РПР закликає Порошенка, Денисову та нардепів внести до КС подання щодо е-декларування антикорупційних активістів

РПР закликає Порошенка, Денисову та нардепів внести до КС подання щодо е-декларування антикорупційних активістів

16 Травня 2018
1892
16 Травня 2018
15:40

РПР закликає Порошенка, Денисову та нардепів внести до КС подання щодо е-декларування антикорупційних активістів

1892
Коаліція громадських організацій Реанімаційний пакет реформ підготувала відкрите конституційне подання щодо е-декларування антикорупційних активістів. РПР просить Президента України Петра Порошенка, народних депутатів України та Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмилу Денисову підтримати подання та звернутися з ним до Конституційного суду України
РПР закликає Порошенка, Денисову та нардепів внести до КС подання щодо е-декларування антикорупційних активістів
РПР закликає Порошенка, Денисову та нардепів внести до КС подання щодо е-декларування антикорупційних активістів

Про це повідомляється на сайті Реанімаційного пакету реформ.

«Коаліція громадських організацій Реанімаційний Пакет Реформ підготувала відкрите конституційне подання про визнання положень пункту 5 частини першої статті 3, абзацу третього частини третьої статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» від 14 жовтня 2014 року № 1700-VII   та  пункту 2 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей фінансового контролю окремих категорій посадових осіб» від 23 березня 2017 року  такими, що не відповідають Конституції України», – йдеться в повідомленні.

РПР зазначає, що антикорупційних активістів перетворили на «суб’єкти кримінальної та адміністративної відповідальності». Також, на думку громадськості, змінами до Закону України «Про запобігання корупції» неясно і нечітко визначені не лише мета покладення на відповідних осіб зазначених заборон, обмежень і відповідальності, а й саме коло цих осіб.

РПР просить президента, народних депутатів та омбудсмена підтримати підготовлене громадськістю подання та невідкладно звернутися з ним до Конституційного суду України з проханням:

  • «визнати положення пункту 5 частини першої статті 3, абзацу третього частини третьої статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» від 14 жовтня 2014 року № 1700-VII такими, що не відповідають Конституції України (є не конституційними), оскільки вони не відповідають положенням частини першої статті 8, частині першій статті 21, частині другій статті 24,частині першій статті 32, частини четвертої та частини п’ятої статті 36, частини першої статті 64, Конституції України;
  • визнати положення пункту 2 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей фінансового контролю окремих категорій посадових осіб» від 23 березня 2017 року такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними) як пов’язані з неконституційними положеннями пункту 5 частини першої статті 3, абзацу третього частини третьої статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» від 14 жовтня 2014 року № 1700-VII».

Під заявою підписалися:

Реанімаційний Пакет Реформ

Інститут громадянського суспільства

Центр політичних студій і аналітики «Ейдос»

Український незалежний центр політичних досліджень

Фонд «Демократичні ініціативи ім. Ільки Кучеріва»

Центр UA

Інтерньюз – Україна

Центр економічної стратегії

Центр політико-правових реформ

Центр демократії та верховенства права

Громадянська мережа ОПОРА

Детектор медіа

Transparency International Ukraine

Антикорупційний штаб

Слідство-інфо

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Українська федерація убезпечення

Стейтвотч

Громадський люстраційний комітет

Європейська правда

Інститут масової інформації

Центр громадянського представництва «Життя»

Фундація DEJURE

МБО «Екологія – Право – Людина»

Центр «Нова Європа»

bihus.info

Платформа прав людини

Українське Піратське Співтовариство

Об’єднання Толока

Комітет виборців України

Асоціація розвитку та безпеки

Всеукраинская Аграрная Рада

Родина

Дунайсько-Карпатська Програма

Харківський інститут соціальних досліджень

Донецкий інститут інформації

Бахмат

Центр Громадянських Свобод

Центр інформації про права людини

Харківська правозахисна група

Центр громадського моніторингу та досліджень

БФ “Пацієнти України”

Як повідомляв «Детектор медіа», законопроект №8209 «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо звільнення від відповідальності окремих категорій осіб», який передбачає скасування е-декларування для громадських активістів в парламенті був зареєстрований 30 березня. Однак 2 квітня антикорупційний комітет Верховної Ради не поставив до розгляду питання скасування обов'язкового електронного декларування для представників громадських організацій, оскільки не зібрався кворум.

3 квітня Верховна Рада не внесла до порядку денного та не прийняла законопроекти 8120, 8120-1 та 8209, 8209-1 щодо відтермінування та скасування е-декларування для представників громадських організацій, які займаються антикорупційною діяльністю.

 

Нагадаємо, 7 лютого українські ЗМІ розповсюдили заяву представниці президента в парламенті Ірини Луценко про те, що «громадські організації та активісти погодилися на розширене подання інформації, розширене звітування». Виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин повідомив, що остання зустріч президента з представниками ГО щодо законопроектів 6674 та 6675 відбулася 17 січня, і громадські активісти-антикорупціонери не погодилися з ідеєю Порошенка замінити обов'язкове подання ними декларацій на розширене звітування про доходи всіх ГО. 

Як відомо, Реанімаційний пакет реформ виступив із заявою про те, що законопроекти 6674 та 6675 щодо декларування ГО «містять низку норм, які суперечать національному та міжнародному законодавству, є дискримінаційними та, відповідно, мають бути вилучені із врахуванням таких пропозицій». Представники ГО запропонували Порошенку доопрацювати ці законопроекти і передати на перевірку Венеціанській комісії.

16 березня стало відомо, що Венеціанська комісія розкритикувала законопроекти, які містять вимоги фінансової звітності і розкриття інформації для антикорупційних активістів.

Група країн «Великої сімки» заявила про невідповідність вимог е-декларування для антикорупційних активістів та міжнародних членів наглядових рад державних компаній і закликала Україну скасувати їх відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1892
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду