“Детектор медіа” разом з інтернет-виданням “Ефір України” продовжує мовний практикум для наших радійників та телевізійників.

18 Грудня 2001
656
18 Грудня 2001
11:30

“Детектор медіа” разом з інтернет-виданням “Ефір України” продовжує мовний практикум для наших радійників та телевізійників.

656
Тиждень з 11-го по 18-е грудня От уже з рік я спостерігаю за тим, як доречно і не зовсім вживають прийменник "з". Але ж існує просте правило його чергування з "із", "зі" та "зо".
“Детектор медіа” разом з інтернет-виданням “Ефір України” продовжує мовний практикум для наших радійників та телевізійників.
1. "з" уживається:

а) перед голосним незалежно від закінчення попереднього слова: Переклад з української мови; Діли з убогим заробіток (Т.Шевченко); З одної ягоди немає вигоди.

б) перед приголосним (крім с, ш) або сполученням приголосних після голосного: І будемо щебетати з милим на калині (Т.Шевченко); Плугатарі з плугами йдуть (Т.Шевченко).

2. "із" уживається

переважно між свистячими й шиплячими звуками (з, с, ц, ч, ш) та між групами приголосних (після них або перед ними) Із сходом сонця; Споборники святої волі - із тьми, із смрада і з неволі (Т.Шевченко); Студент із Братіслави; Привіт із Швейцарії.

3. "зі" вживається

перед сполученнями приголосних, коли початковими виступають з, с, ц, ч, ш, незалежно від закінчення попереднього слова: Довго вони зі старим розмовляли; Зі Швеції приїхав.

4. "зо" виступає

а) завжди при числівниках два, три: Буду зо два дні вдома; Позичив зо три сотні;

б) при займеннику мною: Купаючи, розмовляла зо мною, малою (Т.Шевченко). Однак, тут можлива і форма "зі": Вам сьогодні зі мною нудно.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
директор фірми “Ефір-Україна”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
656
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду