Нацполіція провела службове розслідування щодо посиленого огляду жінок-журналісток в Оболонському суді

Нацполіція провела службове розслідування щодо посиленого огляду жінок-журналісток в Оболонському суді

29 Квітня 2018
2373
29 Квітня 2018
17:03

Нацполіція провела службове розслідування щодо посиленого огляду жінок-журналісток в Оболонському суді

2373
За висновками правоохоронців, незаконних дій під час огляду журналісток не вчинялося.
Нацполіція провела службове розслідування щодо посиленого огляду жінок-журналісток в Оболонському суді
Нацполіція провела службове розслідування щодо посиленого огляду жінок-журналісток в Оболонському суді

Національна поліція України провела службове розслідування щодо посиленого огляду жінок-журналісток в Оболонському суді під час засідання у справі про держзраду Віктора Януковича, на яке мав прибути президент Петро Порошенко. Про це повідомляється у відповіді заступника голови - начальника Головного управління Національної поліції в місті Києві Андрія Крищенка в Київську прокуратуру у відповідь на заяву журналістки видання «Страна.ua» Галини Студеннікової.

Так, журналістка 21 лютого написала заяву в Оболонський райвідділ поліції за фактом перевищення службових повноважень правоохоронцями та за фактом перешкоджання законній професійній діяльності журналіста в Оболонському районному суді Києва. 

На думку журналістки, дії правоохоронців є порушенням прав людини і дискримінацією за статевою ознакою і містять ознаки злочину, передбаченого ст. 171 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній професійній діяльності журналіста) і ст. 365 КК (перевищення влади або службових повноважень співробітниками правоохоронних органів).

У головному управлінні поліції в місті Києві назвали огляд журналістів на суді «поверхневої перевіркою».

«За даним фактом було проведено службове розслідування, в результаті якого було встановлено, що порядок пропуску осіб до приміщення Оболонського районного суду міста Києва здійснювався відповідно до Тимчасового порядку забезпечення охорони суддів, органів і установ системи правосуддя і підтримки громадського порядку в них, затвердженого наказом МВС України від 26.12.2016 року №1352. Крім того, поверхневу перевірку жінок-відвідувачів Оболонського районного суду здійснювали поліцейські жіночої статі», - наголошується в листі.

Як повідомляв «Детектор медіа» 21 лютого, коли мав відбутися допит президента Петра Порошенка у справі про держзраду Віктора Януковича, правоохоронці, які забезпечували порядок в Оболонському райсуді, запровадили додаткові заходи безпеки. Зокрема наполегливо просили жінок пройти зі співробітницями поліції в окрему кімнату і продемонструвати відсутність на тілі «феменських» написів.

Про це зокрема розповіли на своїх сторінках у Facebook журналістка програми «Схеми» Валерія Єгошина та кореспондентка Радіо Свобода Ольга Комарова.

Співробітники Управління державної охорони своєї мети досягли, активістку Femen в Оболонському суді таки виявили і доправили до поліції, де провели з нею профілактичну бесіду.

У Національній поліції заходи у вигляді посиленого огляду жінок-відвідувачок Оболонського районного суду Києва назвали «вимушеними».

22 лютого перша заступниця голови Верховної Ради Ірина Геращенко від імені влади вибачилася за дії охоронців, які при вході до Оболонського районного суду столиці, де мав відбутися допит Президента Петра Порошенка у справі про держзраду Віктора Януковича, просили жінок-журналісток розстебнути пальто, а декого - і зняти верхній одяг.

Пізніше Президент України Петро Порошенко назвав неприпустимими дії правоохоронців при вході до Оболонського районного суду столиці, про це на своїй сторінці у Facebook повідомив прес-секретар президента Святослав Цеголко.

Інститут масової інформації вимагав вибачень від правоохоронців через приниження журналісток в Оболонському райсуді.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2373
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду