Моніторингова місія МІП на Донбасі проаналізувала покриття українських мовників у 12 прифронтових селах у 2018 році

Моніторингова місія МІП на Донбасі проаналізувала покриття українських мовників у 12 прифронтових селах у 2018 році

12 Квітня 2018
1447
12 Квітня 2018
16:50

Моніторингова місія МІП на Донбасі проаналізувала покриття українських мовників у 12 прифронтових селах у 2018 році

1447
Моніторингова місія Міністерства інформаційної політики України (МІП) на Донбасі за останні три місяці дослідила стан телевізійного мовлення ще в 12 сільських/селищних радах Донецької та Луганської областей.
Моніторингова місія МІП на Донбасі проаналізувала покриття українських мовників у 12 прифронтових селах у 2018 році
Моніторингова місія МІП на Донбасі проаналізувала покриття українських мовників у 12 прифронтових селах у 2018 році

Результати моніторингу оприлюднені у звіті МІП за перший квартал 2018 року, презентованому сьогодні, 12 квітня.

Згідно з даними моніторингової місії МІП на Донбасі, що здійснюється під керівництвом радника міністра з питань відновлення мовлення в зоні АТО, народного депутата України Олександра Бригинця, стан телевізійного мовлення на прифронтових територіях має такий вигляд:

Олександрівський район Донецької області

У селі Михайлівське в ефірі працює близько 10 українських телеканалів. Кожне п’яте домогосподарство, за словами секретарки Михайлівської сільської ради Тетяни Слостіної, наразі користується цифровим телебаченням DVB-Т2. Вона також зазначила, що після руйнації телевежі в 2014 році під час боїв за визволення Слов'янська, в селі була повна інформаційна катастрофа, доступним було лише супутникове телебачення, та після відновлення вежі стало доступним і аналогове.

У Золотих Прудах в телеефірі присутні 11 українських телеканалів: «1+1», «Україна», «UA:Перший», СТБ, «Новий», «Інтер», «2+2», «Культура», «С+ (Слов'янськ)», ICTV, 5 канал. Після відновлення телевежі на горі Карачун кількість телеканалів не змінилася, бо усі канали свого часу терміново поновили мовлення на низькій тимчасовій вежі, але якість принципово зросла. Цифрове телебачення DVB-Т2 надається не в повному обсязі, та, за словами секретарки Золотопрудської сільської ради Наталі Хлистун, навіть неповний пакет дає можливість дивитися більшу кількість каналів, ніж пропонує ефірне телебачення.

На території Беззаботівської сільради в телеефірі присутні 4-5 українських телеканалів, серед яких «1+1» і «2+2». Цифрового телебачення немає, а супутниковим мовленням мешканці користуються ще з тих часів, коли телевежу Карачун було зруйновано у 2014 році. За словами голови сільради Віктора Мирського, доки не було відновлено телевежу на Карачуні, каналів у доступі не було взагалі.

Слов’янський район Донецької області

У селі Черкаське транслюються 10 аналогових каналів, зокрема «Інтер», «Новий канал», «1+1», «2+2», «ICTV», «Донецький обласний телеканал» та «Слов'янський канал». Ситуація з доступністю українських мовників покращилася після поновлення вежі на Карачуні. До того, за словами секретаря Черкаської селищної ради Олексія Кривоконя, на території транслювалося 2-4 аналогових та цифрових каналів.

Мар’їнський район Донецької області

У селі Богоявленка в ефірі присутній лише один український канал – «1+1», але жителі забезпечені українським кабельним телебаченням з безкоштовним пакетом каналів. Із появою кабельного телебачення в селі зупинилося поширення супутникового телебачення або цифрового телебачення DVB-Т2, про це розповіла секретарка Богоявленської сільської ради Марина Москаленко.

У селі Новоукраїнка стабільно працює лише цифрове телебачення DVB-Т2, ефірне мовлення працює нестабільно.

Добропільський район Донецької області

На території Золотоколодязької сільради в телеефірі присутні 12 українських телеканалів та декілька каналів з окупованих територій. Цифрове телебачення у стандарті DVB-Т2 теж транслює як українські, так і канали з окупованих територій. Але ані аналогове телебачення, ані DVB-Т2 не мають значного поширення – за словами голови сільради Тетяни Сидоренко, люди дивляться в основному супутникове телебачення.

Старобільський район Луганської області

Мешканці села Нижньопокровськ можуть переглядати лише декілька аналогових каналів, зокрема «1+1», «УТ1» та місцевий «Лот». Стабільно працює супутникове та цифрове телебачення DVB-T2. За словами секретарки Нижньопокровської сільської ради Любові Шапарь, проблема з аналоговим телебаченням не пов’язана з війною і виникла ще на початку 2000-х років.

На території Верхньопокровської сільської ради в ефірі стабільно присутні «1+1», «Інтер», «Україна», «Перший», «НТН», місцевий «Лот». Представниця Верхньопокровської сільради Юлія Черкасова розповіла, що серед мешканців села поширене також і супутникове телебачення, але більшість надає перевагу ефірному через зручність та доступність ціни.

На території Байдівської сільської ради в ефірі присутні вісім українських телеканалів. Цифрове телебачення DVB-Т2 відображає не повний пакет каналів, тому 70% домогосподарств надають перевагу супутниковому телебаченню.

Кремінський район Луганської області

На території Новоастраханської сільської ради в ефірі працює також близько десяти українських телеканалів, зокрема «1+1», «Інтер», СТБ, «Україна», «112 Україна» та 5 канал. Кількість доступних каналів залежить від розташування конкретного подвір'я. За словами голови Новоастраханської сільської ради Ольги Татарченко, мешканці майже не користуються цифровим телебаченням DVB-Т2 та рідко встановлюють супутникове телебачення, оскільки не мають проблем із ефірним мовленням.

Новоайдарський район Луганської області

У Новоохтирці в ефірі присутні всі українські аналогові телеканали. Третина населення користується цифровим телебаченням DVB-Т2, але не у всіх відображається повний пакет каналів. Голова Новоохтирської сільської ради Іван Лаптєв розповів, що наразі в ефірі присутнє російське телебачення, зокрема, канал «Росія 24», раніше в ефірі було більше російських телеканалів, але після побудови нової вежі біля Новоайдара їхня кількість суттєво зменшилася.

Нагадаємо, що за два останні роки на прифронтових територіях було побудовано три телевежі: 5 грудня 2016 року в Краматорську Донецької області, 17 березня 2017 року в Чонгарі Херсонської області та 22 серпня 2017 у Бахмутівці Луганської області.

Як повідомляв «Детектор медіа», у березні розпочав мовлення у тестовому режимі на окуповані території Криму та Донбасу UATV, телеканал Мультимедійної платформи іномовлення України. Сьогодні, 12 липня, розпочалося тестове мовлення каналу на Луганську область.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1447
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду