте також
06.06.2018 10:00
Павло Кравчук
для «Детектора медіа»
2 613
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду