У Львові пройшла акція на підтримку Сенцова та інших політв’язнів

У Львові пройшла акція на підтримку Сенцова та інших політв’язнів

29 Травня 2018
3356
29 Травня 2018
15:26

У Львові пройшла акція на підтримку Сенцова та інших політв’язнів

Ігор Галущак
Журналіст, Львів
3356
28 травня у Львові на площі Ринок відбулася масова правозахисна акція «Вони досі там» з вимогою звільнення політв’язнів, які перебувають на території Російської Федерації. Насамперед акція була організована на підтримку Олега Сенцова, який оголосив безстрокове голодування.
У Львові пройшла акція на підтримку Сенцова та інших політв’язнів
У Львові пройшла акція на підтримку Сенцова та інших політв’язнів

Акція полягала в проведенні мистецького перформансу із порожніми стільцями (відповідно до кількості політичних ув'язнених), виставленими у формі ґрат з їхніми іменами. Водночас зачитувалися всі імена, дати та локації їх ув'язнення на території РФ та відбувався збір підписів на підтримку бранців.

Організатори нагадали, що 14 травня 2018 року український письменник і кінорежисер Олег Сенцов оголосив голодування, перебуваючи в ув'язненні в колонії «Білий ведмідь» в місті Лабитнангі Ямало-Ненецького автономного округу Тюменської області РФ. Вони підкреслили, що лише 45 днів людина може протриматися без їжі до настання невідворотних змін в організмі. А 28 червня наступить 45-й день з оголошення голодування Олегом Сенцовим, який вимагає від російської влади звільнення всіх українських політв’язнів.

Також учасники дійства оприлюднили звернення до світової громадськості, у якому йдеться, що сьогодні у в’язницях Росії за сфабрикованими політичними звинуваченнями перебувають більше 70 громадян України та кримських татар.

Автори звернення вимагають від влади РФ негайно звільнити всіх незаконно затриманих, ув'язнених та засуджених політичних в'язнів з України, територія якої включає також Автономну Республіку Крим.

Від української влади вимагають:

  • створення посади спецпредставника з прав українських політв’язнів, які утримуються в Росії та на території окупованого Криму;
  • якнайшвидшої розробки та ухвалення закону про соціальний захист і підтримку членів родин політв’язнів;
  • винесення питання звільнення всіх політв’язнів на обговоренння під час 44 самміту G-7, який відбуватиметься в Канаді 8-9 червня.

Від західних країн чекають посилення санкцій щодо Російської Федерації та запровадження персональних санкцій щодо тих, хто причетний до фабрикування політичних справ і насильства стосовно політв’язнів.

Співорганізаторами акції виступили: ГО «Форум видавців», ГО «Український центр міжнародного ПЕН-клубу», Офіс «Львів – місто літератури ЮНЕСКО», Меморіальний музей тоталітарних режимів «Територія терору», Кримський дім у Львові; партнером – Let My People Go Ukraine.

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», 1-2 червня по всьому світу пройде глобальна акція #SaveOlegSentsov. У Києві акція #SaveOlegSentsov пройде 2 червня на Майдані Незалежності.

Українського режисера, кримчанина Олега Сенцова затримали російські спецслужби у Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові. 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Наразі Сенцов перебуває у колонії в Лабитнангі, що за Північним полярним колом.

14 травня Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. Керівництво російської колонії у Лабитнангі пригрозило Сенцову примусовим годуванням. За словами адвоката Сенцова Дмитра Дінзе, український режисер голодуватиме до кінця.

Фото: прес-служба Львівської міської ради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3356
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду