РПР закликає припинити тиск та залякування громадських активістів та журналістів

РПР закликає припинити тиск та залякування громадських активістів та журналістів

16:06,
23 Лютого 2018
2196

РПР закликає припинити тиск та залякування громадських активістів та журналістів

16:06,
23 Лютого 2018
2196
РПР закликає припинити тиск та залякування громадських активістів та журналістів
РПР закликає припинити тиск та залякування громадських активістів та журналістів
Реанімаційний пакет реформ закликає міністра внутрішніх справ та генерального прокурора України взяти під особистий контроль розслідування усіх кримінальних проваджень щодо випадків тиску, залякування та фізичного насильства проти громадських активістів і журналістів, а також закликає Верховну Раду України ухвалити законопроект 4038а «Про захист викривачів і розкриття інформації про шкоду або загрозу суспільним інтересам»

Про це йдеться у заяві на сайті РПР.

Автори звернення нагадують, що 22 лютого невідомий вчинив підпал офісу громадської організації «Агенція журналістських розслідувань «Четверта влада». А у ніч з 17 на 18 лютого було пограбовано одного з рівненських провайдерів. У нього було викрадено сервери, на яких зберігалися сайти «Четвертал влада», «Голосно» та «Рівне 1», а також громадських організацій – Громадянська мережа «Опора» (рівненський осередок) та «Інфохаб». Крім того, як повідомляє РПР, у ніч з 18 на 19 лютого було здійснено підпал дверей помешкання родичів ще одного журналіста, керівника ГО «Антикорупційний моніторинг» (АКМ) Юрія Дюга

«Всі організації, які постраждали, члени Ради реформ Рівного, активно та ефективно працюють над викриттям зловживання та корупції у різних сферах життя міста та області», – зазначається в заяві РПР.

РПР також зазначає, що інциденти в Рівному - на жаль, це не єдиний випадок залякування та  фізичного насильства проти громадських активістів.

«Хвиля тиску, залякування та побоїв прокотилась всією країною. Географія дуже широка: від Харкова і Полтави до Рівного та Одеси. Очевидно, громадянське суспільство в Києві та регіонах стало об’єктом переслідувань з боку корупціонерів та противників демократичних реформ. З моменту активізації боротьби проти громадських активістів по всій Україні коаліція громадських організацій Реанімаційний Пакет Реформ неодразово зверталася до представників найвищої влади та відповідних органів із закликом дати оцінку резонансним подіям та запобігти подальшому загострення ситуацію. Але жодної реакції так і не отримала», - йдеться у заяві.

Коаліції громадських організацій з усієї України закликають:

-Національну поліцію належним чином та відповідно до законодавства розслідувати усі резонансні справи щодо тиску та побиття громадських активістів;

-Генерального прокурора України взяти під контроль розслідування усіх кримінальних проваджень щодо випадків тиску, залякування та фізичного насильства проти громадських активістів та журналістів;

-Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини звернути увагу на безпрецедентний тиск та кричуще порушення прав громадських активістів;

-Верховну Раду України якнайшвидше ухвалити законопроект 4038а «Про захист викривачів і розкриття інформації про шкоду або загрозу суспільним інтересам».

Заяву підписали: Реанімаційний Пакет Реформ, Коаліція громадських організацій «ОГО. Полтава», Громадська рада реформ (Івано-Франківськ),  Тернопільський центр реформ, Рада реформ Рівного, Коаліція реформ Богуславщини, Харківська реформаторська коаліція, Коаліція «Дніпровські реформи», Рада експертів (Кропивницький), Одеська коаліція реформ,  Львівська рада реформ, Вінницьке партнерство реформ, Сумська рада реформ, Подільський центр прав людини (Вінниця).

Як повідомляв «Детектор медіа», увечері 22 лютого в місті Рівне невідомий чоловік підпалив редакцію інформаційно-аналітичного порталу «Четверта влада», журналісти якого займаються розслідуваннями. У поліції розпочали досудове розслідування за попередньою правовою кваліфікацією ч.2 ст. 194 Кримінального кодексу України (умисне пошкодження майна шляхом підпалу). 

Національна поліція Рівненської області розпочала досудове розслідування за попередньою правовою кваліфікацією ч.2 ст. 194 Кримінального кодексу України (умисне пошкодження майна шляхом підпалу).

Головний редактор інформаційно-аналітичного видання «Четверта влада» Володимир Торбіч повідомив «Детектору медіа», що підпал приміщення редакції пов’язаний виключно з професійною журналістською діяльністю.

Правозахисна організація Freedom House в Україні засуджує переслідування проти активістів та закликає провести чесне й неупереджене розслідування підпалу офісу інформаційно-аналітичного видання «Четверта влада» у Рівному.

«Рада реформ Рівного», Інститут масової інформації та Transparency International Україна закликають правоохоронні органи максимально оперативно розслідувати злочини проти журналістів і громадських активістів і запобігти загостренню ситуації.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду