CPJ оприлюднив рекомендації з цифрової безпеки для журналістів під час висвітлення ЧС-2018 в Росії

CPJ оприлюднив рекомендації з цифрової безпеки для журналістів під час висвітлення ЧС-2018 в Росії

2 Червня 2018
1139
2 Червня 2018
14:50

CPJ оприлюднив рекомендації з цифрової безпеки для журналістів під час висвітлення ЧС-2018 в Росії

1139
Журналістам радять використовувати «чисті» пристрої, не користуватися Wi-Fі та не довіряти готельним сейфам.
CPJ оприлюднив рекомендації з цифрової безпеки для журналістів під час висвітлення ЧС-2018 в Росії
CPJ оприлюднив рекомендації з цифрової безпеки для журналістів під час висвітлення ЧС-2018 в Росії

Комітет захисту журналістів (CPJ) оприлюднив рекомендації з цифрової безпеки для працівників медіа під час висвітлення ЧС-2018 у в Росії

«За правилами ФІФА, російським властям буде складно заборонити в'їзд окремим репортерам чи відмовити у видачі віз для конкретних засобів масової інформації, але ті, хто висвітлюватиме турнір, можуть бути під наглядом. Журналісти ризикують зазнавати погроз і переслідувань, якщо звітуватимуть про щось інше, ніж спорт», - зазначено в повідомленні.

Щоб посилити цифрову безпеку, журналістам рекомендують перед поїздкою перевірити свій інтернет-профіль та, якщо мождиво, «вжити заходів», щоб видалити інформацію, яка б негативно вплинула на ставлення російського уряду. 

«Перевірте безпеку електронної пошти та облікових записів соціальних мереж. Створіть сильні паролі, унікальні для кожного облікового запису або для використання менеджера паролів. Увімкніть двоетапну перевірку для своїх облікових записів, але переконайтеся, що ви знайомі з тим, як ця функція працює під час подорожі за кордон. Можливо, ви захочете створити окрему поштову скриньку, щоб користуватися нею лише під час поїздки на Кубок світу», - йдеться в рекомендаціях.

Найкращим варіантом, зазначають у CPJ, буде взяти із собою нові пристрої, куплені спеціально для цієї поїздки. На них рекомендують зберігати лише ті документи, які мають відношення висвітлення ЧС-2018. Також журналістам радять використовувати кнопкові телефони замість смартфонів.

«Якщо ви не можете використовувати чистий пристрій, слід переконатися, що ви видалили з ваших пристроїв як особисті, так і робочі документи, зокрема фотографії. Ви повинні зробити резервну копію всієї вашої інформації перед поїздкою», - зазначають у CPJ. 

Журналістам нагадують, що в Росії заборонено використання Telegram та VPN-сервісів, та радять скористатись WhatsApp.

«Вимикайте всі пристрої під час перевірок в аеропорту. Вийдіть із усіх своїх облікових записів, у тому числі програм на своєму телефоні, і очистіть свою історію веб-переглядача перед поїздкою», - радять у Комітеті захисту журналістів.

Також серед рекомендацій CPJ:

- не залишати своє обладнання без нагляду і не дозволяти іншим користуватись ним;

- не довіряти готельним номерам та готельним сейфам. Залишаючи там пристрої - фотографувати їхнє точне розміщення, щоб потім перевірити, чи не користувався ними хтось за вашої відсутності;

- не підключати свої пристрої до невідомих комп'ютерів і не використовувати чужі зарядні пристрої.

Також журналістам радять пам'ятати, що готельні номери та місця загального користування можуть прослуховуватися, там може проводитись відеоспостереження. Крім того, не варто користуватися wi-fi у готелі та медіацентрах, замість того слід використовувати мобільні точки доступу. Окрему увагу слід приділяти листам, які надходять до облікових записів, у тому числі в соцмережах, бути уважними до будь-яких отриманих листів та посилань

«Знаходячись в Росії, уникайте входу в особисті облікові записи або будь-які облікові записи, які не є актуальними для вашої роботи», - попереджають у CPJ.

Після повернення з Росії журналістам радять перевірити своє обладнання у спецалістів до підключення до будь-якої мережі, змінити всі паролі до облікових записів.

Нагадаємо, що Чемпіонат світу з футболу відбудеться в Росії з 14 червня до 15 липня. В Україні його покажуть «Інтер» і НТН.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1139
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду