«Опоблок» віддав «Інтеру» борги за рекламу державними коштами - «Чесно»

«Опоблок» віддав «Інтеру» борги за рекламу державними коштами - «Чесно»

13 Квітня 2018
2663
13 Квітня 2018
18:30

«Опоблок» віддав «Інтеру» борги за рекламу державними коштами - «Чесно»

2663
За інформацією громадського руху, зараз партія витрачає кошти платників податків, щоб вітати глядачів «Інтеру» зі святами.
«Опоблок» віддав «Інтеру» борги за рекламу державними коштами - «Чесно»
«Опоблок» віддав «Інтеру» борги за рекламу державними коштами - «Чесно»

«Інтер» у 2017 році отримав від «Опоблоку» 6,4 млн грн бюджетних коштів. Про це повідомляє громадський рух «Чесно». За його даними, це борг партії за телерекламу перед початком місцевих виборів 2015 року, а зараз партія знову витрачає кошти платників податків, щоб вітати глядачів «Інтеру» зі святами.

Повідомляється, що «Опоблок» торік отримав з бюджету майже 48,5 млн. Четверту частину цих коштів партія витратила на телерекламу. Ще 6,4 млн пішло на погашення боргу перед телеканалом «Інтер».

«Прямої заборони щодо погашення кредиторської заборгованості партії у Законі «Про політичні партії» немає. Тому за чинного правового регулювання довести факт незаконного використання цих коштів партією «Опозиційний блок» буде дуже важко», - пояснив Дмитро Калмиков, експерт Центру політико-правових реформ.

Договори на трансляцію рекламних роликів у 2015 році свідчать, що телереклама транслювалася до офіційного початку виборчої кампанії.

«Це не фіксується як витрати на вибори. Якби ці самі ролики транслювалися після 5 вересня, то оплата за трансляцію державними коштами була б порушенням закону. «Опоблок» могли б позбавити держфінансування. Але в Україні, на жаль, виборчі кампанії насправді стартують значно раніше, ніж офіційний термін їхнього початку. За законом, один і той самий ролик у невиборчий період не є політичною рекламою, а у виборчий період він вже класифікується як агітація», - наголошує провідний аналітик з партійних фінансів Громадського руху «Чесно» Ігор Фещенко.

Сума членських внесків «Опоблоку» не була достатньою, щоб покрити борги партії перед телеканалом Інтер, і становила менше 4 млн.

Зараз «Опоблок» витрачає кошти на те, щоб вітати потенційних виборців зі святами. Так, на привітання з Днем незалежності було витрачено у 2017 році 0,5 млн, а на привітання з 9 травня - майже 6,5 млн грн.

Як повідомляв «Детектор медіа», на телеканалі «Інтер» системно зʼявляються новинні сюжети з ознаками замовності, так звана «джинса». У 2017 році в новинному блоці «Інтеру» було виявлено 209 таких сюжетів на користь «Опозиційного блоку». Крім до студії каналу часто запрошують Юрія Бойка, одного з керівників «Опоблоку». Ще 83 сюжети з ознаками замовності у 2017 році зафіксовано у новинному блоці телекналу «Україна». Однак до студії каналу запрошують не Бойка, а Бориса Колесникова та Вадима Новинського.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2663
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду