Журналісти як порядні дівчата

Журналісти як порядні дівчата

8 Червня 2018
1635
8 Червня 2018
10:30

Журналісти як порядні дівчата

1635
Після інсценування вбивства Аркадія Бабченка в інфопросторі неодноразово й від різних авторів у різних варіантах лунала одна й та сама фраза: «Журналістові не личить співпрацювати з секретними службами».
Журналісти як порядні дівчата
Журналісти як порядні дівчата

Думку цю подавали як аксіому, як певну моральну константу, яка не потребує не лише доведення та аргументування, а й конкретизування.

Чи реальною є ця аксіома, а чи хибною? Дуже важко дати відповідь, й одним із завдань журналістської спільноти саме й мав би стати пошук цієї відповіді.

А найперше, що пригадується — це та сама Агата Крісті. Бо в багатьох її творах фігурують такі собі покоївки Гледіс, які могли би стати свідками, дуже важливими свідками в розкритті зухвалих злочинів, але категорично відмовлялися давати свідчення: «Мені мама не дозволяє — каже, що порядній дівчині не личить мати справи з поліцією».

Щоправда, ці покоївки Гледіс, по-перше, були дуже юного — тепер би сказали: тінейджерського — віку, а по-друге, всі вони мали винятково низький освітньо-культурний рівень. А отже, мислили навіяними штампами та стереотипами й не мали змоги їх проаналізувати.

Тож і спробуймо екстраполювати казуси цих покоївок Гледіс на нашу максиму про журналістів та спецслужби. Припустімо, журналістові стає відомо про підготовку акції, яка підриватиме державну та (або) суспільну безпеку. Терористичного акту, наприклад. А ситуація є не такою вже гіпотетичною, чи не правда? Так от: що мусить робити в такому разі журналіст? Будь-що зберігати моральну цнотливість і не мати справи з клятими спецслужбами — й хай буде, що буде? (Й, знаючи про деталі, можна буде бути першим на місці й дати ексклюзивний репортаж по найгарячіших слідах?) А чи намагатися замінити собою всі спецслужби, разом узяті, й протистояти загрозі самотужки? То йому ж може забракнути й кваліфікації, й просто сил!

Ходімо далі. А що таке, власне, спецслужби; хто саме є тими лепруватими, до яких журналіст і наближатися не може? «Спецслужби» - то дуже широке поняття. І зведення їх усіх до однієї категорії — чи не є це примітивізацією, хибним узагальненням?

Ще далі. А чому, власне, журналіст не може співпрацювати зі спецслужбами? Добре, було б це радянське КГБ. Але в тому й річ, що КГБ було зловісним не саме по собі, а тому й саме тому, що було передовим репресивним загоном радянського режиму, на якому до дуже значної міри цей тоталітарний режим і тримався. Відмова співпрацювати з КГБ, таким чином, була актом невизнання радянської держави як такої. Чи, принаймні, радянського режиму, що, зрештою, було одне й те саме.

А тепер спробуймо дати відповіді на кілька запитань. Чи нинішня СБУ так само є суто репресивним, а чи бодай переважно репресивним органом? Вона так само полює на інакодумців і бореться зі свободами, зокрема й зі свободою слова? Чи й досі за «не такі» публікації СБУ заведе слідство по статті про якусь там агітацію та пропаганду? Звісно ж, адепти «ЛДНР» саме так і вважають — але чи варто наслідувати їхні думки?

А чи є репресивною нинішня українська держава — до такої міри, що її треба бойкотувати так само, як колись дисиденти й просто порядні люди бойкотували радянську державу? Елементарні, здавалося б, запитання — але вони й саме вони безпосередньо випливають із тези про неможливість співпраці зі «спецслужбами».

А в СРСР репресивний апарат аж ніяк не обмежувався «спецслужбами». Була, ще наприклад, «звитяжна» радянська міліція. Нинішня українська поліція має численні пострадянські рудименти — принаймні, їх там не менше від СБУ. То як бути з поліцією: чи може порядний журналіст співпрацювати з нею? І коли трапилося лихо з Мустафою Найємом, чи гідно він учинив, що звернувся до поліції, а чи ні? З погляду нормальної людської логіки (а вона ж, зрештою, й журналістська) — цілком гідно, саме так, як треба. З погляду ж «не личить» - хто його знає?

А в СРСР була ще армія — теж частина репресивного апарату: згадаймо хоча б Новочеркаськ 1962 року. І в сучасній українській армії радянського спадку — цілі завали. То чи може гідний журналіст співпрацювати зі збройними силами — а чи теж у жодному разі ні?

Власне, наше запитання зводиться до такого: чи личить журналістові співпрацювати з будь-якою офіційною державною установою, а чи в жодному разі ні? А чи навіть іще простіше: чи личить журналістові співпрацювати з державою, а чи він неодмінно мусить протиставляти себе їй, українській державі, протиставляти будь-якій владі, хоч би яка вона була? Але ж це якась анархія — мати порядку виходить! Що завгодно, але не ідея громадянського суспільства! І дуже схоже, що оце от гнівне «не личить співпрацювати» нам чергового разу було підкинуто у сподіванні протиставити журналістів — ні, не президентові або прем'єрові, а самій Україні. «Хунті бандерівській».

Що ж до співпраці зі «спецслужбами»... Здається, відповідь мала би бути очевидною: все залежить від конкретної ситуації, від мети та засобів. Ніякого догматизму, ніяких рецептів для покоївок Гледіс, ніяких універсальних штампів, ніяких механізмів тут бути не мало б і не може. Та сама вдумливість — тільки й усього.

На фото: кадр з фільму «Дівчата»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1635
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду